Home / Teknologi / Outsourcing Malaysia memerlukan lebih banyak sokongan bagi sektor GBS tempatan

Outsourcing Malaysia memerlukan lebih banyak sokongan bagi sektor GBS tempatan

facebook LIKE UTK TERIMA UPDATE TERKINI & KLIK [X] UTK TUTUP--> Button Close

Like kami di facebook untuk menerima update terkini terus ke wall facebook anda.

More support: Cheah believes that GBS is a new driver of business and investments for Malaysia.

Lebih banyak sokongan. Cheah percaya bahawa GBS adalah pemacu baru perniagaan dan pelaburan bagi Malaysia

Menjelang pembentangan Bajet 2016 pada 21 Okt, Outsourcing Malaysia (OM) – bab di bawah Persatuan Kebangsaan ICT Malaysia (Pikom) – hari ini mengeluarkan tiga cadangan yang diharap akan mengukuhkan lagi Malaysia sektor Perkhidmatan Perniagaan Global.

OM mengatakan bahawa cadangan yang bertujuan untuk menggalakkan bakat tempatan dan menyokong syarikat-syarikat GBS tempatan. GBS sebelum ini dikenali sebagai Akta Industri Perkhidmatan Perkongsian dan Penyumberan Luar.

Menurut Laporan GBS Business Services Outlook Outsourcing Malaysia, sektor ini dijangka mencatatkan pertumbuhan sebanyak 10-15% dalam tempoh lima tahun akan datang, mewujudkan lebih 6,000 pekerjaan pada tahun 2016.

Laporan itu juga mendapati bahawa industri ini telah melepasi paras 85,000 pekerjaan diwujudkan, yang merupakan sasaran bagi tahun 2017.

“Semakin banyak syarikat di seluruh dunia menggunakan syarikat GBS di Malaysia untuk menyelaraskan operasi dan mencapai kualiti yang lebih baik dan kecekapan kos. GBS adalah pemacu baru perniagaan dan pelaburan bagi Malaysia, “kata Pengerusi Outsourcing Malaysia Cheah Kok Hoong.

“Namun, kita menghadapi kekurangan bakat akut, yang akan memberi kesan potensi kita untuk menjadi peserta global. Oleh itu, OM menggesa kerajaan mempertimbangkan perkara berikut di bawah rancangan belanjawan untuk tahun akan datang. “

Pertama, OM mengesyorkan bahawa dana diperuntukkan kepada program peningkatan kemahiran bersama yang melibatkan kerjasama dengan ahli akademik, industri dan kerajaan untuk membangunkan industri bakat bersedia untuk industri GBS, sejajar dengan fokus Rancangan Malaysia ke-11 di Mempercepatkan Pembangunan Modal Insan.

Ini kerana Penyiasatan Tenaga Buruh laporan 2014 oleh Jabatan Perangkaan dikeluarkan pada bulan Jun 2014 juga mendedahkan bahawa satu pertiga (31%) daripada mereka yang menganggur di Malaysia mempunyai pendidikan tinggi, yang diterjemahkan kepada kira-kira 130,000 orang.

Juga, perangkaan Kementerian Pendidikan menunjukkan hampir 25% daripada graduan tempatan yang menganggur (51.835 daripada 202.328 graduan) mengikut OM.

OM berkata hubungan kerja yang rapat dengan universiti-universiti awam boleh ditoreh untuk memastikan graduan tempatan boleh mendapat pekerjaan dan membangunkan kemahiran industri yang berkaitan dalam industri yang berkembang pesat.

Ia juga mencadangkan pembentukan sebuah berorientasikan institut GBS global dengan pelaburan kerajaan sebanyak RM50 juta industri.

Kedua, OM memerlukan lebih banyak sokongan untuk syarikat-syarikat GBS tempatan, sejajar dengan fokus Rancangan Malaysia Ke-11 pada transformasi sektor perkhidmatan.

Untuk itu, OM mengesyorkan bahawa pinjaman tertentu atau skim ekuiti diperuntukkan bagi pembangunan syarikat-syarikat GBS tempatan sebagai modal kerja atau untuk penggabungan dan pengambilalihan.

Di samping itu, penciptaan satu titik pembiayaan dan memudahkan untuk pengembangan syarikat tempatan adalah disyorkan dengan dana pengembangan AS $ 100 juta (RM419.25mil).

Akhir sekali, OM mencadangkan lebih banyak syarikat GBS tempatan diberi peluang untuk menawarkan perkhidmatan kepada fungsi sumber luar badan-badan kerajaan seperti ICT, sumber manusia, hubungan pelanggan badan industri functions.The berkata ia berharap fungsi-fungsi sumber luar akan kekal di Malaysia.

Kongsikan Artikel ini