Home / Berita / Negeri diletupkan atas kerja-kerja kuari

Negeri diletupkan atas kerja-kerja kuari

facebook LIKE UTK TERIMA UPDATE TERKINI & KLIK [X] UTK TUTUP--> Button Close

Like kami di facebook untuk menerima update terkini terus ke wall facebook anda.

Scarred Earth: A bird’s eye view of the quarry just a kilometre away from residential areas in Batu Kawan, South Seberang Perai. — Dronepic by CHAN BOON KAI / The Star

Scarred Earth: view mata burung kuari hanya satu kilometer dari kawasan perumahan di Batu Kawan, Seberang Perai Selatan. – Dronepic oleh CHAN BOON KAI / The Star

NIBONG TEBAL: Kerajaan Negeri telah diambil untuk tugas kerana gagal bertindak terhadap kerja-kerja kuari berleluasa di Batu Kawan yang telah memberi kesan kepada kesihatan beberapa 20,000 penduduk berdekatan.

Pengerusi Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung Persekutuan Abdul Halim Othman berkata penduduk terpaksa menghadapi aktiviti dan pencemaran letupan sejak kuari Batu Musang mula beroperasi lebih daripada 10 tahun yang lalu.

“Selepas letupan Jumaat lepas, ramai penduduk mengadu kepada saya lagi. Keselamatan mereka adalah berisiko kerana struktur rumah-rumah mereka telah rosak.

“Debu dari kuari yang menyebabkan masalah pernafasan penduduk kampung di Kampung Masjid dan Kampung Pengkalan manakala jalan-jalan penuh dengan jalan berlubang dari kenderaan berat yang melalui setiap hari,” katanya.

Beliau berkata pelajar di tiga buah sekolah berdekatan – SMK Batu Kawan, SK Batu Kawan dan SJKT Batu Kawan -. Juga menghadapi bahaya dari banyak lori

Ketika dihubungi, Ahli Parlimen Batu Kawan Kasturi Patto mengesahkan bahawa kuari itu dimiliki oleh Perbadanan Pembangunan Pulau Pinang dan dipajak kepada operator.

“Kami menyiasat. Saya akan bertemu dengan penduduk pengusaha kuari dan terjejas tidak lama lagi untuk membincangkan isu itu, “katanya, sambil menambah bahawa terdapat tiga kuari di kawasan itu.

Yang lain ialah di Taman Merpati dan Kampung Masjid.

Sahabat Alam Malaysia menggesa kerajaan negeri dan pihak berkuasa berkaitan untuk menangani dengan segera kerana keselamatan awam dan alam sekitar berada pada risiko masalah.

“Kami menggesa bahawa permit kuari digantung.

“Mereka perlu juga mendedahkan kepada orang ramai hasil siasatan mereka,” kata Presiden S.M. Mohamed Idris berkata dalam statament a.

Pada tahun 2012, lebih daripada 50 keluarga dari Kampung Masjid menuntut untuk menghentikan bukit-memotong dan kerja-kerja kuari, dengan mendakwa bahawa PDC adalah bertanggungjawab ke atas operasi.

Pada tahun 2014, penduduk membantah lagi apabila retak mula muncul dalam rumah-rumah mereka, yang didakwa disebabkan oleh letupan di kuari. Isu itu dibangkitkan lagi pada bulan Jun dan Ogos tahun lepas.

Artikel Yang Mungkin Anda Minati

jual beli kereta

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *