Home / Berita / Paris perubahan iklim perjanjian untuk mula berkuat kuasa – PBB

Paris perubahan iklim perjanjian untuk mula berkuat kuasa – PBB

facebook LIKE UTK TERIMA UPDATE TERKINI & KLIK [X] UTK TUTUP--> Button Close

Like kami di facebook untuk menerima update terkini terus ke wall facebook anda.

OSLO (Reuters) – Satu perjanjian global untuk memerangi perubahan iklim dengan mengalihkan ekonomi dunia yang jauh daripada bahan api fosil akan mengambil kuasa bulan depan selepas lulus ambang untuk pengesahan pada hari Rabu dengan sokongan dari negara-negara Eropah.

sokongan bagi Perjanjian Paris telah diperluaskan kepada negara-negara yang mewakili 56,75 peratus daripada pelepasan gas rumah hijau dunia, di atas 55 peratus diperlukan untuk pelaksanaan, sebuah laman web PBB menunjukkan. Perjanjian itu secara rasmi akan bermula pada 30 hari.

negara-negara Kesatuan Eropah termasuk Jerman, Perancis dan Slovakia, yang telah selesai pengesahan domestik, membantu mencetuskan kemasukan rasmi berkuatkuasa selepas lampu hijau dari Parlimen Eropah pada hari Selasa.

perjanjian, dicapai pada Disember 2015, sudah mempunyai sokongan daripada pemancar utama lain yang diketuai oleh China, Amerika Syarikat dan India. Keseluruhannya, 72 buah negara daripada 195 telah mengesahkan perjanjian itu, menurut laman web PBB.

Beberapa negara memuji pengesahan pesat perjanjian bertujuan untuk mengurangkan pelepasan gas rumah hijau global, terutamanya daripada pembakaran bahan api fosil, untuk menghadkan banjir, kemarau, ribut lebih kuat dan kenaikan paras laut.

Ia mengambil masa lapan tahun untuk iklim perjanjian PBB yang terdahulu, Protokol Kyoto 1997 yang wajib hanya negara-negara kaya untuk mengurangkan pelepasan, untuk mendapatkan sokongan yang cukup untuk mengambil kesan.

Kemasukan berkuat kuasa “menunjukkan momentum politik pernah berlaku sebelum ini untuk tindakan iklim dan petanda baik untuk kita bergerak ke hadapan,” kata Thoriq Ibrahim, Menteri Alam Sekitar bagi Maldives dan Pengerusi Perikatan Kepulauan Kecil.

Tetapi beliau menggesa tindakan lebih kuat menentang pemanasan global, berkata “ia adalah tidak keterlaluan untuk mengatakan kita berada dalam satu bangsa terhadap masa”.

Perjanjian Paris akan mengambil kuasa sebelum pilihan raya presiden Amerika Syarikat pada Nov 8. Republikan Donald Trump menentang perjanjian itu manakala Demokrat Hillary Clinton adalah penyokong yang kuat.

Paul Polman, Ketua Pegawai Eksekutif Unilever dan Pengerusi Majlis Perniagaan Dunia bagi Pembangunan Mampan, berkata pengesahan menunjukkan bahawa peralihan kepada sistem ekonomi rendah karbon ialah “segera, tidak dapat dielakkan, dan mempercepatkan lebih cepat daripada kami berdua mungkin”.

Tetapi janji negara semasa untuk luka dalam pengeluaran tidak mencukupi untuk mencapai matlamat Paris mengehadkan kenaikan suhu dunia untuk “jauh di bawah” dua darjah Celsius (3.6 Fahrenheit) di atas zaman pra-industri.

U.N. kajian mengunjurkan purata suhu dunia yang dijangka meningkat sebanyak 3 darjah (5.4 Fahrenheit) atau lebih pada tahun 2100, berdasarkan trend semasa. Dan tahun ini dijangka membuktikan yang paling panas sejak rekod bermula pada abad ke-19, menewaskan 2015.

“ujian kredibiliti The Paris Perjanjian ini bermula hari ini,” kata Tracy Carty amal Oxfam, sambil menambah bahawa kerajaan perlu meningkatkan mereka cita-cita.

(Pelaporan tambahan oleh Michelle Nichols di PBB; editing oleh Mark Heinrich)

Kongsikan Artikel ini