Home / Teknologi / Mimos maju Mi-Mist memudahkan IOT

Mimos maju Mi-Mist memudahkan IOT

Connecting things: Thillai said Mi–Mist will be continuously improved to support more IOT standards moving forward.

Menyambung perkara:. Thillai berkata Mi-Mist akan terus dipertingkat bagi menyokong lebih standard IOT bergerak ke hadapan

ciptaan terbaru Mimos Bhd, Mi-Mist (Mimos Internet Services Perkara) platform bertujuan untuk menjadi penyambung universal untuk peranti dalam IOT (Internet Perkara) ekosistem.

IOT merujuk kepada antara rangkaian peranti yang bersambung -. Seperti peralatan rumah, peralatan, bangunan, sensor dan penggerak

Peranti mengumpul data dari persekitaran kita yang kemudiannya akan ditukar menjadi maklumat yang bermakna seperti corak cuaca, kualiti udara dan suhu.

“Apabila peranti bertindak balas kepada alam sekitar, data akan ditangkap, dipindahkan dan diubah menjadi maklumat baru dan pengetahuan, yang boleh digunakan dalam pelbagai aplikasi seperti peralatan automatik rumah, rumah pintar, pertanian pintar dan pembuatan pintar,” kata Ketua pegawai Mimos teknologi Thillai Raj.

Walau bagaimanapun, IOT pelaksanaan yang sukar, kerana integrasi sistem kompleks yang terlibat.

“Dalam kebanyakan kes, data yang diperolehi tidak bersepadu kerana pelbagai standard, format, dan protokol,” kata Thillai, sambil menambah bahawa pengeluar yang berbeza mempunyai standard proprietari mereka sendiri.

Ini membawa kepada masalah yang serius di mana peranti dari pengeluar yang berbeza sering tidak “bercakap antara satu sama lain” menurut Thillai.

“Ambil bahasa sebagai contoh. Di Malaysia, kita bercakap pelbagai bahasa dan sama juga dengan mesin dan aplikasi. Terdapat keperluan untuk platform untuk bercakap dalam satu bahasa untuk segala-galanya untuk bekerja bersama-sama dalam IOT, dan yang membawa kepada penciptaan Mi-Mist. “

Dengan membenarkan peranti untuk bercakap antara satu sama lain, Mi Mist membantu mempercepatkan penempatan IOT.

“Ini juga mengurangkan halangan kemasukan pasaran dengan mengurangkan kos pembangunan aplikasi dan perkhidmatan untuk pemain IOT, menurut Thillai.

“Kami merancang dan membina Mi-Mist sebagai platform dalam timbunan penyelesaian perisian lengkap, yang juga termasuk Big Data Analytics, pengkomputeran awan, keselamatan, perisikan dan perusahaan sistem tiruan.”

The Mi- platform Mist juga digunakan untuk sistem pintar yang pertama di Malaysia lokap pengurusan ditempatkan di penjara Jinjang dengan kerjasama Polis Diraja Malaysia.

Ia membolehkan kamera CCTV, sensor dan sistem pemantauan untuk menyambung dengan lancar.

Mi-Mist sedang digunakan dalam mengesan eksport Musang King durian dan burung sarang ke China.

Ia juga diletakkan untuk digunakan dalam sistem pengurusan penyejuk di kemudahan komersial dan perindustrian, sistem pengurusan kenderaan bagi bas dan trak dan sistem pengawasan video.

facebook LIKE UTK TERIMA UPDATE TERKINI & KLIK [X] UTK TUTUP--> Button Close

Like kami di facebook untuk menerima update terkini terus ke wall facebook anda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

kerja kosong malaysia