Home / Teknologi / nafsu berkelana Cina mendorong pertumbuhan pesat untuk platform pembayaran Alipay

nafsu berkelana Cina mendorong pertumbuhan pesat untuk platform pembayaran Alipay

Under attack: Alipay is facing increasing domestic competition from Tencent's rival Wechat payment system. — Reuters

Di bawah serangan: Alipay sedang menghadapi peningkatan persaingan domestik dari saingan Tencent Wechat sistem pembayaran. – Reuters

SHANGHAI: platform pembayaran Alipay China telah menandatangani perjanjian dengan 10 lapangan terbang luar negara kerana ia kelihatan berkembang di belakang selera pengguna China yang semakin meningkat untuk perjalanan, dan telah mendaftar lebih daripada 80,000 peniaga di seluruh dunia, seorang eksekutif kanan, Isnin.

Alipay, yang platform menawarkan perkhidmatan yang terdiri daripada pembayaran bil untuk pemindahan wang, sedang cuba memasuki pesat dalam pasaran yang lebih maju seperti Amerika Syarikat dan Korea Selatan, dan kini boleh digunakan di kedai-kedai jabatan mewah seperti Harrods di London, Douglas Feagin, naib presiden kanan perniagaan global di Ant Financial Services Group, kepada Reuters dalam satu wawancara.

Ant Kewangan, sekutu e-dagang gergasi Alibaba, memberi tumpuan kepada pasaran digemari oleh pelancong China, yang berjumlah 120 juta tahun lepas dan membelanjakan AS $ 104.5bil (RM432.4bil), menurut China Outbound Institut Penyelidikan Pelancongan.

“Kita jenis menolak pada pintu yang terbuka. Banyak peniaga mahu menjual produk kepada pengguna kami, dan mereka tahu pengguna kami yang sangat akrab dengan Alipay,” kata Feagin.

“Ia perkhidmatan dalam talian, ia offline melihat membeli-belah, tempat makan, hiburan, adalah beberapa perkara utama yang kita lihat pada mulanya … Ramai pedagang di seluruh dunia mengiktiraf kuasa pengembara Cina.”

Alipay menguasai industri pembayaran dalam talian di China, tetapi sedang menghadapi peningkatan persaingan domestik dari saingan Tencent Wechat sistem pembayaran.

Ant Kewangan, bernilai kira-kira US $ 60bil (RM248.3bil), juga bersedia untuk tawaran awam permulaan (IPO) dan telah membuat tawaran di luar pasaran tempatan utama di China.

Feagin, yang bekerja untuk Goldman Sachs Group Inc selama lebih daripada dua dekad sebelum menyertai Ant Kewangan empat bulan yang lalu, enggan mengulas mengenai kemajuan IPO, tetapi berkata pengembangan agresif firma tidak meletakkan tekanan yang tidak wajar pada kedudukan kewangannya.

“Perkara yang baik tentang model kami adalah bahawa ia adalah kos agak rendah, dan ia agak mudah berskala kerana kami telah melabur dalam teknologi, ia terbukti di China,” katanya.

Strategi luar negara Ant Kewangan juga telah memasukkan beberapa pelaburan di luar negara, termasuk kepentingan dalam dompet digital India, Paytm.

Feagin berkata Paytm telah berkembang kepada lebih daripada 140 juta pengguna berdaftar di India sejak setahun lalu, dan bahawa firma itu sedang berbincang dengan pengawal selia dan Reserve Bank of India pada apa perkhidmatan yang boleh ditawarkan.

“Dalam banyak cara ia selari pengembangan Alipay di China,” katanya. – Reuters

facebook LIKE UTK TERIMA UPDATE TERKINI & KLIK [X] UTK TUTUP--> Button Close

Like kami di facebook untuk menerima update terkini terus ke wall facebook anda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.