Home / Berita / Myanmar Bagan ‘kemungkinan besar’ untuk membuat senarai Warisan Dunia selepas gempa

Myanmar Bagan ‘kemungkinan besar’ untuk membuat senarai Warisan Dunia selepas gempa

A police officer photographs damage at Htilominlo Temple in Myanmar's ancient city of Bagan on August 25, 2016 following a 6.8 magnitude earthquake.

A kerosakan pegawai polis gambar di Temple Htilominlo di bandar purba Myanmar Bagan pada 25 Ogos, 2016 berikutan gempa bumi 6.8 magnitud.

Yangon (AFP) – bandar purba Myanmar Bagan adalah “kemungkinan besar” untuk disenaraikan sebagai tapak Warisan Dunia, seorang pegawai UNESCO, hari ini, menjanjikan rahmat kepada tarikan pelancong didera oleh baru-baru ini gempa bumi.

Bagan adalah rumah kepada lebih daripada 2,000 monumen Buddha purba yang antara tapak agama paling mulia Myanmar dan merupakan tarikan utama bagi industri pelancongan yang semakin bertambah.

Bekas junta tentera cuba untuk mendapatkan Bagan disenaraikan sebagai tapak Warisan Dunia kira-kira 20 tahun lalu tetapi telah ditolak, seolah-olah kerana kerja-kerja pengubahsuaian yang tidak teratur di bawah pemerintahannya.

Gempa bumi bulan lalu memusnahkan banyak dari orang-orang pemulihan botched.

Yang akan membolehkan kerja segar lebih selaras dengan reka bentuk asal, berkata UNESCO, meningkatkan peluang Bagan ini mengambil tempat yang didambakan dalam senarai artifak budaya yang paling berharga di dunia.

“Kemungkinan kemungkinan besar” bahawa Bagan akan diiktiraf sebagai tapak Warisan Dunia pada 2019, menurut ketua pejabat Yangon UNESCO, Sardar Umar Alam.

“Pakar-pakar yang bekerja di laman web, mereka yakin bahawa ya, laman web ini mempunyai peluang yang baik,” katanya kepada AFP.

Pelan ini memulakan proses permohonan panjang tahun depan dengan mata pada membuat senarai dengan 2019.

Pakar berkata pemulihan bungled junta-era, banyak ia tergesa-gesa dilakukan dengan bahan-bahan moden, banyak mengubah asal seni bina dan reka bentuk beberapa monumen.

“Mereka hanya digunakan bata dan keluli dan mula menetapkan mereka seperti bangunan biasa dan ia benar-benar, benar-benar dicipta satu isu,” kata Alam.

UNESCO Myanmar kini menyelaras pasukan antarabangsa untuk bekerja pada monumen dan menyokong kerajaan dalam usaha untuk memohon status Warisan Dunia tahun depan.

Pengubahsuaian kumpulan pertama 41 “monumen keutamaan” dijangka mengambil masa kira-kira dua tahun.

Seramai membaik pulih 453 monumen rosak boleh kos sehingga $ 12 juta.

The citadels, kawasan perkuburan dan stupa Buddha Pyu bandar-bandar purba Myanmar, utara Mandalay, telah dimasukkan ke dalam senarai Warisan Dunia pada tahun 2014.

facebook LIKE UTK TERIMA UPDATE TERKINI & KLIK [X] UTK TUTUP--> Button Close

Like kami di facebook untuk menerima update terkini terus ke wall facebook anda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.