Home / Berita / pasangan ibu-anak perempuan dipenjara kerana mendera pembantu rumah, meninggalkannya dengan hilang upaya kekal

pasangan ibu-anak perempuan dipenjara kerana mendera pembantu rumah, meninggalkannya dengan hilang upaya kekal

Jayasheela Jayaraman (left) and her mother, Anpalaki Muniandy Marimuthu were sentenced 12 months and 16 months' jail respectively for hurting the former's maid. - ST PHOTO: WONG KWAI CHOW

Jayasheela Jayaraman (kiri) dan ibunya, Anpalaki Muniandy Marimuthu dijatuhi hukuman 12 bulan dan penjara 16 bulan masing-masing untuk mencederakan bekas pembantu rumah. – ST PHOTO: WONG KWAI CHOW

SINGAPURA: Sepasang ibu dan anak perempuan adalah pada hari Jumaat (23 Sept) hukuman penjara diserahkan untuk mencederakan pembantu rumah anak perempuan, yang ditinggalkan dengan hilang upaya kekal dalam telinganya kiri dari penyalahgunaan.

Suri Rumah Anpalaki Muniandy Marimuthu, 65, didapati bersalah enam tuduhan mencederakan Sriyatun, 27, dan dipenjarakan selama 16 bulan. Anak perempuannya, gudang penyelia Jayasheela Jayaraman, 43, didapati bersalah atas tiga pertuduhan, memandangkan penjara 12 bulan dan diarah membayar S $ 840 (RM2,546) dalam pampasan.

Kedua-duanya, yang diwakili oleh K. Jayakumar Naidu dan Mumtaj Banu, merayu.

Hakim Daerah Jasvender Kaur berkata terdapat corak yang jelas penderaan setiap kali mangsa telah melakukan salah.

Maryam berkata Sriyatun mempunyai “kembang kol telinga ”, yang hilang upaya kekal, kerana menampar telinga kiri oleh kedua-dua wanita.

Sriyatun pertama kali ditampar oleh Jayasheela untuk tidak membawa kasut yang kedua itu ke dalam keluarga Bendemeer Road rata satu petang pada 2012. beliau mengulangi perbuatan itu apabila pembantu rumah itu mengurut telinganya.

ibu kepada seorang budak lelaki berusia enam tahun memberi keterangan bahawa pasangan itu telah mencubit telinga bengkak dia sebelum ia sembuh , dan ia keras. Kadang-kadang pada tahun 2013, Jayasheela menyambar dadanya, diperah dan dipintal ia kerana lambat dalam kerjanya.

pada 24 Oktober tahun itu, sehari sebelum pembantu rumah itu mengambil keputusan untuk melarikan diri, Jayasheela mengheret beliau ke dalam bilik tidur dan menuntut untuk tahu mengapa dia telah diganggu anak lelaki berusia tujuh tahun.

dia mencubit sudut mulut pembantu rumah itu dan mengetuk kepalanya dua kali dengan tangannya. tamparan itu menyebabkan mulut pembantu rumah itu berdarah dan meninggalkan gigi jejak 2cm lebih bibir atas dalaman beliau.

mahkamah diberitahu bahawa Anapalaki menyakiti Sriyatun dengan objek isi rumah beberapa kali.

Setelah pada November 2012, beliau jabbed kaki pembantu rumah itu dengan asas tajam yang serampang aluminium untuk membawa kasut anaknya ke dalam unit itu ketika dia berdoa. kaki pembantu rumah itu berdarah sebanyak-banyaknya sehingga perempuan itu tertinggal dengan parut 2cm.

Dalam kejadian lain pada tahun 2013, Anpalaki menggunakan belakang pisau dapur untuk memukul tangan kiri pembantu rumah itu dan pin rolling untuk memukul kedua-dua tangannya beberapa kali. Beliau juga menggunakan serampang kayu untuk memukul pahanya.

Timbalan Pendakwa Raya James Chew berkata pembantu rumah itu berasa begitu mental diseksa bahawa dia cuba untuk membunuh diri.

“Hakikat bahawa orang tertuduh telah benar-benar menyalahgunakan kuasa mereka dan dieksploitasi mangsa kelemahan adalah faktor memburukkan ketara yang memerlukan hukuman berat yang kuat, ” katanya.

Hukuman maksimum untuk mencederakan pembantu rumah adalah penjara tiga tahun dan S $ 7,500 (RM22,732) denda bagi setiap pertuduhan -. Berita Harian / Asia News Network

facebook LIKE UTK TERIMA UPDATE TERKINI & KLIK [X] UTK TUTUP--> Button Close

Like kami di facebook untuk menerima update terkini terus ke wall facebook anda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

kerja kosong malaysia