Home / Makanan / Orang menggunakan aplikasi telefon ini untuk memesan ladu secara haram

Orang menggunakan aplikasi telefon ini untuk memesan ladu secara haram

Shirley Zhang tahu dia boleh mendapatkan dumpling Cina sempurna dipercayai dari rangkaian restoran seperti Din Tai Fung.

Tetapi untuk mendapatkan yang dimasak rasa – dengan kulit dumpling itulah tambahan kenyal dan daging pengisian yang sentiasa murah hati -. bermastautin Chinatown bertukar kepada WeChat

aplikasi pesanan Cina adalah di mana industri desa bawah tanah chef amatur touts sayap itik diperap, Shaanxi daging roti dan buku jari daging babi rebus untuk Southern Californians tahu. Semua Zhang telah lakukan adalah membuat pesanan, bersetuju mengenai tempat pertemuan dan membayar begnya ladu.

“Semuanya adalah buatan tangan jadi ia mempunyai bahawa tekstur yang luar biasa yang anda tidak boleh mencari,” kata Zhang , 28, seorang pendatang dari wilayah Sichuan yang menguruskan sebuah agensi bukan keuntungan pusat bandar.

perkhidmatan ini meletakkan wang tambahan di poket dan sates tukang masak ‘keinginan masyarakat untuk barangan yang sahih. Ia juga kebanyakannya haram.

California membolehkan beberapa jualan kecil-kumpulan makanan yang disediakan di dapur rumah. Tetapi undang-undang 2013, yang dikenali sebagai Akta Homemade Makanan California, lebih mengarah kepada jem, pastri dan konfeksyen seperti fudge dan popcorn berperisa – tidak tepat kokot diet Cina. Daging, yang lebih mudah terdedah kepada penyakit bawaan makanan, adalah dilarang.

wechat dumpling Namun, hidangan seperti perut babi tumis dan telinga babi jeruk tetap sedia ada di WeChat, yang telah muncul sebagai salah satu daripada gam . memegang bersama-sama masyarakat berbeza China Southern California

kumpulan etnik telah lama beralih kepada vendor yang tidak terkawal untuk memberi makan kepada rakan-rakan, jiran-jiran dan rakan-rakan jemaah agama – sama ada untuk tamales Mexico, popia Vietnam atau Cina balutan pulut. Tetapi tidak pernah telah ia telah diaktifkan dengan berkesan oleh teknologi.

gabungan WeChat terhadap media sosial dan e-dagang membolehkan penjual makanan sebelum ini kabur untuk memaksimumkan capaian mereka dalam masyarakat yang mempunyai kuasa beli yang mencukupi dan selera yang tidak pernah puas untuk rasa rumah.

pengasas Startup Charley Wang dikaji pasaran bawah tanah untuk makanan yang dimasak dalam masyarakat pendatang sebelum melancarkan Josephine, perkhidmatan dengan kira-kira AS $ 2.5mil (RM10.4mil) dalam pembiayaan yang membolehkan tukang masak rumah untuk mencapai pelanggan.

Wang dikaji keluarga Nepal di Bay Area San Francisco yang berkongsi makanan. Beliau melawat kompleks apartmen di Berkeley di mana pelajar-pelajar siswazah India menurun tunai dalam peti mel untuk membayar makanan dihidangkan dalam logam tiffin.

Pan-fried beef and pickled cabbage dumplings (left), and egg and vegetable wontons bought from a Los Angeles-area vendor who sells the food via WeChat. Photos: TNS/Los Angeles Times

daging lembu Pan-goreng dan ladu kubis jeruk (kiri), dan telur dan sayur-sayuran wonton dibeli dari vendor Angeles-kawasan Los yang menjual makanan seperti melalui WeChat. Gambar:. TNS / Los Angeles Times

Tiada apa-apa, bagaimanapun, berbanding dengan pasaran dia melihat di WeChat

“Kumpulan WeChat telah terbesar,” kata Wang, yang menolak untuk California mengubah beberapa peraturan industri desa untuk mengembangkan masyarakat memasak di rumah dan menjadikannya sumber yang lebih bermakna pendapatan. “Ada di kalangan tukang masak mempunyai banyak pelanggan yang mereka telah hilang pesanan.”

Lebih daripada 800 juta orang menggunakan WeChat di seluruh dunia. Ia kerap digambarkan sebagai pisau tentera Switzerland aplikasi. Di China, platform yang digunakan untuk melakukan perkara-perkara seperti berbual dengan kawan-kawan, makanan perintah, menyelesaikan bil-bil utiliti, percutian pelan, buku sebuah bilik karaoke, berpecah cek makan malam, berkongsi projek dengan rakan sekerja dan menjajakan insurans hayat.

“WeChat pada dasarnya Facebook, Amazon, Yelp, Twitter, Venmo dan Netflix digabungkan menjadi satu,” kata Hans Tung, rakan pengurusan GGV Capital.

di Amerika Syarikat, app menyediakan segera talian hayat kepada pendatang baru dari China mencari keselesaan makhluk seperti di rumah. Pengguna boleh menyertai kumpulan sosial dihadkan kepada 500 ahli (bilangan yang cukup rendah untuk memastikan bahawa aplikasi tidak boleh mencetuskan pergolakan meluas di China). Ahli boleh melihat mesej dan buletin yang berkaitan dengan apa sahaja yang menarik minat kumpulan telah ditubuhkan untuk.

Di peringkat tempatan, terdapat kumpulan-kumpulan seperti pelancongan di L.A, yang menjurus ke arah bercuti dan bersiar-siar perbincangan. Satu lagi, inexplicably dipanggil L.A. Heroes, menawarkan apa-apa tetapi iklan untuk perkhidmatan seperti kontraktor dan kurir serta berurusan sekali-sekala pada juadah seperti gamat kering. Terdapat juga setengah dozen atau lebih kumpulan hanya untuk Hillary Clinton dan Donald Trump penyokong.

Homemade dumplings like these pan-fried pork and cucumber potstickers are prized for their chewy texture and generous fillings.

ladu buatan sendiri seperti ini daging babi dan timun potstickers pan-goreng dihadiahkan oleh kerana tekstur kenyal dan tampalan murah hati.

Ia pada ini banyak kumpulan yang dumpling penyampai Zhang menyaksikan peralihan perniagaan beliau ke dalam overdrive.

Beijing native speakers, yang bercakap dengan syarat tidak mahu namanya disiarkan kerana takut untuk menarik perhatian daripada pihak berkuasa, bermula perniagaannya beberapa tahun lalu kerana ibunya yang berusia 79 tahun itu, yang terkenal di gereja tempatan beliau untuk memasak beliau.

“ibu saya sangat kecewa selepas bapa saya meninggal dunia, jadi abang saya dan saya menggalakkan beliau untuk menjual makanan itu kepada rakan-rakan dan orang-orang dari gereja, “kata wanita itu. “Kami fikir ia akan menjaga diduduki beliau dan menceriaknnya.”

Keluarga itu tidak terutamanya memerlukan wang. Mereka menjalankan perniagaan di China dan memiliki rumah yang luas di Lembah San Gabriel. Ia dari sana bahawa mereka fesyen “Beijing lama” ladu gaya mereka, orang-orang dengan kulit tebal dan tampalan outsized.

keluarga ini menggunakan papan kayu gergasi di atas meja makan mereka dibersihkan dengan tepung untuk melancarkan kulit. Sepasang penyejuk jumbo di dapur menyimpan produk siap, yang dijual beku dalam beg 40 harga AS $ 15 hingga AS $ 20, bergantung kepada pengisian. Setelah berkoordinasi pada aplikasi, pelanggan mengambil barang-barang dan membayar secara tunai.

“ladu beku adalah makan sandaran kami,” kata Zhang. “Ia seperti mempunyai lasagna dalam peti sejuk untuk hari-hari anda terlalu letih untuk memasak.”

Ia bukan sehingga beberapa bulan lalu apabila abang wanita itu membuat keputusan untuk mengiklankan di kumpulan WeChat tempatan dengan gambar-gambar yang perniagaan mula mengambil kira.

Shirley Zhang with her phone and WeChat. She uses WeChat to purchase dumplings.

Shirley Zhang dengan telefon dan WeChat beliau. Dia menggunakan WeChat untuk membeli ladu

Makanan yang dimasak disukai oleh ramai orang Cina kerana rasa tidak percaya makanan yang disediakan secara komersial -. Sikap lahir dari pelbagai skandal makanan China. Itulah sebabnya WeChat iklan untuk ladu Zhang membeli termasuk gambar-gambar daripada bahan-bahan mentah.

Pesanan mula mencurahkan dalam. Apa yang bermula sebagai hobi menjadi pekerjaan sepenuh masa. Sekurang-kurangnya tujuh restoran diminta kuantiti yang banyak ladu, yang tidak umum. Cina ibu-dan-pop makan kadang-kadang secara haram outsource dumpling membuat untuk dapur rumah kerana mereka tidak mampu membayar buruh, peralatan atau ruang dapur.

“Ia tidak perlu lagi keluar sedikit tangan,” kata wanita itu.

Pickups biasanya malam Sabtu di 99 Market Ranch tempat letak kereta di Arcadia. Di belakang van beliau adalah beg ladu beku dengan inti yang luar biasa:. Daging babi dan timun, daging lembu dan kubis jeruk, saderi dan tauhu

Ia OK untuk lulus bilangan beliau bersama-sama dengan beberapa orang, tetapi dia mahu memastikan perniagaan kecil – hanya antara rakan-rakan, beliau berkata, ketika membuang dalam beberapa sampel wonton percuma

wanita itu sedar bahawa dia melanggar undang-undang dengan menyampaikan daging.. Tetapi dia berkata ada sedikit sebab untuk berhenti. Perniagaan seperti perempuan bertahan di WeChat tanpa penelitian.

Kedua-dua jabatan Los Angeles County dan California kesihatan awam berkata mereka tidak tahu aktiviti di app. Tidak ada undang-undang melarang orang daripada membeli daripada penjual yang menyalahi undang-undang sama ada.

“Saya tidak tahu bagaimana untuk mendapatkan permit yang betul,” kata wanita itu. “Dan saya terlalu sibuk untuk mengetahui.” – Los Angeles Times / Tribune News Service / David Pierson

facebook LIKE UTK TERIMA UPDATE TERKINI & KLIK [X] UTK TUTUP--> Button Close

Like kami di facebook untuk menerima update terkini terus ke wall facebook anda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.