Home / Pendidikan / minda undang-undang terbaik

minda undang-undang terbaik

UNIVERSITI Teknologi Mara (UiTM) muncul sebagai juara Pelaburan Langsung Asing (FDI) International Arbitration Moot 2016 pada pusingan Asia Pasifik.

moot ini telah dibahagikan kepada tiga pusingan serantau – Asia Pasifik, Asia Selatan dan Afrika sebagai pusingan kelayakan ke pusingan akhir yang akan diadakan di Buenos Aires, Argentina dari 3 hingga 6 Nov

UiTM lima wakil pelajar dari Fakulti Undang-undang yang memasuki keempat pusingan Asia Pasifik yang diadakan pada bulan Ogos di Universiti Sekolah Kebangsaan Seoul Undang-undang, Seoul, Korea Selatan.

Satu pertandingan mahkamah moot meniru prosiding sejajar dengan mahkamah sebenar, simulasi persekitaran mahkamah sebenar di mana peserta perlu mematuhi mahkamah kesopanan dan prosedur.

Ia adalah perbahasan undang-undang antara dua pasukan yang akan dinilai oleh pengamal undang-undang.

Amiza (third from left) together with her teammates Elena Cho (second from left), (from right) Zhafir Rahmat, Izzuddin Zahidi, Fathan Alfian and their coach Shahrizal Md Zin.

Amiza (tiga dari kiri) bersama-sama dengan rakan sepasukan Elena Cho (dua dari kiri), (dari kanan) Zhafir Rahmat, Izzuddin Zahidi, Fathan Alfian dan jurulatih mereka Shahrizal Md Zin.

Semasa pertandingan, pelajar mula berjinak dengan undang-undang pelaburan antarabangsa yang pada dasarnya berkisar hubungan undang-undang antara negeri dan pelabur asing.

The Moot 2016 menyaksikan penyertaan 20 pasukan dari Malaysia, Indonesia, China, Vietnam, Filipina, Korea Selatan dan Jepun.

ahli pasukan Amiza Murad, 21, berkata dia berasa gembira dan teruja kerana ia adalah pertandingan moot antarabangsa pertamanya.

“Hakikat bahawa kita meletakkan Malaysia pada peta dalam dunia undang-undang adalah inspirasi.

“Saya berharap ini akan memberi inspirasi kepada orang lain untuk sentiasa berusaha untuk jadi yang terbaik!” Katanya, sambil menambah bahawa pasukan itu tidak akan mencapai yang jauh ke dalam pertandingan tanpa sokongan keluarga dan UiTM mereka.

Pelajar tahun dua jurusan undang-undang ketiga berkata pasukan yang mengambil bahagian telah dibahagikan kepada empat kumpulan dan pergi melalui empat peringkat kumpulan awal sebelum ke pusingan kelayakan.

UiTM memenangi semua empat pusingan dan mendahului kumpulan mereka.

“Kami menang Menuntut anugerah Ringkas Terbaik untuk peringatan kami ditulis dan pasukan Oral Terbaik, membuat kita juara Asia Pasifik.

“Kami akan mewakili rantau Asia Pasifik di peringkat akhir dunia di Argentina di mana kita akan menghadapi banyak universiti terkemuka seperti Harvard University, Kolej King dan Universiti New York,” katanya.

Amiza berkata menyertai mooting pertandingan seperti Moot 2016 membantu bercita-cita peguam mendapatkan pemahaman yang praktikal isu-isu yang timbul daripada tanggungjawab di antara negeri-negeri dan pelabur asing.

“Dengan membawa ahli akademik, pengamal dan peguam masa depan bersama, forum yang dicipta bukan sahaja untuk mencari bakat-bakat baru muncul tetapi perkembangan baru dalam bidang dibincangkan,” kata Amiza.

facebook LIKE UTK TERIMA UPDATE TERKINI & KLIK [X] UTK TUTUP--> Button Close

Like kami di facebook untuk menerima update terkini terus ke wall facebook anda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.