Home / Berita / Myanmar memansuhkan undang-undang darurat digunakan selama beberapa dekad untuk menutup mulut aktivis

Myanmar memansuhkan undang-undang darurat digunakan selama beberapa dekad untuk menutup mulut aktivis

Yangon (Reuters) – Myanmar telah memansuhkan salah satu daripada undang-undang yang paling autoritarian yang digunakan oleh tentera sebelum ini rejim untuk menutup mulut lawan politik, penggubal undang-undang berkata pada hari Selasa.

Akta Peruntukan Kecemasan memberi pihak berkuasa kuasa yang luas untuk mengadakan orang yang tidak bertanggungjawab dan mahkamah dibenarkan untuk mensabitkan bukti sedikit.

ahli Tentera Parlimen, yang mengisi 25 peratus daripada kerusi di bawah perlembagaan tentera digubal Myanmar, menentang memansuhkan ia atas alasan ia adalah penting untuk keselamatan negara.

Undang-undang ini telah diperkenalkan pada tahun 1950 sebagai yang baru merdeka Myanmar bergelut dengan pemberontakan etnik baru tumbuh tetapi kemudiannya kerap digunakan terhadap aktivis selepas tentera merampas kuasa dalam rampasan kuasa 1962.

Liga Kebangsaan Aung San Suu Kyi Demokrasi, yang mengambil alih kuasa tahun ini selepas pilihan raya tanah runtuh, telah mengeluarkan tahanan politik dan diutamakan memansuhkan undang-undang yang menindas tertinggal dari dekad pemerintahan autoritarian.

penggubal undang-undang parti majoriti, antaranya ramai aktivis veteran yang berkhidmat masa di dalam penjara, telah ditolak melalui pemansuhan undang-undang 1975 mengenai “elemen subversif”.

Tun Tun Hein, pengerusi jawatankuasa rang undang-undang Parlimen, memberitahu Reuters kelulusan parlimen kesatuan – ahli-ahli kedua-dua rumah duduk bersama-sama – bermakna pemansuhan itu akan menjadi undang-undang dalam tempoh dua minggu

“. undang-undang ini telah digunakan oleh diktator sosialis untuk menangkap sesiapa sahaja yang menentang mereka, “katanya.

” sekarang kita telah dihapuskan kerana kita mempunyai kerajaan yang rakyat, “katanya.

satu satu bahagian yang lebih terkenal undang-undang yang dinyatakan hukuman sehingga tujuh tahun penjara untuk “mengganggu (ing) moral atau tingkah laku sekumpulan orang atau orang awam”.

Thein Than Oo, peguam dan bekas tahanan politik, berkata beliau telah dipenjarakan dua kali di bawah undang-undang “yang keras dan tidak adil”.

“Malah, ini jenis undang-undang tidak seharusnya wujud dalam masyarakat yang bertamadun di mana sahaja,” katanya.

(Pelaporan tambahan oleh Aung Hla Tun; Penulisan oleh Simon Lewis; Penyuntingan oleh Louise Ireland)

facebook LIKE UTK TERIMA UPDATE TERKINI & KLIK [X] UTK TUTUP--> Button Close

Like kami di facebook untuk menerima update terkini terus ke wall facebook anda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.