Home / Berita / negeri India tegang sebagai pemimpin popular kritikal sakit

negeri India tegang sebagai pemimpin popular kritikal sakit

CHENNAI (India): Pergelutan berlaku Isnin di luar hospital di mana salah satu daripada India yang sesuai pemimpin politik popular Jayalalithaa Jayaram adalah atas sokongan hidup selepas mengalami serangan jantung.

Ratusan polis terpaksa menahan penyokong Ketua Menteri negeri selatan Tamil Nadu apabila mereka cuba untuk memecahkan penghadang di luar hospital selepas laporan media – kemudian menafikan – bahawa dia telah meninggal dunia.

Doktor merawat bekas bintang filem berusia 68 tahun, yang menikmati status hampir tuhan-seperti di Tamil Nadu, berkata dia berada dalam keadaan kritikal dan sokongan hidup.

Beratus-ratus penganut telah memelihara perhimpunan nyalaan bulat-the-jam di luar hospital Apollo swasta di ibu negeri Chennai sejak dia mula-mula dimasukkan pada September mengalami demam. Bilangan mereka telah bertambah kerana keadaan bertambah teruk pada hari Ahad.

“Pasukan kami doktor pakar terus memantau dan merawat ketua menteri yang mulia. Walau bagaimanapun keadaannya masih kritikal, “hospital menulis sebarang tweet pada Isnin.

“Para doktor yang merawat akan meneruskan semua langkah-langkah menyelamatkan nyawa. #GodblessAmma, “Katanya.

Rakaman televisyen menunjukkan orang ramai berdoa untuk Ketua Menteri, yang dikenali sebagai “Amma” (ibu), ramai daripada mereka menangis.

“Amma perlu terus hidup. Saya tidak akan keberatan jika hidup saya diambil, tetapi Amma harus hidup, “menangis seorang penyokong.

Jayalalithaa tidak pernah dilihat di khalayak ramai sejak September. Tetapi hospital itu berkata kesihatannya semakin baik sehingga dia mengalami serangan jantung pada petang Ahad.

The Press Trust of India berkata, polis di seluruh negeri ini telah dimasukkan berjaga-jaga yang tinggi untuk mengekalkan undang-undang dan ketenteraman, dengan 1,000 pegawai yang ditempatkan di hospital sahaja.

Laporan media berkata beberapa sekolah Chennai akan ditutup, manakala konsulat AS di kota berkata ia telah menggantung perkhidmatan dan memberi amaran kepada rakyat Amerika untuk berhati-hati.

Beberapa penyokong beliau terpaksa bahaya diri apabila dia secara ringkas dipenjarakan pada 2014 atas tuduhan rasuah.

Jayalalithaa memperoleh kesetiaan ramai pengundi di Tamil Nadu dengan siri skim sangat populis, termasuk “Amma kantin” yang menyediakan makan tengah hari untuk hanya tiga rupee (lima sen).

Pada tahun 2014 beliau telah secara ringkas terpaksa meletak jawatan sebagai ketua menteri selepas dia dijatuhi hukuman penjara atas tuduhan rasuah.

sabitan Beliau, kemudiannya mengubah keputusan atas rayuan, mencetuskan bantahan besar-besaran dan juga beberapa dilaporkan bunuh diri.

Beribu-ribu pengarah, pelakon dan penerbit dalam industri bahasa Tamil kejayaan filem melancarkan mogok lapar untuk menuntut pembebasannya. – AFP

facebook LIKE UTK TERIMA UPDATE TERKINI & KLIK [X] UTK TUTUP--> Button Close

Like kami di facebook untuk menerima update terkini terus ke wall facebook anda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

kerja kosong malaysia