Home / Berita / Modi India, pada sidang kemuncak, panggilan Pakistan " ibu-kapal keganasan "

Modi India, pada sidang kemuncak, panggilan Pakistan " ibu-kapal keganasan "

GOA, India (Reuters) – Indian Perdana Menteri Narendra Modi berjenama Pakistan “ibu-kapal keganasan” di sidang kemuncak negara-negara BRICS pada hari Ahad, menguji perpaduan kumpulan yang ahli heavyweight China adalah sekutu rapat India musuh ketatnya.

Modi ucapan kepada mesyuarat pemimpin dari BRICS – termasuk Brazil, Rusia, China dan Afrika Selatan – meningkat memandu diplomatiknya untuk mengasingkan Pakistan, yang India menuduh menaja keganasan merentas sempadan

Ketegangan antara nuklear yang. jiran bersenjata telah berjalan tinggi sejak serangan September 18 di pangkalan tentera di Kashmir, berhampiran sempadan yang dipertikaikan dengan Pakistan, membunuh 19 tentera India dalam serangan itu yang paling teruk dalam 14 tahun.

India kemudian berkata ia mempunyai dijalankan balas “serangan pembedahan” seluruh de facto sempadan yang menyebabkan kemusnahan ketara. Pakistan menafikan sebarang peranan dalam serangan ke atas pangkalan tentera Uri dan berkata operasi India telah tidak berlaku, menolak ia sebagai biasa tembakan merentasi sempadan.

“Di rantau kita sendiri, keganasan merupakan ancaman serius kepada keamanan, keselamatan dan pembangunan, “kata Modi dalam ucapan kepada pemimpin BRICS yang bertemu di sebuah hotel resort di negeri barat Goa.

” Malangnya, ibu-kapal keganasan adalah sebuah negara dalam kejiranan India, ” Perdana Menteri berusia 66 tahun itu berkata, tanpa langsung menamakan Pakistan, dalam satu siri tweet ucapannya yang dikeluarkan oleh kementerian luar.

Pakistan dituduh Modi yang mengelirukan rakan-rakan sidang kemuncak itu dan berusaha untuk menyembunyikan apa yang ia didakwa adalah kekejaman India sendiri di bahagian Kashmir yang ia memerintah, di mana berpuluh-puluh terbunuh sejak protes pemisah meletus pada bulan Julai.

“orang-orang India diduduki Kashmir ia tertakluk kepada pembunuhan beramai-ramai oleh India untuk menuntut asasi mereka hak penentuan diri, “kata Sartaj Aziz, penasihat dasar luar kepada Perdana Menteri Nawaz Sharif.

comments bermusuhan Modi tidak dinyatakan dalam penyata penutupan sidang kemuncak Nya dengan pemberita, tetapi masih memungkinkan untuk beliau hadir sendiri di rumah sebagai sukar pada keselamatan negara.

“Modi sedar bahawa bahasa itu tidak akan mendapat konsensus yang diperlukan untuk membuat ia ke dalam kenyataan akhir. Termasuk dalam ucapannya memastikan ia mendapat peredaran luas anyway, “kata pakar Asia Selatan Shashank Joshi.

Pencapaian sidang kemuncak adalah tambahan, dan termasuk menubuhkan sebuah institut penyelidikan pertanian dan mempercepatkan kerja untuk mewujudkan sebuah agensi penarafan kredit bersama .

Juga pada program semalam adalah sesi outreach dengan pemimpin-pemimpin dari kumpulan sedikit diketahui negara-negara dari Teluk Bengal rantau yang utama atribut, dari sudut India berpendapat, adalah bahawa Pakistan tidak ahli.

KURANG sTRATEGIK Restraint

garis keras Modi di Pakistan menandakan penyimpangan daripada tradisi India sekatan strategik, dan New Delhi telah memenangi ungkapan sokongan daripada kedua-dua Barat dan Rusia ke atas serangan pangkalan tentera.

Namun China, sekutu lama wujud Pakistan yang merancang untuk membina sebuah $ 46 bilion koridor eksport ke pantai Laut Arab, telah berhati-hati dalam ulasannya.

Modi dan Presiden Xi Jinping mengadakan dua hala mesyuarat pada petang Sabtu dan akaun perbualan mereka muncul dari kedua-dua pihak menegaskan untuk membersihkan perbezaan pendapat.

dalam satu kenyataan yang dilaporkan oleh agensi berita Xinhua, Xi berkata, China dan India perlu “menyokong antara satu sama lain untuk menyertai dalam hal ehwal serantau dan meningkatkan kerjasama dalam rangka kerja pelbagai hala “.

penghantaran itu pula merujuk kepada Persatuan Asia Selatan bagi kerjasama serantau (SAARC). Kumpulan ini termasuk Pakistan, yang adalah untuk menjadi tuan rumah sidang kemuncak pada bulan November yang runtuh selepas India dan ahli-ahli lain menarik diri.

Sidang kemuncak akhir pengisytiharan berulang dikutuk “keganasan dalam semua bentuk” dan setia beberapa perenggan untuk usaha bersama untuk memerangi keganasan. Ia tidak, bagaimanapun, tahap menyalahkan mana-mana sejak ketegangan antara India dan Pakistan.

“Setakat ini, kita tidak pernah melihat apa-apa tanda-tanda langsung bahawa China melembutkan sokongan orang ramai untuk Pakistan. India tidak menjangka berbeza, “kata Joshi, felo penyelidik kanan di Royal United Services Institute di London.

(Pelaporan tambahan oleh Drazen Jorgic di Islamabad; Penyuntingan oleh Clarence Fernandez, Keith Weir, Greg Mahlich)

facebook LIKE UTK TERIMA UPDATE TERKINI & KLIK [X] UTK TUTUP--> Button Close

Like kami di facebook untuk menerima update terkini terus ke wall facebook anda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.