Home / Berita / PBB, AU, tekan EU pemimpin Congo untuk menghentikan keganasan politik

PBB, AU, tekan EU pemimpin Congo untuk menghentikan keganasan politik

BANGSA-BANGSA BERSATU (Reuters) – Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu, Kesatuan Afrika dan Eropah Kesatuan ditekan Republik Demokratik pemimpin Congo pada Sabtu menggesa penyokong mereka untuk menahan diri daripada keganasan sebagai pendakwa Mahkamah Jenayah Antarabangsa memberi amaran dia menonton keadaan.

Berpuluh-puluh orang mati dalam pertempuran antara penunjuk perasaan dan pasukan keselamatan di ibu negara Kinshasa pada Isnin. Kemarahan telah simmered dalam Congo untuk bulan ke atas apa penentang Presiden Joseph Kabila percaya adalah usaha beliau untuk berpegang kepada kuasa yang melebihi had dua penggal perlembagaannya. [nL8N1BX3UT]

Kabila menafikan tuduhan lawan. pihak berkuasa Congo telah berkata pilihan raya dibuat pada November tidak boleh diadakan sehingga sekurang-kurangnya tahun depan berikutan masalah logistik di negara Afrika tengah yang luas, pengeluar emas, berlian dan tembaga.

Dalam satu kenyataan bersama pada hari Sabtu, AU, PBB, Kesatuan Eropah dan Pertubuhan Antarabangsa La Francophonie berkata “hanya dialog inklusif mengakibatkan perjanjian yang melibatkan pelbagai jenis pelakon politik akan membuka jalan ke arah pilihan raya yang aman dan boleh dipercayai.”

Mereka dipanggil “pada semua pelakon politik di DRC, termasuk majoriti presiden dan pembangkang politik, untuk melakukan pengendalian maksimum dalam tindakan dan kenyataan mereka dan menggesa penyokong mereka untuk menahan diri daripada keganasan.”

Mahkamah Jenayah Antarabangsa pendakwa Fatou Bensouda berkata dalam satu kenyataan pada Jumaat bahawa dia telah memantau keadaan di Republik Demokratik Congo “dengan kewaspadaan yang tertinggi.” Pejabatnya telah menyiasat negara ini sejak 2004.

“Jika perbuatan yang menjadi jenayah dalam bidang kuasa Mahkamah komited, saya tidak akan teragak-agak untuk bertindak dan mengambil segala langkah yang perlu untuk mendakwa mereka yang bertanggungjawab, selaras dengan prinsip saling melengkapi, “katanya.

Menteri Luar Congo Raymond Tshibanda memberitahu Perhimpunan Agung PBB pada Jumaat bahawa semua keganasan mesti dikutuk dan mereka yang bertanggungjawab dihukum.

“Proses untuk aman diselesaikan perbezaan pendapat di kalangan rakyat Congo dalam tujuan untuk menganjurkan pilihan raya dan mengukuhkan demokrasi harus mendapat manfaat daripada sokongan semua orang dan orang-orang tokoh politik yang belum menyertai perlu digalakkan untuk berbuat demikian,” katanya .

(Laporan tambahan oleh Joe Bavier)

facebook LIKE UTK TERIMA UPDATE TERKINI & KLIK [X] UTK TUTUP--> Button Close

Like kami di facebook untuk menerima update terkini terus ke wall facebook anda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.