Home / Berita / Panel terhadap meletakkan had ke atas perbelanjaan pilihan raya

Panel terhadap meletakkan had ke atas perbelanjaan pilihan raya

KUALA LUMPUR: Undang-undang Cadangan kepada pembiayaan politik boleh melihat ahli-ahli politik yang diberikan tangan yang lebih bebas dalam menentukan berapa banyak untuk berbelanja untuk kempen, termasuk penjanaan dana melalui crowdfunding dalam talian.

Meletakkan had ke atas perbelanjaan politik adalah tidak realistik dan tidak adil kerana ia adalah perkara subjektif yang berbeza dari setiap kawasan ke depan, kata Menteri di Jabatan Perdana Menteri Senator Datuk Paul Low.

“Sebagai contoh, jika anda adalah seorang calon di kawasan bandar yang kaya, anda mungkin perlu untuk menghabiskan hanya RM70,000, tetapi jika anda adalah seorang calon di Sarawak yang meliputi kawasan yang luas, kos pengangkutan anda sendiri akan menjadi lebih daripada RM70,000.

“Oleh itu, meletakkan topi pada perbelanjaan untuk parti atau calon akan menjadi tidak adil dan sepatutnya dikeluarkan,” katanya ketika mengumumkan Jawatankuasa Perundingan Kebangsaan mengenai laporan Pembiayaan Politik dan cadangan 32 mata di Institut Integriti Malaysia semalam. Cadangan-cadangan yang akan dikemukakan kepada Kabinet dalam tempoh dua minggu lagi.

Walaupun penekanan kepada ketelusan dan kebertanggungjawaban, Low berkata jawatankuasa itu mencadangkan supaya ahli politik atau parti-parti mereka dibenarkan untuk mengutip derma melalui crowdfunding dalam talian.

“Sebagai contoh, penderma mungkin mahu menyumbang dari RM10 atau RM100 dan sebagainya tetapi mesti ada had pada jumlah.

Funding talk:Low at the press conference announcing the report.

ceramah Pembiayaan: Rendah pada sidang akhbar mengumumkan laporan itu.

“Ini bermakna penderma boleh kekal tanpa nama sebagai jumlah yang didermakan adalah kecil,” kata beliau sambil menambah bahawa pembiayaan orang ramai adalah satu petunjuk populariti yang baik bagi seorang ahli politik tertentu atau parti.

Low, yang juga pengerusi jawatankuasa itu, berkata ia juga disyorkan bahawa sumbangan politik, wang tunai atau benda, di atas RM3,000 setahun atau jumlah terkumpul di atas RM3,000, mesti diisytiharkan dan diaudit.

Jawatankuasa itu juga ditangani isu sumbangan politik asing. Ia adalah disyorkan bahawa ahli-ahli politik dan parti politik dilarang daripada menerima sumbangan asing.

“Kita tidak mahu pengaruh luar ke atas institusi politik tempatan sebagai satu cara untuk melindungi kedaulatan negara,” katanya.

Jawatankuasa ini mencadangkan semua derma disimpan di dalam akaun bank yang ditetapkan yang ditubuhkan di peringkat persekutuan, negeri dan bahagian itu.

“Pada masa ini, kita dapat melihat bahawa sumbangan boleh bercampur dengan akaun peribadi dan tidak kepada parti, yang menjadikan ia sukar untuk mengenal pasti,” katanya.

Low juga berkata wang daripada “sumber yang tidak diketahui” akan dirampas dan digunakan untuk aktiviti-aktiviti untuk mengukuhkan demokrasi di Malaysia.

Untuk mencapai matlamat ini, beliau berkata undang-undang baru juga memerlukan penubuhan sebuah Pejabat Pengawal Derma Politik dan Perbelanjaan, yang bertanggungjawab kepada Lembaga Gabenor yang terdiri daripada ahli bukan politik dan dihormati masyarakat.

Ditanya sama ada cadangan akan dibuat ke dalam undang-undang sebelum pilihan raya umum akan datang, Low berkata ia tidak mungkin kerana proses merangka, membentang dan lulus mencadangkan undang-undang memerlukan masa.

“Saya tidak boleh mengatakan ia sama ada ia akan menjadi undang-undang sebelum Pilihan Raya Umum ke-14 tetapi saya yakin ia akan menjadi untuk Pilihan Raya Umum ke-15,” katanya.

facebook LIKE UTK TERIMA UPDATE TERKINI & KLIK [X] UTK TUTUP--> Button Close

Like kami di facebook untuk menerima update terkini terus ke wall facebook anda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.