Home / Berita / Paris iklim perjanjian pergi berkuat kuasa – tetapi menghadapi ujian penguatkuasaan

Paris iklim perjanjian pergi berkuat kuasa – tetapi menghadapi ujian penguatkuasaan

facebook LIKE UTK TERIMA UPDATE TERKINI & KLIK [X] UTK TUTUP--> Button Close

Like kami di facebook untuk menerima update terkini terus ke wall facebook anda.

OSLO (Reuters) – Satu perjanjian global mengenai perubahan iklim ditetapkan untuk memenangi ratifikasi cukup oleh negara-negara penandatangan minggu ini untuk pergi berkuat kuasa pada bulan November, menandakan fasa yang lebih sukar untuk menjadikan janji-janji ke dalam luka dalam pelepasan gas rumah hijau.

Perjanjian Paris 2015, menggariskan peralihan daripada bahan api fosil abad ini, berkata usaha untuk menyelia pematuhan akan “bukan pertentangan dan bukan hukuman”, meningkatkan soalan mengenai bagaimana untuk memastikan kerajaan tarik berat badan mereka.

Parlimen Eropah dijangka memberi lampu hijau pada Selasa bagi negara-negara Kesatuan Eropah untuk menyertai minggu ini, tip perjanjian lalu ambang negara iaitu sebanyak 55 peratus daripada pelepasan dunia untuk mula berkuatkuasa.

setakat ini, Perjanjian 2015 telah menyokong dari 62 negara bertanggungjawab untuk 52 peratus daripada pelepasan, selepas India meluluskannya pada Ahad. Sebaik sahaja ia mencapai 55 peratus, ia akan mula berkuat kuasa dalam 30 hari.

“Persoalan utama akan melaksanakan perjanjian itu. Tidak ada penguatkuasaan undang-janji,” kata Robert Watson, seorang saintis British-Amerika dan bekas ketua panel PBB pakar iklim.

harapan mereka ialah kerajaan akan berasa “tanggungjawab moral” dan “tekanan rakan sebaya” untuk bertindak, katanya kepada Reuters.

Di bawah Perjanjian Paris, hampir 200 negara telah menetapkan sasaran negara mereka sendiri untuk pengeluaran, dengan lima tahunan kajian nasional dan berjanji untuk menetapkan matlamat pernah sukar.

David Waskow, Kementerian Sumber Dunia institut pemikir, berkata pengesahan pesat adalah tanda kesediaan untuk menangani pelepasan, dipersalahkan kerana heatwaves, banjir, hujan lebat dan kenaikan paras laut.

“proses kilat-cepat ini telah menunjukkan … yang kedalaman dan keluasan sokongan politik, “katanya.

Perjanjian Paris bertujuan untuk mengehadkan kenaikan suhu dunia untuk “jauh di bawah” 2 darjah Celsius (3.6 Fahrenheit) atas orang-orang di zaman pra-industri. Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu berkata janji semasa adalah terlalu lemah untuk mencapai matlamat tersebut.

Perjanjian itu mungkin mula berkuat kuasa sebelum pilihan raya presiden Amerika Syarikat pada Nov 8. penama Republikan Donald Trump menentang perjanjian itu, manakala Demokrat Hillary Clinton merupakan penyokong kuat.

Ia juga akan mula berkuat kuasa sebelum satu mesyuarat tahunan menteri alam sekitar di Marrakesh, Maghribi, bulan depan, yang dijangka untuk bekerja pada kacang dan bolt daripada perjanjian itu.

“Marrakesh akan lebih daripada ‘menggulung lengan baju anda kerja (mesyuarat) daripada satu set besar keputusan pecah tanah,” kata Jake Schmidt, Majlis Pertahanan Sumber Asli Amerika Syarikat.

(Laporan oleh Alister Doyle; editing oleh Andrew Roche)

Artikel Yang Mungkin Anda Minati

jual beli kereta

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *