Home / Berita / Najib mula lawatan tiga hari ke Jerman

Najib mula lawatan tiga hari ke Jerman

Najib and Rosmah, accompanied by Mertens (right), arrive at Berlin-Tegel Airport (Miilitary Section). BERNAMApix

Najib dan Rosmah, disertai dengan Mertens (kanan), tiba di Berlin-Tegel Airport (Seksyen Miilitary). BERNAMApix

BERLIN:. Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak tiba di sini selama tiga hari lawatan rasmi ke Jerman

Lawatan, yang atas jemputan Jerman Canselor Angela Merkel, yang juga seorang tokoh utama dalam Kesatuan Eropah, adalah pertama Najib sebagai Perdana Menteri Malaysia.

Pesawat yang membawa Najib dan isteri, Datin Seri Rosmah Mansor, mendarat di Lapangan Terbang Tegel sini pada 14:35 waktu tempatan (20:35 waktu Malaysia).

Mereka yang diterima oleh, antara lain, Ketua Protokol, Kementerian Luar Negeri Persekutuan Jerman Duta Juergen Christian Mertens, Duta Besar Malaysia ke Jerman Datuk Zulkifli Adnan, isterinya, Datin Siti Hawa Othman dan Timbalan Ketua Perwakilan Rus Shazila Osman.

delegasi Perdana Menteri termasuk Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri Datuk Seri Mustapa Mohamed dan Komoditi Menteri Plantation Datuk Seri Mah Siew Keong, serta pegawai-pegawai kanan kerajaan.

Najib, yang juga Menteri Kewangan, dijadual mengadakan mesyuarat dua hala dengan Merkel, serta bertemu pemimpin perniagaan utama dan rakyat Malaysia yang tinggal di Jerman.

Zulkifli berkata selain perdagangan dan isu-isu yang berkaitan dengan pelaburan, kedua-dua pemimpin dijangka membincangkan mengenai keganasan antarabangsa, pelarian dan pertikaian Laut China Selatan.

Najib juga akan melawat bandar pelabuhan Wismar pada Rabu, di mana tiga limbungan kapal di Warnemunde dan Stralsund telah diperolehi oleh Genting Hong Kong Ltd, ahli Kumpulan Genting Malaysia, untuk RM1.04bil pada tahun 2015.

Jerman adalah pelabur terbesar di Malaysia dari Kesatuan Eropah, dengan lebih daripada 400 syarikat-syarikat Jerman yang beroperasi di Malaysia.

Syarikat-syarikat Jerman telah melabur RM6.44bil di Malaysia dalam tempoh enam bulan pertama 2016 dan kira-kira RM35bil lebih dekad ini.

Malaysia adalah rakan dagang kedua terbesar Jerman di Asean dengan jumlah dagangan dua hala menyumbang 11.8 bilion euro (1 euro = RM4.60). – Bernama

facebook LIKE UTK TERIMA UPDATE TERKINI & KLIK [X] UTK TUTUP--> Button Close

Like kami di facebook untuk menerima update terkini terus ke wall facebook anda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.