Home / Sukan / New-melihat Sepanyol pada kedudukan yang kukuh untuk membalas dendam terhadap Itali

New-melihat Sepanyol pada kedudukan yang kukuh untuk membalas dendam terhadap Itali

(Reuters) – Sepanyol dan Itali telah mengalami perubahan pengurusan sejak Antonio Conte diserahkan Vicente del Bosque masterclass taktikal di Euro 2016, tetapi Sepanyol pergi ke dalam kelayakan Piala Dunia Khamis di Turin dalam bentuk yang lebih baik daripada pesaing Kumpulan G mereka.

Veteran Serie a jurulatih Giampiero Ventura mengambil alih daripada Conte pada Julai manakala del Bosque, yang meletak jawatan selepas kekalahan 2-0 kepada Itali pada Kejohanan Eropah terakhir 16, telah digantikan oleh bekas Sepanyol bawah-21 jurulatih Julen Lopetegui.

Beliau mengetuai sebelah untuk mengagumkan 2-0 mesra di Belgium dan yang 8-0 mauling Liechtenstein dalam perlawanan kelayakan Piala Dunia pertama di Sepanyol.

kemenangan dominan di Brussels melahirkan banyak mercu tanda pasukan Sepanyol yang memenangi Kejohanan Eropah berturut-turut dan Piala Dunia antara tahun 2008 dan 2012.

Malah mengambil kira kualiti yang terhad pembangkang, paparan berleluasa Sepanyol menentang Liechtenstein juga mendedahkan kelaparan baru dalam pasukan yang telah mula mencari basi bawah Del Bosque.

Salah satu saat yang paling menarik dalam permainan itu reaksi David Silva untuk mempunyai jaringan minit ke-89 dengan keras dibatalkan kerana ofsaid apabila Sepanyol tujuh gol di hadapan.

Pemain tengah Manchester City menjadi lebih lebih bersemangat untuk merebut satu gol terakhir dan sewajarnya lakukan pada masa kecederaan.

serta mencetuskan pasukan ke dalam hidup di atas padang, Lopetegui telah membuat keputusan politik yang berani, meminggirkan kapten dan rupa rekod bekas pembuat Iker Casillas serta sebagai tulang belakang seperti Pedro dan Cesc Fabregas.

“jurulatih ini (Lopetegui), yang saya sangat mengagumi, memberikan mereka adrenalin, sabitan dan menjadikan mereka pasukan yang sama sekali berbeza. Ia adalah Sepanyol yang berbeza untuk masa lalu,” Ventura berkata.

Ventura, yang telah dalam pengurusan selama 35 tahun tetapi tidak pernah memenangi sebarang trofi utama, bergelut untuk memberi impak yang sama, menyelia perlawanan persahabatan 3-1 rumah oleh Perancis dalam permainan pertama yang bertanggungjawab.

pasukannya memperoleh kemenangan 3-1 di Israel pada perlawanan kompetitif pertamanya, walaupun mereka berjuang pada separuh kedua selepas pemain pertahanan utama Giorgio Chiellini dibuang padang.

The Juventus veteran digantung untuk Khamis mesyuarat antara kedua-dua gergasi bola sepak antarabangsa, yang telah memenangi gabungan lima Piala Dunia dan empat Kejohanan Eropah.

ketiadaan beliau, ditambah pula dengan bermula berbeza bagi kedua-dua jurulatih, menambah rasa bahawa Sepanyol mungkin mempunyai kelebihan masa ini.

(Penyuntingan oleh Ed Osmond)

facebook LIKE UTK TERIMA UPDATE TERKINI & KLIK [X] UTK TUTUP--> Button Close

Like kami di facebook untuk menerima update terkini terus ke wall facebook anda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.