Home / Teknologi / Pada Samsung, jualan suku ketiga cip kuat untuk meringankan sengatan Nota 7 mabuk

Pada Samsung, jualan suku ketiga cip kuat untuk meringankan sengatan Nota 7 mabuk

Some good news: Samsung's display business earnings also likely picked up some of the slack from the mobile division thanks to increasing adoption of its organic light-emitting diode displays (OLED) by rising Chinese smartphone makers such as OPPO and VIVO, analysts said. — Reuters

Sesetengah berita baik: pendapatan perniagaan paparan Samsung juga mungkin mengambil beberapa daripada kendur daripada bahagian terima kasih mudah alih untuk meningkatkan penggunaan peta dipaparkan organik diod pemancar cahaya (OLED) oleh kenaikan pembuat telefon pintar Cina seperti OPPO dan VIVO, kata penganalisis. – Reuters

SEOUL: Scarred oleh penarikan balik global perdana telefon pintar, Samsung Electronics Co ditetapkan melaporkan pada 7 Okt ia masih menjangka peningkatan kecil dalam ketiga keuntungan -quarter, penganalisis berkata, dengan jualan sihat cip memori dan memaparkan mengurangkan kesakitan.

jualan dan perbelanjaan yang berkaitan dengan penarikan balik sekurang-kurangnya 2.5 juta Galaxy Nota 7 telefon bimbit untuk menetapkan masalah bateri boleh menyebabkan kos firma itu hampir AS $ 5bil (RM20.70bil) tahun ini Lost, beberapa penganalisis berkata. Yang boleh sap momentum daripada pemulihan baru tumbuh dalam perniagaan mudah alih Samsung, yang underperformer pada tahun-tahun kebelakangan ini.

Tetapi pikap di pasaran cip memori, yang diketuai oleh permintaan dari pembuat telefon pintar saingan Apple Inc, akan mengukuhkan lagi pendapatan, pemerhati syarikat katakan. A SmartEstimate Thomson Reuters, yang diperolehi daripada kajian 20 penganalisis, tips keseluruhan keuntungan operasi Julai-September telah meningkat 0.7% daripada tahun sebelumnya kepada 7.4tril menang (RM27.52bil).

Samsung akan melaporkan anggaran untuk pendapatan suku ketiga dan keuntungan operasi, tanpa maklumat lanjut, pada Oktober 7.

“Selagi jumlah keuntungan operasi datang dalam pada 7tril yang rendah dimenangi ( RM26.03bil) tahap, pasaran akan melihatnya dan rasa sebahagian daripada bunyi sekitar isu penarikan balik Nota 7 telah dibersihkan, “kata pengurus dana HDC Asset Management Park Jung-hoon.

Penganalisis telah menurunkan jangkaan mereka untuk bahagian mudah alih Samsung sejak ingat 2 Sep menjadi tajuk utama global. Ada yang memotong mereka keuntungan bahagian mudah alih diramalkan oleh 1tril menang (RM3.71bil) atau lebih untuk mencerminkan jualan hilang dan kos balik telefon pintar yang telah memenangi sambutan hangat dan membuat jualan yang kuat mula sejak dilancarkan pada Ogos 19.

ramalan

penganalisis Korea Investment Jay Yoo suku ketiga bahagian mudah alih Samsung keuntungan operasi di 2.6tril menang (RM9.66bil), meningkat daripada 2.4tril menang (RM8.92bil) tahun sebelumnya tetapi turun dari 4.3tril menang (RM15.99bil ) pada bulan April-Jun.

Tetapi penganalisis berkata bahagian cip Samsung – firma itu adalah pembuat cip memori terbesar di dunia – akan melegakan Nota 7 masalah seperti pembuat telefon pintar yang lain dipenuhi buku pesanan cip dan memandu harga yang lebih tinggi menjelang kemuncak akhir tahun musim membeli-belah . Penganalisis menganggarkan bahagian itu boleh melaporkan keuntungan operasi suku tahunan 3tril menang (RM11.15bil) atau lebih – tertinggi dalam empat suku itu.

Penganalisis berkata trend menaik semikonduktor adalah lebih ketara bagi cip memori NAND – digunakan untuk penyimpanan data jangka panjang – kerana permintaan mula mengatasi bekalan semasa suku kerana arahan dari Apple dan pembuat telefon pintar Cina. Permintaan untuk cip penyimpanan keadaan pepejal memandu untuk peranti mudah alih juga meningkat.

Samsung mendapat manfaat daripada kemajuan – terutama dalam pasaran NAND, di mana ia menguasai saingan seperti Jepun Toshiba Corp dan firma AS Micron Technology Inc di pasaran untuk produk 3D mewah seperti pelayan perusahaan dan penyimpanan .

pendapatan perniagaan paparan Samsung juga mungkin faham sesetengah daripada kendur daripada bahagian terima kasih mudah alih untuk meningkatkan penggunaan peta dipaparkan organik diod pemancar cahaya (OLED) oleh kenaikan pembuat telefon pintar Cina seperti OPPO dan VIVO, kata penganalisis .

“Walaupun Galaxy Nota 7 ingat adalah satu tamparan menyakitkan, suku ketiga akan menunjukkan bahawa komponen termasuk DRAM, NAND dan memaparkan tidak lebih baik daripada yang dijangkakan,” kata Dongbu Securities dalam satu laporan, tip keuntungan operasi bagi kerepek bahagian untuk berada di 3tril won (RM11.15bil). – Reuters

facebook LIKE UTK TERIMA UPDATE TERKINI & KLIK [X] UTK TUTUP--> Button Close

Like kami di facebook untuk menerima update terkini terus ke wall facebook anda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

kerja kosong malaysia