Home / Makanan / Nitro kopi dihidangkan di tekan

Nitro kopi dihidangkan di tekan

Lupakan gula dan buih susu. Perkara yang paling bergaya untuk dimasukkan ke dalam kopi adalah nitrogen tidak berbau, telus dan dwiatom. Dikenali sebagai kopi nitro, ramuan baru ini adalah bergas, berkrim dan kelihatan nampak seperti segelas gempal.

Salahkan kepala yang terbentuk di bahagian atas minuman itu apabila dituangkan terus dari paip seperti bir sejuk. Ia juga meninggalkan “misai bir” pada bibir atas apabila anda mengambil beberapa sips pertama. Tetapi yakinlah bahawa tidak ada alkohol tentang kopi nitro yang rasa kaya, sedikit manis dan mempunyai banyak keseluruhan fizz. Reaksi di media sosial, bagaimanapun, menyatakan bahawa nitro kopi adalah rasa yang diperoleh.

Walaupun asal yang tepat adalah sukar untuk menentukan, Cuvee Kopi CEO Mike McKim mendakwa bahawa jenama kopi berasaskan Austin, Texas beliau adalah yang pertama untuk memperkenalkan kopi nitro pada tahun 2012. tahun lepas, syarikat kopi yang mula menghasilkan tin nitro kopi yang boleh didapati di kedai-kedai runcit utama di Amerika syarikat


JUGA BACA:. Letakkan kopi dalam makanan anda dan makan

Kafe di seluruh dunia diikuti guaman, dan digubal nitro kopi akhirnya semakin mendapat tempat di Malaysia. Beberapa kafe di Lembah Klang mula bereksperimen dengan kopi nitro akhir tahun lepas, dan kini telah merangkumkan minuman sekali-novel ini sebagai sebahagian daripada himpunan mereka.

“Specialty kopi telah berkembang ke tahap yang seterusnya, dari jalan yang penyediaan kopi untuk tekstur, “kata pengarah eksekutif Degayo kopi Jasen Lee. “Menambah nitrogen perubahan profil rasa dan dinamik kopi.” Degayo menghidangkan kopi nitro (RM17) di bar kopi dalam Jibby Timur di Kuala Lumpur.

“Specialty coffee has evolved to the next level, from the way of preparing the coffee to its texture,” says Degayo Coffee executive director Jasen Lee.

Specialty kopi telah berkembang untuk tahap yang seterusnya, dari cara penyediaan kopi untuk tekstur, “kata pengarah eksekutif Degayo kopi Jasen Lee.

Cold dibancuh kopi hitam digunakan untuk membuat kopi nitro. Ia dibuat oleh steeping panggang kacang serbuk kopi di dalam air sejuk (dengan atau tanpa penyejukan) selama kira-kira 18 hingga 24 jam. Ini dianggap sebagai proses penyerapan jauh lebih lembut yang menghasilkan kopi keasidan rendah, yang membuat kopi minuman sejuk secara semula jadi manis.

“bru Cold mengurangkan ciri-ciri kopi yang tidak menyenangkan seperti kepahitan dan kulit berminyak. Ini berbeza dengan kopi yang diekstrak dari mesin espresso, “kata Lee.

Jenis-jenis biji kopi memberi kesan kepada rasa kopi nitro. “Ia bergantung kepada pilihan individu. Kami mahu membentangkan kopi nitro yang tidak dikuasai oleh kopi. Kami menggunakan kopi bertubuh sederhana, kerana kita tidak mahu pelanggan kami untuk mengambil satu sip dan mengatakan bahawa kopi yang terlalu kuat. Kami mahu ia menjadi ringan, mudah dan berperisa, “tambah beliau.

minuman sejuk adalah biasanya lebih kuat daripada kopi biasa maka mengapa peminum kopi nitro mendapatkan bahawa kopi buzz cepat daripada apabila minum kopi panas.

“Ini adalah bahagian pertama di mana anda boleh mengawal bagaimana nitro kopi rasa seperti pada akhirnya – dengan menggunakan grammage sesuai kopi, kualiti, jumlah dan suhu air, dan tempoh bru sejuk. Bahagian yang seterusnya mengawal jumlah gas yang digunakan dalam kemasukan itu, “kata Lee.

Terdapat beberapa siap minuman sejuk dan pembancuh kopi nitro” Kegerator “di pasaran yang membolehkan anda untuk mula menyajikan minuman sejuk dan kopi nitro pada draf. Beberapa kafe, seperti Degayo di Jibby Timur, bagaimanapun lebih suka menggunakan peralatan yang dibina untuk membuat minuman.

Walau bagaimanapun, ia adalah penting untuk ambil perhatian bahawa apabila berkhidmat minuman berasid pada draf, semua komponen perlu diperbuat daripada tahan karat keluli. Jika tidak, asid akan mengakis dan merosakkan komponen yang akan menyebabkan pemilik kafe perlu menggantikan peralatan yang kerap.

Setelah minuman sejuk siap, tong adalah dihubungkan dengan kanister yang membekalkan aliran gas .

“Ini adalah apabila anda membuat keputusan jika anda mahu untuk menyemai minuman sejuk dengan 100% nitrogen, atau campuran nitrogen dan karbon dioksida,” kata Lee.

There are several ready made cold brew and nitro coffee “kegerators” in the market that allows you to start serving cold brew and nitro coffee on draft although some cafes prefer to use custom built equipment to make the drink.

Terdapat beberapa bersedia dibuat minuman sejuk dan pembancuh kopi nitro ‘Kegerator’ di pasaran yang membolehkan anda untuk memulakan disediakan untuk minuman sejuk dan pembancuh kopi nitro draf walaupun sesetengah kafe lebih suka menggunakan peralatan adat dibina untuk membuat minuman.

nitrogen The meminjamkan nota gula untuk kopi dan memberikan tekstur berkrim. Karbon dioksida akan larut sepenuhnya dalam kopi, tidak seperti nitrogen, dan memberikan unsur bergas itu.

“karbon dioksida juga menambah keasidan untuk kopi, supaya anda tidak mahu mempunyai terlalu banyak yang sama ada , “kata Lee.

amaun bagi setiap gas dalam tangki boleh disesuaikan mengikut jenis kopi minuman sejuk untuk menjadikannya lebih berkrim, fizzier atau manis. Setiap kafe boleh memberi take sendiri pada kopi nitro oleh Tweaker unsur-unsur seperti biji kopi, campuran gas, tekanan, suhu dan sebagainya.

Apabila gas distrim ke dalam minuman sejuk, ia kemudian diterapkan selama sekurang-kurangnya 12 hingga 24 jam bergantung kepada saiz tong. A tong 20 liter boleh memuatkan 2 liter nitrogen dan mengambil masa sekurang-kurangnya 16 jam untuk infusi.

Kemasukan itu juga dipengaruhi oleh suhu di dalam tong dan ia adalah yang terbaik dilakukan antara 4 ° C hingga 8 ° C. Ini juga terutamanya sebab mengapa kopi panas tidak boleh digunakan untuk membuat kopi nitro.

“Ia memerlukan banyak percubaan dan kesilapan untuk mengetahui berapa banyak nitrogen dan karbon dioksida untuk digunakan, berapa lama untuk menyemai mereka dan persekitaran terbaik ia berfungsi. kami mengambil sekurang-kurangnya enam bulan untuk menghasilkan produk akhir kami, “tambah Lee.

Apabila infusi itu selesai, tong ini kemudiannya disambungkan kepada paip dispenser dan kopi nitro adalah sedia untuk digubal. kopi boleh disimpan dalam tong sehingga dua minggu.

Nitro kopi sudah boleh minum sesuatu yang baru tetapi beberapa kafe mengambil langkah seterusnya dalam membuat ia lebih menarik untuk pelanggan mereka.

Known as nitro coffee, this new concoction is fizzy, creamy and looks deceptively like a glass of stout. - RAYMOND OOI/ The Star

Bean Reserve di Bangsar menawarkan Nitro White (RM16) yang nitro kopi berasaskan susu. Dalam versi ini, minuman sejuk mereka dengan susu diselitkan dengan nitrogen. Ia boleh disimpan dalam tong sehingga dua minggu, bergantung kepada jangka hayat susu, walaupun pada Bean Reserve, tong dikosongkan dalam masa kurang daripada dua hari.

“Kami sedar bahawa ramai pelanggan kami Tidak boleh ‘t minum kopi hitam, tetapi kita tidak mahu mereka ketinggalan kegilaan nitro kopi. Jadi, kami mengambil keputusan untuk memperkenalkan Nitro Putih dan sambutan yang diterima menakjubkan setakat ini, “kata pemilik Bean Reserve Jeremy Chan.

The kopi berasaskan susu mempunyai tekstur berkrim ditambah dan suka rakan sejawatannya hitam, adalah yang terbaik dinikmati tanpa apa-apa tambahan gula atau krimer.

Dan pada Brewmen di Solaris Mont Kiara, satu sudu ais krim boleh ditambah kepada kopi nitro untuk memberikan “apungan” kesan. Bercakap tentang kegemaran zaman kanak-kanak dengan sentuhan!

Walaupun kopi mempertahankan kemurnian bahasa akan berhujah bahawa kopi nitro bertentangan dengan kepercayaan mereka, Chan berkata bahawa kopi nitro masih mengikuti ciri-ciri kopi istimewa.

“Kami menggunakan benar-benar baik kopi untuk membuat kopi nitro dan hanya menggunakan apa yang paling baik apabila membuat minuman, “katanya.

” dan ini bukan semua. Selepas kopi nitro, akan ada begitu banyak lagi yang akan datang. “

facebook LIKE UTK TERIMA UPDATE TERKINI & KLIK [X] UTK TUTUP--> Button Close

Like kami di facebook untuk menerima update terkini terus ke wall facebook anda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

kerja kosong malaysia