Home / Berita / Paus berkata teori gender sebahagian daripada ‘perang global’ mengenai perkahwinan, keluarga

Paus berkata teori gender sebahagian daripada ‘perang global’ mengenai perkahwinan, keluarga

Tbilisi (Reuters) – Pope Francis memberi amaran pada hari Sabtu “global perang “terhadap perkahwinan tradisional dan keluarga itu, berkata kedua-dua mereka diserang dari teori gender dan perceraian.

Francis membuat komen dalam tindak balas spontan soalan pada mesyuarat masyarakat Katolik kecil di bekas Soviet . republic of Georgia

“Anda menyebut musuh yang besar perkahwinan: teori jantina,” kata paus sebagai tindak balas kepada seorang wanita yang telah ditanya tentang hal itu yang diajar di sekolah-sekolah

Dia tidak. mengulas lanjut.

teori gender adalah meluas konsep bahawa ketika seseorang itu lelaki biologi atau perempuan, mereka mempunyai hak untuk memperkenalkan diri mereka sebagai lelaki, wanita, kedua-duanya atau tidak.

“Hari ini, ada perang global untuk memusnahkan perkahwinan, “kata Francis. “Bukan dengan senjata tetapi dengan idea-idea … kita perlu untuk mempertahankan diri kita daripada penjajahan ideologi.”

Paus telah menggunakan frasa “penjajahan ideologi” pada masa lalu untuk mengutuk apa yang dikatakannya adalah percubaan oleh negara-negara kaya untuk link pembangunan bantuan kepada penerimaan dasar sosial seperti yang membenarkan perkahwinan gay dan kontrasepsi.

Francis, yang telah menjadi lebih menerima homoseksual daripada pendahulunya tetapi menentang perkahwinan gay, juga muncul untuk merujuk kepadanya apabila dia berkata “perkahwinan adalah perkara yang paling indah yang Allah telah menjadikan” sambil menambah bahawa Alkitab mengatakan Allah menciptakan lelaki dan perempuan untuk menjadi satu daging.

dalam jawapan yang sama, beliau berkata penerimaan yang semakin meningkat perceraian merupakan satu lagi ancaman kepada keluarga.

facebook LIKE UTK TERIMA UPDATE TERKINI & KLIK [X] UTK TUTUP--> Button Close

Like kami di facebook untuk menerima update terkini terus ke wall facebook anda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.