Home / Berita / pasukan Libya mengurangkan cengkaman Negara Islam di Sirte untuk beberapa blok akhir

pasukan Libya mengurangkan cengkaman Negara Islam di Sirte untuk beberapa blok akhir

Sirte, Libya (Reuters) – Negara Islam mengawal jalur kediaman kurang daripada 1 Km lama dalam bekas kubu kuat mereka di Sirte Libya, di mana kuasa-kuasa pro-kerajaan yang disokong oleh serangan udara AS memajukan bangunan dengan membina untuk menyelesaikan kempen lima bulan.

Sejak dua hari lalu, tentera yang diketuai oleh briged dari Misrata telah menekan jauh ke Sirte Nombor kejiranan Tiga sebagai pengeboman udara intensif dan Meal api tangki perlahan-lahan tercabut kedudukan sniper militan.

militan berpaut ke kawasan yang dipanggil Manara, sebuah daerah sub- bahawa jika diserahkan , komander Misrata berkata, akan meninggalkan mereka terdedah untuk mengalahkan dalam apa yang pernah pangkalan utama wilayah di luar kumpulan itu dikawal di Iraq dan Syria.

“Ini adalah akhir untuk mereka,” kata Mohamed al-Ghasri, jurucakap tentera Misrata. “Mereka tidak mempunyai penyelesaian lain, jadi itu sebabnya mereka berjuang garang untuk tinggal di Manara.”

Kawalan Kehilangan Sirte adalah satu tamparan besar kepada Negara Islam, menafikan ia hanya bandar ia diadakan di Afrika Utara. Kumpulan jihad juga pada pertahanan terhadap kempen yang disokong AS di Iraq dan Syria.

Kemenangan untuk kuasa-kuasa Misrata yang dipimpin juga akan menyediakan rangsangan untuk Kerajaan PBB yang disokong oleh Negara Accord (GNA) yang ukuran diperintahkan kepada mereka dari Tripoli.

The GNA setakat ini bergelut untuk memberi kuasa dan baru-baru ini menyaksikan seorang komander timur saingan, Kahlifa Haftar, merebut beberapa pelabuhan minyak utama Libya, salah satu yang kurang daripada 200 km dari Sirte.

Kempen di Sirte telah mahal dan lebih lama daripada banyak di Misrata dijangkakan. Tetapi dengan militan Negara Islam disematkan kembali ke beberapa blok kediaman, keupayaan mereka untuk menggunakan senjata berat dan pengeboman berani mati telah dikurangkan.

Pada hari Isnin, tentera Misrata diterajui mendapati kenderaan penuh dengan bahan letupan yang Negara Islam telah tidak dapat digunakan.

aIR mOGOK

itu adalah sehari selepas AS semakin sengit serangan udara ke atas Sirte, menjalankan 20 serangan terhadap kedudukan pertempuran pelbagai, menurut US Afrika Command. Amerika Syarikat telah melancarkan hanya lebih 200 serangan sejak awal kempen udara pada Ogos 1.

Kebanyakan bangunan di kawasan di mana pertempuran baru-baru ini telah mengambil tempat yang rugi atau musnah.

[19459004tentera] Misrata diterajui masih terdedah kepada penembak tepat, yang mereka katakan adalah sangat mahir dan telah menyesuaikan diri dengan serangan udara dengan memohon perlindungan lebih baik. Pada hari Ahad, sniper yang meragut nyawa seorang jurugambar Belanda -. Wartawan kedua yang dibunuh dalam kempen

Angkatan juga terpaksa berhadapan dengan serangan dari belakang barisan hadapan, termasuk pengeboman kereta, yang telah didorong kebimbangan mengenai pemberontak ancaman yang berterusan di kawasan itu selepas menangkap Sirte.

Pada hari Ahad, pasukan menangkis serangan hendap utama di sayap timur mereka. Rida Issa, jurucakap kedua untuk operasi Misrata yang dipimpin, berkata sebanyak 55 mayat pejuang Negara Islam dibunuh telah dikira selepas serangan tersebut, dengan 25 lagi dikira sekitar Manara.

“Ia Bilangan tertinggi (Negara Islam) badan Daesh dikesan sejak awal pertempuran terhadap mereka di Sirte,” kata Issa.

“Menurut pemerhatian komander barisan hadapan kita, mayat ditemui adalah orang-orang Libya, Tunisia dan sub-Sahara Afrika. “

sebanyak enam terbunuh sebagai melarikan diri militan telah diambil ke dalam padang pasir, berkata Issa. Sekurang-kurangnya 11 pejuang yang disokong kerajaan terbunuh dalam dua hari lalu berperang, dengan berpuluh-puluh lagi cedera.

Yang menjadikan jumlah terbunuh sejak permulaan kempen kepada 560, kata Akram Gliwan, yang jurucakap hospital pusat Misrata ini.

Tidak ada pengiraan berjalan korban Negara Islam telah disimpan, dan badan-badan militan sering ditinggalkan di jalan-jalan yang tidak disentuh kerana kebimbangan dengan perangkap samar. Oleh kebanyakan anggaran, kumpulan jihad telah membina satu pasukan antara 2000 dan 5000 di Sirte, ramai daripada mereka warga asing, sebelum pertempuran bermula.

(Pelaporan tambahan oleh Ahmed Elumami di Tripoli; Penulisan oleh Aidan Lewis; Penyuntingan oleh Patrick Markey dan Ralph Boulton)

facebook LIKE UTK TERIMA UPDATE TERKINI & KLIK [X] UTK TUTUP--> Button Close

Like kami di facebook untuk menerima update terkini terus ke wall facebook anda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.