Home / Teknologi / MyIX: Internet Pertukaran Data hits semua masa tinggi 170Gbps

MyIX: Internet Pertukaran Data hits semua masa tinggi 170Gbps

More the merrier: Chiew says this year five more companies joined the MyIX peering network.

Lebih meriah: Chiew berkata tahun ini lima lagi syarikat menyertai rangkaian mengintip MyIX.

The Malaysia Internet Exchange (MyIX), satu inisiatif di bawah Suruhanjaya Multimedia (SKMM) Komunikasi dan Malaysia, melaporkan bahawa trafik Internet di Malaysia masih pada peningkatan pesat.

Penemuan itu berdasarkan corak data Internet direkodkan (sehingga Ogos 2016) untuk data Internet yang transversed (atau ‘menjenguk’) lebih nod National Exchange Internet yang secara langsung menghubungkan dengan ISP utama negara dan pembekal kandungan.

pengukuran ini adalah berdasarkan kepada trafik puncak Internet tertinggi dicatatkan pada hari tertentu pada setiap bulan.

Bagi Ogos 2016, data Internet ditukar dan transversed sampai ke tahap tinggi baru 170.474Gbps – yang tertinggi pernah dicatatkan dalam sejarah negara. Angka terkini menunjukkan pertumbuhan tahun ke tahun sebanyak 57% dan CAGR sebanyak 56.60% sejak 2012.

Pengerusi MyIX, Chiew Kok Hin berkata, “Sepanjang 2016, titik puncak bagi setiap bulan telah melebihi tanda 100Gbps ini. Ini tidak menghairankan memandangkan landskap Internet semasa Malaysia yang didorong oleh rancangan yang lebih baik data, Internet mudah alih, kandungan video, pengkomputeran mega dan lebih banyak syarikat bersetuju untuk sebaya dengan MyIX. “

Pada 2016, lima lagi syarikat menyertai MyIX rangkaian mengintip.

Chiew juga menambah bahawa selain daripada sambungan meningkat, adanya naik video melalui kandungan OTT telah menjadi permainan-changer untuk Malaysia.

“ketersediaan yang semakin meningkat dan rayuan pemain OTT seperti Netflix, iFlix dan TV dan radio dalam talian saluran yang pasti menyumbang kepada pertumbuhan pesat dalam trafik internet. Ini akan terus menjana kebangkitan untuk sepanjang 2016 dan seterusnya, “kata Chiew.

MyIX juga berharap yang dijangka siap Sistem Kabel Rakyat 1Malaysia (SKR1M) dalam Jun 2017 bukan sahaja akan meningkatkan keupayaan jalur lebar, tetapi akhirnya akan menyumbang kepada jalur lebar berkelajuan tinggi yang lebih mudah dan murah di Malaysia.

MyIX akan menandakan ulang tahun ke-10 dengan Forum Penelitian pada 10 Okt. Forum menyediakan platform untuk semua pihak yang berkepentingan industri untuk memainkan peranan yang aktif dan bermakna dalam pembentukan amalan dan polisi untuk membentangkan hasil penyelidikan dan untuk tetap mengikuti terbaik trend terkini teknologi manakala rangkaian dengan rakan-rakan industri rakan-rakan.

facebook LIKE UTK TERIMA UPDATE TERKINI & KLIK [X] UTK TUTUP--> Button Close

Like kami di facebook untuk menerima update terkini terus ke wall facebook anda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.