Home / Artikel / Najib terduduk! Azmin dedahkan dalam parlimen punca Khazanah lingkup yang diuruskan zaman BN memerintah!

Najib terduduk! Azmin dedahkan dalam parlimen punca Khazanah lingkup yang diuruskan zaman BN memerintah!

Najib terduduk! Azmin dedahkan dalam parlimen punca Khazanah lingkup yang diuruskan zaman BN memerintah! Azmin Ali berkata, Khazanah turut mengalami kerugian RM3 bilion dalam pelaburan yang dibuat melalui ekuiti swasta untuk mengambil alih sebuah bank. (Gambar Bernama)

lihat video penuh dibawah

KUALA LUMPUR: Datuk Seri Azmin Ali mendedahkan Khazanah Nasional Berhad membuat beberapa keputusan salah menyebabkan syarikat itu kerugian berbilion ringgit, termasuk pelaburan dalam sebuah syarikat menjual pakaian dalam sebanyak AS$20 juta (RM80 juta).

Menteri hal ehwal ekonomi itu berkata, itu adalah kerugian paling kecil ditanggung Khazanah.

“Saya ada beberapa contoh yang menuntut kita melihat semula peranan syarikat ini, iaitu Khazanah sebelum ini melabur hampir AS$20 juta melalui sebuah syarikat borong atas talian yang menjual baju dalam wanita dan akhirnya pelaburan ini terpaksa dihapus kira. Ini yang paling kecil.

“Ada juga pelaburan yang dibuat melalui ekuiti swasta untuk mengambil alih sebuah bank.

“Oleh kerana perbincangan itu tidak dibuat secara terus dengan bank berkenaan, tapi melalui ekuiti swasta tersebut, sekali lagi pelaburan itu terpaksa dihapus kira sebanyak RM3 bilion,” katanya ketika menggulung perbahasan titah Yang di-Pertuan Agong bagi kementeriannya di Dewan Rakyat, hari ini.

Katanya, Khazanah perlu kembali kepada landasan asal bagi memastikan aset strategik negara diuruskan dengan baik.

Beliau menjawab pertanyaan Datuk Seri Najib Razak (BN-Pekan) yang mempersoalkan bagaimana kerajaan Pakatan Harapan mendakwa Khazanah menyimpang daripada landasan asal, sedangkan aset syarikat itu melonjak daripada RM33 bilion kepada RM134.5 bilion dalam 10 tahun lalu.

Pada 26 Julai lalu, media melaporkan Pengarah Urusan Khazanah, Tan Sri Azman Mokhtar bersama 8 ahli lembaga pengarahnya meletak jawatan.

Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad secara terbuka mengkritik dana kerajaan itu yang diasaskannya pada 1994 ketika pertama kali menjadi perdana menteri.

Dr Mahathir mendakwa Khazanah menyimpang daripada tujuan asalnya dan bertukar menjadi alat kerajaan terdahulu untuk memberi ganjaran kepada ahli politik dan bukan profesional dengan jawatan serta pakej gaji mewah.

Kelmarin, Pejabat Perdana Menteri mengumumkan Dr Mahathir dilantik pengerusi Khazanah yang baru, menggantikan Najib yang meletak jawatan pada 31 Mei lepas.

Azmin bersama ahli Majlis Penasihat Kerajaan, Tan Sri Mohd Hassan Marican, bekas timbalan gabenor Bank Negara, Sukudhew (Sukhdave) Singh dan bekas pengarah eksekutif di pejabat pengerusi Suruhanjaya Sekuriti, Goh Ching Yin pula dilantik sebagai ahli lembaga pengarah Khazanah.

sumber

facebook LIKE UTK TERIMA UPDATE TERKINI & KLIK [X] UTK TUTUP--> Button Close

Like kami di facebook untuk menerima update terkini terus ke wall facebook anda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

kerja kosong malaysia