Home / Berita / Mustapa: dibuang kerja pekerja sedang rehired

Mustapa: dibuang kerja pekerja sedang rehired

Factory workers - Filepic

Pekerja kilang – Gambar Fail

PETALING JAYA: Pekerja yang dibuang kerja sedang rehired disebabkan oleh pengembangan perniagaan dan pelaburan baru, kata Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri Datuk Seri Mustapa Mohamed.

“Dalam 2014 – tempoh 2015, sebanyak 1,031 projek perkilangan dengan pelaburan modal sebanyak RM73.6bil telah diluluskan dan dilaksanakan.

“ini telah menjana sejumlah 86.183 peluang pekerjaan dalam ekonomi,” kata Mustapa dalam satu kenyataan akhbar pada hari Jumaat.

Beliau menambah bahawa dalam separuh pertama 2016, pelaburan baru tambahan bernilai RM88.4bil telah diluluskan yang akan mewujudkan peluang 76,000 pekerjaan tambahan.

Beliau mengakui bahawa mulai Januari 2015 – Ogos 2016, data daripada Jabatan Buruh menunjukkan bahawa sejumlah 10.907 pekerja di 51 syarikat dalam sektor pembuatan telah dibuang kerja akibat daripada penutupan atau penyusunan semula.

Mustapa berkata dalam sektor perkhidmatan, 1,152 pekerja di 61 syarikat perkhidmatan minyak dan gas telah diberhentikan dan beberapa 22.079 pekerja dalam sektor perbankan dan kewangan telah diberhentikan kerja dalam tempoh yang sama.

“Walaupun ramai yang cepat untuk menunjukkan kepada bilangan pemberhentian pekerja, mereka gagal untuk melihat pelaburan baru yang datang, serta pengembangan dengan banyak syarikat yang ditubuhkan yang mempunyai operasi di negara kita dan peluang pekerjaan yang diwujudkan oleh mereka, “kata Mustapa.

Tambahnya, pengkritik perlu berlaku adil dan objektif dalam penilaian mereka terhadap ekonomi Malaysia.

Menurut beliau, sektor perkilangan kekal kuat dan tidak ada kekurangan peluang dalam sektor ini, terutamanya di Lembah Klang, Johor dan Pulau Pinang.

“Walaupun Kerajaan tidak menafikan pemberhentian yang berlaku di beberapa syarikat, kita tidak boleh menutup mata kepada guna tenaga dicipta sebagai hasil daripada pengembangan perniagaan dan pelaburan baru.

“dalam sektor pembuatan misalnya, bilangan peluang pekerjaan yang diwujudkan (2015 – Jun 2016) berjumlah 98.800 yang mengimbangi jumlah sekitar 10,900 pekerjaan yang hilang dari 2015 hingga Ogos 2016,” katanya .

facebook LIKE UTK TERIMA UPDATE TERKINI & KLIK [X] UTK TUTUP--> Button Close

Like kami di facebook untuk menerima update terkini terus ke wall facebook anda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.