Home / Berita / PBB melantik Vitit untuk melindungi hak-hak LGBT di seluruh dunia

PBB melantik Vitit untuk melindungi hak-hak LGBT di seluruh dunia

LONDON: Majlis Hak Asasi Manusia PBB yang dilantik Vitit Muntarbhorn ( Gambar ) sebagai penyiasat bebas yang pertama untuk melindungi hak-hak homoseksual dan masyarakat transgender di seluruh dunia di tengah-tengah bantahan kuat oleh Arab Saudi dan negara-negara Islam yang lain.

kerja utama penyiasat bebas pertama adalah untuk membantu melindungi homoseksual dan transgender orang di seluruh dunia dari keganasan dan diskriminasi.

pakar PBB Vitit akan mempunyai mandat tiga tahun untuk menyiasat penyalahgunaan terhadap lesbian, gay, biseksual, transgender dan orang interseks (LGBT).

Vitit adalah undang-undang antarabangsa profesor di Universiti Chulalongkorn di Bangkok, Thailand, dan telah berkhidmat di beberapa badan-badan PBB, termasuk pertanyaan mengenai Syria dan sebagai pelapor khas di Korea Utara.

PBB bersetuju dengan peranan baru pada bulan Jun, selepas majlis 47 anggota mengatasi bantahan kuat oleh Arab Saudi dan negara-negara Islam yang lain untuk menerima pakai resolusi yang disokong Barat dengan undi 23 negeri memihak dan 18 terhadap , dengan enam berkecuali.

hak Asasi manusia mengalu-alukan pelantikan Jumaat, berkata majlis PBB “mencipta sejarah.”

“mandat kritikal akan membawa perhatian yang amat diperlukan kepada pencabulan hak asasi manusia terhadap orang LGBT di semua rantau di dunia, “kata John Fisher, pengarah kumpulan itu di Geneva.

The Lesbian Antarabangsa, Gay, Biseksual, Trans dan Persatuan interseks (Ilga) berkata peranan yang baru diwujudkan adalah kritikal untuk memberi keadilan kepada orang LGBT yang telah diserang, didera atau didiskriminasi. – The Nation / Asia News Network

facebook LIKE UTK TERIMA UPDATE TERKINI & KLIK [X] UTK TUTUP--> Button Close

Like kami di facebook untuk menerima update terkini terus ke wall facebook anda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.