Home / Teknologi / NY Times pasukan dengan Google ibu bapa untuk menjinakkan comments

NY Times pasukan dengan Google ibu bapa untuk menjinakkan comments

Time consuming: Only about 10% of The New York Times articles are open to comments because of the time required to review them. — AFP

Masa memakan: Hanya kira-kira 10% daripada The New York Times artikel terbuka kepada komen kerana masa yang diperlukan untuk mengkaji semula mereka. – AFP

NEW YORK: The New York Times berkata September 20 ia telah bekerjasama dengan Google induk Alphabet dalam usaha untuk membantu menapis yang komen pembaca dalam talian untuk mengekalkan suasana “awam dan bijaksana”.

Akhbar itu berkata ia akan bekerjasama dengan Jigsaw, inkubator teknologi di Alphabet, untuk memperbaiki dan mengembangkan bahagian ulasannya.

Langkah itu datang di tengah-tengah kekecewaan di organisasi media banyak yang telah berusaha untuk meningkatkan penglibatan pembaca tanpa membenarkan komen kesat dan menyakitkan hati.

“Mengekalkan bahagian komen awam dan bertimbang rasa adalah tiada aku janji mudah, seperti yang dibuktikan dengan jumlah penerbit yang menutup keupayaan komen mereka pada tahun-tahun kebelakangan ini,” kata Kinsey Wilson, editor untuk inovasi dan strategi di Times.

“Tetapi Times telah dan akan terus berdedikasi untuk menyediakan pembaca dengan komuniti dalam talian yang selamat untuk membincangkan isu-isu yang paling penting.”

Pada masa ini, harian berprestij menggaji sepasukan 14 moderator yang mengkaji secara manual kira-kira 11,000 komen setiap hari. Hanya kira-kira 10% daripada Times artikel terbuka kepada komen kerana masa yang diperlukan untuk semakan.

Jigsaw menggunakan algoritma untuk membantu proses ini, berdasarkan komen sederhana pada arkib akhbar tersebut. Sistem sumber terbuka juga akan disediakan kepada penerbit dalam talian lain, menurut kenyataan itu.

“Kami percaya sumber terbuka hampir satu dekad Times komen arkib akan memberi manfaat kepada industri kewartawanan keseluruhan dan berpotensi membuat ia lebih mudah untuk penerbit lain untuk menguruskan komen di laman web mereka,” kata Wilson.

The Times “berharap bahawa projek itu akan memperluaskan pandangan, menyediakan platform selamat untuk pelbagai komuniti untuk mempunyai pelbagai perbincangan dan membenarkan suara-suara pembaca sebagai suatu bahagian penting dalam hampir setiap bahagian laporan,” menurut satu Times kenyataan.

Pada tahun 2014, The Washington Post dan The New York Times bersetuju untuk bekerjasama dalam projek yang dibiayai oleh Yayasan Knight untuk mencipta perisian sumber terbuka yang boleh menjadi disesuaikan untuk laman web berita untuk mendapatkan mengendalikan lebih baik pada perbincangan dalam talian. – AFP

facebook LIKE UTK TERIMA UPDATE TERKINI & KLIK [X] UTK TUTUP--> Button Close

Like kami di facebook untuk menerima update terkini terus ke wall facebook anda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

kerja kosong malaysia