Home / Berita / Modi India bidas Pakistan selepas serangan di Kashmir

Modi India bidas Pakistan selepas serangan di Kashmir

MUMBAI (Reuters) – Perdana Menteri India Narendra Modi mengkritik Pakistan pada hari Sabtu, menuduh ia menjadi pengeksport keganasan, dan bersumpah untuk melancarkan kempen global untuk mengasingkan ia.

Komen-komen yang mengikuti serangan September 18 di sebuah kem tentera India di Kashmir, yang New Delhi dipersalahkan ke atas Pakistan. Serangan itu meragut nyawa 18 askar India, dalam tamparan besar kepada pasukan keselamatan di rantau Himalaya terhadap selama 14 tahun.

“Umat Pakistan perlu mempersoalkan kepimpinan mereka mengapa, apabila kedua-dua negara mendapat kebebasan bersama-sama, manakala India exportssoftware, Pakistan mengeksport pengganas,” kata Modi.

India telah lama menuduh Pakistan membuat sandaran militan kumpulan yang beroperasi di dipertikaikan Kashmir serta menghantar pejuang ke bahagian-bahagian lain di negara ini untuk menjalankan tindakan keganasan.

Pakistan menafikan dakwaan itu dan berkata India tidak menyediakan bukti yang mencukupi untuk menyokong tuntutan.

Modi telah memberi ucapan pada mesyuarat Parti Bharatiya Janata beliau, yang pemimpin mempunyai berkata perlu ada tindak balas yang kuat terhadap serangan itu, yang berlaku di Uri.

“India mempunyai dan tidak akan sujud dalam menghadapi keganasan,” kata Modi.

Sesetengah pakar tentera telah dipanggil untuk serangan merentasi sempadan terhadap kem militan di Pakistan yang ditadbir Kashmir di bangun serangan terkini.

Tetapi Pakistan telah memberi amaran ia akan bangkit terhadap mana-mana serangan India dan ketegangan terbaru antara jiran bersenjata nuklear melukis kebimbangan.

India mungkin menahan dari tindakan ketenteraan utama kerana takut mencetuskan peningkatan yang lebih luas, dan sebaliknya boleh melancarkan kempen diplomatik terhadap Pakistan, kata pakar.

(Laporan oleh Abhirup Roy dan Sanjeev Miglani; Penyuntingan oleh Andrew Bolton)

facebook LIKE UTK TERIMA UPDATE TERKINI & KLIK [X] UTK TUTUP--> Button Close

Like kami di facebook untuk menerima update terkini terus ke wall facebook anda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.