Home / Berita / Myanmar perhentian pekerja ke Malaysia kerana krisis Rohingya tumbuh

Myanmar perhentian pekerja ke Malaysia kerana krisis Rohingya tumbuh

YANGON : Myanmar telah berhenti menghantar pekerja ke majoriti Islam Malaysia sebagai hubungan masam lebih tindakan keras berdarah tentera di minoriti Rohingya Buddha di negara itu.

langkah itu dibuat selepas Perdana Menteri Malaysia Datuk Seri Najib Tun Razak membidas Myanmar de facto pemimpin Aung San Suu Kyi untuk membenarkan “pembunuhan beramai-ramai”, semasa perhimpunan di Kuala Lumpur yang menarik beribu-ribu orang.

Dan orang banyak telah membantah terhadap tindakan keras tentera di negeri barat Myanmar, Rakhine yang memaksa lebih 20,000 umat Islam Rohingya ke Bangladesh.

Mangsa telah memberitahu AFP cerita menakutkan geng rogol, penyeksaan dan pembunuhan di tangan pasukan keselamatan Myanmar, manakala berpuluh-puluh telah meninggal dunia cuba untuk menyeberangi sungai yang memisahkan kedua-dua negara.

Buddha majoriti Myanmar telah lama didiskriminasi Rohingya tanpa negara dan krisis baru-baru ini mempunyai protes tergalvani di negara-negara Islam di seluruh rantau ini, termasuk Malaysia.

“kami ingin memberitahu Aung San Suu Kyi, cukup cukup … kita mesti dan kami akan mempertahankan Islam dan Islam,” kata Najib pada Ahad ini 5000 perhimpunan -strong.

“Dunia tidak boleh duduk dan menonton pembunuhan beramai-ramai yang berlaku.”

Seorang menteri kerajaan Malaysia juga telah dipanggil untuk semakan keanggotaan Myanmar blok ASEAN serantau.

Myanmar pegawai-pegawai telah menafikan dakwaan penderaan dan Suu Kyi telah memberitahu masyarakat antarabangsa untuk menghentikan menyalakan “api kebencian”.

kementerian imigresen lewat Selasa Myanmar berkata, ia telah menghentikan pengeluaran lesen baru bagi warganegara untuk bekerja di kaya yang Malaysia, selama bertahun-tahun destinasi utama bagi buruh asing.

“Myanmar telah buat sementara waktu berhenti menghantar pekerja ke Malaysia dari 2016/06/12 kerana keadaan semasa di Malaysia,” katanya dalam satu kenyataan, tanpa mengulas lanjut.

Myanmar juga memanggil Duta Besar Malaysia ke membantah tuduhan Najib pembersihan etnik.

“kenyataan yang tidak bertanggungjawab seperti itu boleh memburukkan polarisasi sudah semakin mendalam antara kedua-dua masyarakat dan keganasan,” Kementerian Luar Myanmar berkata pada hari Rabu.

Malaysia telah menjadi tuan rumah kepada puluhan ribu pekerja Myanmar, sebahagian besar daripada mereka dalam pekerjaan bergaji rendah di kilang-kilang atau industri makanan dan hospitaliti.

Menurut Malaysia, beberapa 56,000 Rohingya telah masuk ke negara ini pada tahun-tahun kebelakangan ini, banyak mengambil bot berbahaya perjalanan melarikan diri kemiskinan dan diskriminasi dalam Rakhine.

Tetapi pada bekas Ketua PBB Selasa Kofi Annan, yang mengetuai komisen pada bermasalah Rakhine, memberitahu pemberita dia fikir krisis ini tidak akan berpecah rantau ini selain.

“Saya rasa ia dapat dikandung. Ada kemungkinan di sini untuk mengandungi apa yang sedang berlaku,” katanya pada sidang akhbar di Yangon pada akhir lawatan seminggu.

facebook LIKE UTK TERIMA UPDATE TERKINI & KLIK [X] UTK TUTUP--> Button Close

Like kami di facebook untuk menerima update terkini terus ke wall facebook anda.

kerja kosong malaysia