Home / Berita / panduan Ex-tour dipenjara menyalahgunakan dana

panduan Ex-tour dipenjara menyalahgunakan dana

facebook LIKE UTK TERIMA UPDATE TERKINI & KLIK [X] UTK TUTUP--> Button Close

Like kami di facebook untuk menerima update terkini terus ke wall facebook anda.

Day in court: Chung (second from left) walking out of court with her friends and supporters in Singapore. (Inset) Yang Yin, the former tour guide who swindled her. — The Straits Times / Asia News Network

Hari di mahkamah: Chung (dua dari kiri) berjalan keluar dari mahkamah dengan rakan-rakan dan penyokong beliau di Singapura. (LDP) Yang Yin, bekas pemandu pelancong yang menggelapkan beliau. – Berita Harian / Asia News Network

SINGAPURA: Bekas pemandu pelancong Yang Yin dijatuhi hukuman penjara enam tahun kerana menyalahgunakan S $ 1.1mil (RM3.3mil) yang diamanahkan kepadanya oleh seorang kaya janda Singapura.

Yang, 42, dari China, berkawan Chung Khin Chun ketika menjadi pemandu pelancong dan berpindah ke Singapura untuk hidup pada dia banglo Gerald Crescent off Yio Chu Kang Road pada tahun 2009.

Dia mengaku bersalah di Ogos hingga dua tuduhan menyalahgunakan S $ 500,000 (RM1.5 juta) pada tahun 2010 dan S $ 600,000 (RM1.8 juta) pada tahun 2012 dari beliau. Pemain berusia 89 tahun itu disahkan menghidap demensia pada April 2014.

Yang telah diberikan 32 bulan untuk tuduhan pertama dan 40 bulan bagi pertuduhan kedua.

Pihak pendakwaan telah meminta hukuman penjara 10 hingga 12 tahun sebagai hukuman berat untuk menghantar mesej bahawa sebarang penyalahgunaan dana yang diamanahkan oleh orang yang terdedah akan teruk diuruskan.

Pada permulaan pendengaran semalam, Ketua Hakim Daerah Bala Reddy berkata hukuman yang dijatuhkan perlu menjadi salah satu yang mencerminkan jumlah wang yang disalahgunakan, dan juga sebagai salah satu yang mengambil kira pelbagai faktor memburukkan kes itu.

hukuman penjara 10 hingga 12 tahun ‘pihak pendakwaan yang dimintanya harus “terutamanya menghancurkan,” kata hakim itu, memetik kes-kes masa lalu di mana hukuman penjara yang diedarkan adalah lebih rendah daripada itu walaupun jumlah yang besar diberi disalahgunakan.

Pihak pendakwaan mempunyai dua minggu untuk merayu keputusan itu.

Pada hari Khamis, Yang dijatuhi hukuman penjara 26 bulan kerana membunuh kesalahan, kebanyakannya berkaitan dengan memalsukan resit bayaran kepada syarikat palsu beliau Young Muzik dan Tarian Studio dalam cubaannya untuk mengelirukan pihak berkuasa ke dalam memberikan dia status yang sama. hukuman penjara 26 bulan telah dikebelakangkan untuk memasukkan masa di reman. Yang telah direman sejak Oktober 2014

Kedua-dua ayat akan berjalan secara berasingan.

Bercakap kepada pemberita selepas hukuman dijatuhkan, anak saudara Chung, Hedy Mok, berkata beliau “benar-benar kecewa”. Dia merancang untuk merayu keputusan itu tetapi berkata beliau akan menyemak dengan peguamnya pertama. – Berita Harian / Asia News Network

Artikel Yang Mungkin Anda Minati

jual beli kereta

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *