Home / Percutian / Mereka melarikan diri hingga dinding untuk menyeronokkan

Mereka melarikan diri hingga dinding untuk menyeronokkan

They run up walls for fun

Parkour adalah disiplin fizikal di mana peminat belajar untuk bergerak objek alam sekitar hanya menggunakan badan mereka. Photo: Reuters

Adventure

Luke Albrecht tidak melihat laluan di sekeliling Muzium Betty Brinn kanak-kanak di pusat bandar Milwaukee, Wisconsin, seperti yang lain melakukan

Di mana. kebanyakan orang melihat langkah-langkah, pagar besi, tanjakan dan dinding konkrit, Albrecht melihat sesuatu untuk melompat ke atas. Sebagai pendaki batu naluri kelihatan ditepi gunung sebagai satu siri tangan dan kaki memegang, Albrecht melihat struktur sebagai lebih daripada bangunan hanya yg tak dpt digolongkan, ledges dan dinding.

Mereka halangan berada untuk berjalan pada, lebih , melalui dan di sekeliling.

Albrecht adalah seorang pelari percuma. Lebih dikenali sebagai parkour, disiplin latihan adalah mash-up berjalan, gimnastik dan runtuh di luar rumah. Objek adalah untuk bergerak dengan pantas melalui alam sekitar, dengan hanya menggunakan otot dan peluh untuk mendorong diri sendiri.

Parkour adalah “mendapatkan lebih halangan sebagai cekap yang mungkin. Ada dinding – bagaimana saya boleh mendapat lebih “kata Albrecht, 22.

Pada hari yang cerah baru-baru ini, Albrecht menunjukkan Parkour. Beliau memulakan di atas rumput di belakang muzium, melompat 2m sehingga dinding, menarik dirinya untuk bilik kebal ke atas tebing, berjalan di laluan pejalan kaki untuk pagar dan kemudian melompat ke atas, berpusing badan dan mendarat di atas mulsa, muncul untuk menjalankan di tepi dinding sambil berputar sweatpants-berpakaian kakinya. Kemudian sekali gus melonjakkan atas rel dan bergolek ke rumput di bawah.

Luke Albrecht (top) and Aaron Evans flipping over the cement walls at ODonnell Park in Milwaukee, Wisconsin, the United States. Photo: TNS

Luke Albrecht (atas) dan Aaron Evans Melibas atas dinding simen di O’Donnell Park di Milwaukee, Wisconsin, Amerika Syarikat . Photo: TNS

Seluruh manuver, atau siri bergerak, berlangsung kira-kira 10 saat. Apa yang berlaku melalui kepala Albrecht

“Secara jujur, minda adalah hanya kosong. Jika anda berfikir tentang hal itu, itu apabila anda merosakkan. Anda hanya melakukannya, “Albrecht berkata, masih jilat

Running, melompat, memanjat, melompat, sekali gus melonjakkan, Pusing, somersaulting -. Itu semua sebahagian mengubah landskap bandar ke dalam kursus halangan individu. Asal-usul disiplin ini tarikh kembali 25 tahun ke Perancis dan nama yang berasal dari kaedah halangan-kursus latihan tentera yang dikenali sebagai parcours du combattant . peminat Parkour kadang-kadang dipanggil traceur atau traceuse bergantung kepada jantina, kerana mereka mengesan jalan yang melalui landskap.

Albrecht dan Michael Hartwig, 21 , mengajar kelas parkour di West Bend YMCA dan bengkel di Brookfield dan Madison, Wisconsin.

“Parkour pasti berkembang di Amerika, tetapi orang tidak tahu ia adalah satu disiplin,” kata Hartwig.

“Terdapat perdebatan bodoh terhadap apa yang ia adalah atau tidak,” tambah Albrecht. “Tetapi percuma berjalan adalah tentang pergerakan. Anda tidak mahu untuk terlalu dikunci ke dalam gerakan kerana maka ia gimnastik “

Hartwig dan Albrecht mengajar pelajar pergerakan -. Rolling, sekali gus melonjakkan, berjalan dinding, lompatan kucing dan ketepatan melompat. Sebelum belajar bergerak asas, pelajar belajar cara yang betul untuk menghulurkan. peminat Parkour kebanyakannya lelaki muda, walaupun sesetengah kanak-kanak perempuan dan wanita mengambil bahagian.

Parkour adalah lebih terkenal di Eropah kerana itulah di mana disiplin yang telah ditubuhkan. Lebih ramai wanita mengambil bahagian dalam parkour di luar negara berbanding di Amerika, Hartwig dan Albrecht berkata. Tetapi ia semakin popular di Amerika Syarikat, didorong sebahagiannya oleh adegan pembukaan mengejar Casino Royale 2010 James Bond reboot dibintangi Daniel Craig dan menampilkan Sebastien Foucan terkenal freerunner dinamakan. ( Tatal ke bawah untuk menonton segmen .)

The discipline's origins date back 25 years to France and derived its name from the obstacle-course method of military training called 'parcours du combattant'.

Asal-usul disiplin ini tarikh kembali 25 tahun ke Perancis dan mendapat namanya dari kaedah halangan-kursus latihan tentera yang dikenali sebagai ‘parcours du combattant’.

Walaupun ini boleh menjadi sebahagian daripada cerita di mana perkataan “tidak melakukan ini di rumah” muncul, sebenarnya Hartwig dan Albrecht mengatakan Parkour adalah selamat kerana disiplin adalah mengenai penyerapan dan pengagihan semula tenaga apabila mereka mendarat, roll dan jatuh ke tanah. Mereka merancang pergerakan dan menguji permukaan pertama.

“Kami tidak melulu. Perkara terakhir yang kita mahu lakukan adalah menyakiti diri kita sendiri, “kata Hartwig.

Sebagai garis kumpulan parkour sehingga berlari dan lompat atas tangga konkrit berhampiran dengan Muzium Seni Milwaukee, pelancong, basikal dan ibu bapa menolak kereta bayi berhenti untuk menganga. Sesetengah menarik keluar kamera untuk snap berpusing itu, Pusing perhimpunan. Beberapa kanak-kanak meniru bergerak, termasuk Harun Evans, 24, dari Milwaukee yang dreadlocks mengelilingi kepalanya kerana dia melompat.

Evans adalah atlet tetapi tidak berminat dalam sukan kompetitif. Dia tidak tahu pada masa itu, tetapi dia telah melakukan parkour sejak dia berusia lima tahun apabila dia telah terpesona dengan seni bela diri Bruce Lee dan cuba untuk melarikan diri hingga tepi rumahnya. Beliau kini mengajar gimnastik di East Side Turners dan parkour di Infinite Gimnastik dalam Brown Deer, Wisconsin.

“Saya telah cukup banyak mendapat bosan dengan runtuh dan kemudian saya mendapati lelaki ini,” kata Evans mengenai Albrecht dan Hartwig. “Pandang saya sekarang. Ia terpulang kepada saya apa yang saya mahu lakukan. “- Milwaukee Journal Sentinel / Tribune News Service

facebook LIKE UTK TERIMA UPDATE TERKINI & KLIK [X] UTK TUTUP--> Button Close

Like kami di facebook untuk menerima update terkini terus ke wall facebook anda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.