Home / Makanan / pandai membuat mereka adalah seperti Asia pai sambal petai

pandai membuat mereka adalah seperti Asia pai sambal petai

Inovasi adalah tema yang berulang-ulang dalam masakan kontemporari. Di mana kaedah sekali ada telah ditetapkan untuk melakukan sesuatu dan delineations ketat antara masakan, hari ini, gabungan antara budaya dan mencipta semula dilihat dalam pelbagai bentuk dan bentuk, daripada risotto santan untuk sandwic nasi lemak. Jadi, yang sebelumnya dianggap pelik, tidak lagi kelihatan pelik pada semua.

Ia adalah dengan ini dalam fikiran bahawa rakan-rakan Evonne Lyn Lee dan Sarah FC Lee dibentangkan untuk mewujudkan buku masakan sulung mereka, Pies Asia .

pai tidak sinonim dengan makanan Asia walaupun kita mempunyai beberapa jelmaan pastri dalam seperti Seremban siew pau dan karipap. Evonne dan Sarah book berusaha untuk membuat kategori baru yang berani. Yang fusing citarasa Asia klasik seperti ayam masak merah, rendang dan juga laksa asam Pulau Pinang dalam konteks tanggapan lebih Barat pai

“Memang ramai menganggap pai sebagai Barat. Yang paling biasa adalah pai ayam. Saya juga telah sentiasa berfikir bahawa pai adalah makanan Barat. Walau bagaimanapun, hari ini, setelah yang tomyum atau laksa makanan laut pai telah menjadi boleh diterima. Orang mencari rasa baru dalam makanan, “kata Sarah.

Evonne menambah bahawa ini pendekatan baru-jumud untuk membuat pai menggunakan resipi Asia klasik tetapi dalam konteks sama sekali moden.

” buku ini telah menjadi penemuan yang hebat dari nuansa masakan Asia untuk kita – terdapat banyak aspek yang menarik untuk warisan masakan kami kaya. Bukan untuk kari dengan beras, kami mencadangkan kepada pembaca: mengapa tidak menikmatinya dengan pastri – seperti pai bukan? Kari-pastri combo adalah semata-mata Shiok! “

Sarah (left) and Evonne are school friends and accomplished bakers who reconnected at a high school reunion and went on to run pie-baking classes and eventually wrote Asian Pies together.

Sarah (kiri) dan Evonne adalah rakan-rakan sekolah dan juru makanan dicapai yang disambung semula pada perjumpaan sekolah tinggi dan seterusnya menjalankan kelas pai-baking dan akhirnya menulis Pies Asia bersama-sama.

Kedua-dua Evonne dan Sarah adalah prolifik pai pembuat yang memulakan penaik dalam remaja. Evonne juga telah menyumbang resipi kepada Makanan & Travel majalah Singapura dan juga Flavours majalah di Malaysia. Sementara itu, Sarah digunakan untuk membuat pai untuk memerintahkan dari rumahnya di Kluang, Johor.

Ironinya, walaupun kedua-dua pergi ke sekolah bersama-sama di Kluang, mereka terputus hubungan selepas itu dan hanya disambung semula pada perjumpaan sekolah pada tahun 2009, di mana mereka cepat mendapati cinta bersama mereka membakar dan membuat pai.

pada tahun 2011, mereka mula mengadakan kelas pai-baking di Singapura. Bersama-sama, mereka juga menulis sekeping pada pai ayam terbaik di Singapura untuk Gaya Hidup majalah.

Apabila Marshall Cavendish mendekati mereka untuk menulis sebuah buku mengenai pai Asia pada tahun 2014, mereka begitu lutut yang mendalam dalam pai membuat mereka serta-merta bersetuju. Buku ini membawa mereka hampir dua tahun untuk meletakkan bersama-sama dan terdiri daripada 50 resipi pai Asia yang unik, seperti Beef Rendang Pie, Seafood Laksa Lemak Pie, Sambal Petai Udang Pies Mini, Ayam Masak Merah Pie dan segala macam barang lain.

Apa yang hebat tentang buku ini adalah bahawa ia termasuk banyak tips berguna dan helah untuk mendapat pai untuk berubah sempurna, yang berguna untuk pencipta Bibit pai. Antara keruping pastri juga telah diberi sentuhan Asia, seperti kerak jintan putih dan lima rempah pastri kerak, yang bunyi sedap.

Tetapi ia adalah inti yang benar-benar memberi inspirasi. Anda akan mendapati diri anda terpesona dengan kemungkinan terlibat dalam skim campuran-dan-perlawanan ini di mana sesuatu yang contoh unggul tempatan rendang daging boleh dimasukkan ke dalam sesuatu yang Barat sebagai pai. Ia adalah sambungan yang pada mulanya tidak kelihatan munasabah atau serasi, tetapi lebih banyak anda melalui resipi dan melihat gabungan yang pelbagai seperti Thai Roast Duck Red Curry Pot Pie dan Satay Chicken Pie, lebih banyak sambungan kelihatan begitu jelas bahawa anda akan tertanya-tanya mengapa tiada siapa yang terfikir untuk datang dengan ini sebelum ini.

dan mereka berkata ia mengambil masa dan beberapa pemikiran untuk datang dengan tampalan yang dilengkapi pelbagai jenis pai, terutamanya kerana mereka mempunyai apa-apa untuk merujuk kepada. Kemudian terdapat juga cabaran untuk menentukan jika resipi mereka yang sedia ada untuk hidangan klasik seperti rendang akan mengadakan sekali bersalut dalam pai

“Kami terpaksa tweak resipi tampalan -. Menyesuaikan jumlah air atau santan (santan), saiz kiub daging, tempoh memasak, dan lain-lain Kami juga mempunyai untuk menguji pelengkap pastri yang mengisi, “kata mereka.

Dalam merangka resipi, wanita telah melalui vault resipi mereka, dan datang dengan campuran resipi pusaka (seperti Satay Chicken Pie dan daging babi dan Nanas Curry Pot Pie), resipi dari rakan-rakan (ayam Korma Pot Pie) dan beberapa orang-orang asal yang mereka datang dengan diri mereka sendiri (Chocolate & Chilli Tart, Jepun Vegetarian Curry Pot Pie).

Walaupun terdapat banyak untuk memuji dalam buku ini, membuat pai dari awal masih boleh kelihatan seperti satu tugas yang mudah untuk masak rumah purata Asia. Kedua-dua Evonne dan Sarah menggambarkan ketakutan Asia pai membuat tetapi mengatakan bahawa seperti segala-galanya dalam hidup, anda perlu untuk mengambil langkah-langkah bayi terlebih dahulu sebelum membuat lonjakan kepada yang tidak diketahui yang besar.

“Kami merasakan pai tidak sukar untuk membuat. Muar Otah Parcels, kemudian maju ke Sardine dan Chilli Pies Mini. Kemudian cuba Nyonya Babi Pongteh, dan perlahan-lahan beralih ke kari biasa seperti Ayam Masak Merah Pot Pie. Mendaki anak tangga yang akan datang dan cuba membuat Chicken Sausage Pie. Hanya perlu baking. Anda pasti akan berjaya, “kata mereka.

Kedua-dua wanita berfikir buku mereka akan merayu kepada orang Asia serta Barat sebagai resipi mereka menawarkan sedikit kedua-dua pengaruh, tetapi ia adalah millennials yang mereka fikir mungkin benar-benar berkaitan dengan konsep out-of-the-kotak Pies Asia .

“Millennials sentiasa mencari pengalaman rasa yang baru, dan mempunyai hidangan Asia biasa dalam bentuk barat seperti pai akan diharapkan mendapatkan mereka yang berminat untuk cuba membuat mereka. Ini adalah salah satu cara untuk lulus ke bawah masakan warisan dan bagi mereka untuk berhubung dengan budaya Asia, “kata Evonne.


Pies Asia berharga dengan harga RM89.90 dan boleh didapati di semua kedai-kedai buku utama. Perhatikan tiga resipi esok.

facebook LIKE UTK TERIMA UPDATE TERKINI & KLIK [X] UTK TUTUP--> Button Close

Like kami di facebook untuk menerima update terkini terus ke wall facebook anda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.