Home / Berita / Othman Aziz: Tiada kenaikan GST bagi Bajet 2017

Othman Aziz: Tiada kenaikan GST bagi Bajet 2017

LANGKAWI: Bajet 2017 yang akan dibentangkan oleh Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak pada Oktober 21, tidak akan melibatkan kenaikan Cukai Barangan dan Perkhidmatan (GST), kata Timbalan Menteri Kewangan, Datuk Othman Aziz (gambar) .

Allah berfirman 6% kadar cukai semasa adalah mencukupi untuk menguruskan ekonomi negara dan membantu kelas pekerja.

“Kami tidak akan membebankan rakyat lagi (dengan meningkatkan GST). Kami masih boleh mengurus ekonomi walaupun kita menghadapi cabaran,” katanya selepas merasmikan Seminar Integriti, Kualiti, Inovasi dan Kreativiti (Sektor awam dan peribadi ) di sini.

Beliau mengulas dakwaan pihak tertentu bahawa Najib yang juga Menteri Kewangan, akan mengumumkan peningkatan GST pada pembentangan Bajet 2017.

Othman berkata GST yang diperkenalkan pada 1 April tahun lepas tidak melibatkan semua barangan keperluan.

“Kerajaan Beta bertanggungjawab … sangat mengambil berat tentang rakyat. Apa yang kita dapat daripada GST, kami memberi kembali kepada rakyat, tetapi beberapa orang cuba untuk mengeksploitasi itu,” katanya.

Othman berkata persiapan untuk pembentangan Bajet 2017, yang berada dalam peringkat akhir, telah mengambil kira suara rakyat dari semua lapisan masyarakat.

Beliau berkata dengan belanjawan sebelumnya, Najib terbuka dalam memastikan bajet tahun depan akan membawa suara dan keperluan semua orang.

“Mungkin ada pihak-pihak tertentu yang mendakwa bahawa kerajaan akan meningkatkan GST, tetapi Kerajaan kita bertanggungjawab,” katanya. – Bernama

facebook LIKE UTK TERIMA UPDATE TERKINI & KLIK [X] UTK TUTUP--> Button Close

Like kami di facebook untuk menerima update terkini terus ke wall facebook anda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.