Home / Berita / Parti Pekerja Brazil menghadapi membelasah dalam pilihan raya tempatan

Parti Pekerja Brazil menghadapi membelasah dalam pilihan raya tempatan

BRASILIA (Reuters) – Brazil mengundi pada hari Ahad dalam pilihan raya pertama sejak pemecatan bekas Presiden Dilma Rousseff – dan Parti Pekerja berhaluan kiri beliau (PT) dijangka mengalami satu lagi tamparan

pilihan raya di seluruh negara datuk bandar dan majlis perbandaran di 5568 majlis perbandaran di seluruh Brazil akan menjadi ujian sokongan kepada parti-parti politik di negara ini dalam. tengah-tengah skandal rasuah paling teruk dan kemelesetan mendalam sejak tahun 1930-an.

pihak pagar bersekutu dengan Presiden Brazil Michel Temer, yang menggantikan Rousseff pada bulan Ogos, dijangka menunjukkan prestasi yang baik. Kemenangan, terutamanya di bandar-bandar terbesar di Brazil, akan meningkatkan pihak kerana mereka bersedia untuk 2018 perlumbaan presiden.

“Parti Pekerja tidak mempunyai alternatif presiden dan akan mengalami kerugian besar,” kata Claudio Couto, seorang saintis politik FGV pemikir di Sao Paulo. “Parti itu membuat banyak kesilapan dalam tahun-tahun kebelakangan ini dan tidak pernah mengakui ia adalah salah.”

Democratic Movement Party Brazil Temer ini (PMDB) dijangka menambah bilangan datuk bandar. Parti Brazil Sosial Demokratik (PSDB), daya pagar utama yang lain, perlu menang dalam Sao Paulo, yang merupakan tapak pelancaran tradisional untuk pejabat negara.

Di Sao Paulo, kubu anti-Rousseff sentimen, walaupun calon PT telah eschewed merah T-shirt klasik penyokong PT untuk mengelakkan persatuan dengan pihak yang dilahirkan di pinggir bandar perindustrian di bandar ini.

Menurut perunding Nasihat ARKO di Brasilia, PT akan memenangi satu perlumbaan mayoral dalam bandar ibu negeri, di Rio Branco, di negeri ini kecil Acre.

Millionaire perniagaan João Doria disukai untuk menjadi Sao Paulo Datuk bandar dan meningkatkan usaha presiden mungkin pada 2018 oleh gabenor PSDB di negeri Geraldo Alckmin itu.

Pilihan raya pertama yang diadakan di bawah larangan pembiayaan kempen korporat yang bertujuan untuk membersihkan politik Brazil berikutan skandal rasuah besar-besaran sekitar syarikat minyak negeri yang dikuasai Petrobras. Peraturan baru ini telah membantu calon kaya yang menggunakan dana peribadi mereka.

Pilihan raya telah menjana semangat sedikit di kalangan pengundi Brazil dalam sebuah negara yang berjuang dengan pengangguran dua angka dan inflasi yang tinggi.

Mengundi adalah wajib di Brazil, tetapi ramai pengundi kecewa lebih suka tidak membuang apa-apa undi.

“Apa gunanya? tiada alternatif, melihat rupa kiri kanan, semua calon korup,” kata Ana da Rocha, pembantu rumah yang tinggal di Itapoa di pinggir Brasilia.

“Sebaik sahaja mereka dilantik, mereka tidak lain hanyalah menjaga diri mereka sendiri, jadi mereka tidak perlu bekerja lagi dalam kehidupan mereka,” katanya.

($ 1 = 3,2610 reais Brazil)

(Laporan oleh Anthony Boadle; Penyuntingan oleh Chizu Nomiyama)

facebook LIKE UTK TERIMA UPDATE TERKINI & KLIK [X] UTK TUTUP--> Button Close

Like kami di facebook untuk menerima update terkini terus ke wall facebook anda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.