Home / Berita / pakatan pembangkang menyelar sebagai tidak ikhlas

pakatan pembangkang menyelar sebagai tidak ikhlas

PETALING JAYA: Cadangan Bekas Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad kerana Tan Sri Muhyiddin Yassin untuk menjadi perdana menteri akan datang jika Pembangkang mula berkuat kuasa itu telah dilakukan secara unilateral, kata Datuk Seri Dr Wee Ka Siong.

“Seperti biasa, Dr Mahathir boleh mengumumkan apa-apa yang dia suka. Jelas sekali, ini tidak berlaku kerana parti-parti pembangkang tidak bersetuju mengenai perkara ini, “kata Timbalan Presiden MCA.

Ketua Pemuda MCA, Chong Sin Woon berkata cadangan itu merupakan satu petanda yang jelas bahawa pakatan pembangkang tidak ikhlas. Beliau berkata pengumuman oleh Dr Mahathir di London minggu lalu mengadakan terkejut Pakatan Harapan yang sentiasa menegaskan bahawa penasihat PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim adalah pilihan mereka.

“Mereka mempunyai kepentingan mereka sendiri dan ia adalah lucu untuk melihat mereka tidak boleh mendapatkan kesepakatan tentang siapa yang akan mengambil alih,” katanya.

Chong menggesa orang ramai agar tidak mempercayai Pakatan kerana mereka hanya mahukan kuasa tanpa memikirkan bagaimana untuk mentadbir negara untuk manfaat rakyat.

Beliau juga berkata terpulang kepada rakyat untuk membuat keputusan mengenai wakil rakyat dan tidak Dr Mahathir atau (Menteri Besar Selangor Datuk Seri) Azmin Ali.

Dalam menyifatkannya sebagai helah politik, Pengerusi Biro Publisiti MCA Datuk Chai Kim Sen berkata pakatan antara DAP dan Parti Pribumi Bersatu Malaysia (PPBM) adalah semata-mata satu pakatan kemudahan kepada menggulingkan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak .

“Kedua-dua DAP dan PPBM tidak memegang apa-apa idea yang sama untuk mentadbir negara. Pakatan pembangkang telah dengan berat hati dibentuk tanpa apa-apa arahan yang sama atau tanggapan yang mentadbir negara ini, “katanya dalam satu kenyataan.

agama Pengerusi keharmonian biro MCA Datuk Seri Ti Lian Ker mengingatkan rakyat supaya tidak terpedaya dengan pelbagai charades politik Penasihat DAP, Lim Kit Siang dan Dr Mahathir.

“Rakyat Malaysia akan jatuh kembali ke dalam bangsa dan hilang pegangan agama jika kita terus membenarkan kedua-dua ‘orang tua’ atau kuasanya untuk menentukan rupa bumi politik Malaysia,” katanya.

Berita berkaitan:

Pembangkang untuk membentuk perikatan baru menjelang akhir tahun

parti Shafie tidak mungkin untuk menyatukan pembangkang dibahagikan Sabah

Tian Chua dipenjarakan kerana menghasut

Bersih pada kempen tandatangan untuk membantah persempadanan semula

facebook LIKE UTK TERIMA UPDATE TERKINI & KLIK [X] UTK TUTUP--> Button Close

Like kami di facebook untuk menerima update terkini terus ke wall facebook anda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.