Home / Sukan / Mercedes menikmati ganjaran dalam dan luar litar F1

Mercedes menikmati ganjaran dalam dan luar litar F1

LONDON (Reuters) – Formula Satu juara dunia Mercedes meraih ganjaran kewangan trek penguasaan mereka , menurut akaun terbaru pasukan itu.

Angka diterbitkan oleh Mercedes-Benz Grand Prix Ltd pada Selasa menunjukkan kerugian selepas cukai sebanyak 22.3 juta pound ($ 28,50 juta) pada 2015 daripada sebelumnya 76.900.000 dengan pasukan yang tinggal di kursus untuk pulang modal.

Jumlah dagangan meningkat 66.3 juta pound terima kasih kepada pendapatan penajaan tambahan dan lebih banyak wang daripada pemegang hak komersial sukan itu sebagai hasil daripada peningkatan prestasi 2014 pasukan.

Mercedes berkata mereka perjanjian dengan pemegang hak komersial bertujuan aliran pendapatan berdasarkan prestasi sukan akan “meningkat dengan ketara” dari 2016 dan seterusnya akibat trek penguasaan mereka.

“tinjauan masa depan bagi hasil penajaan juga sangat menjanjikan,” yang pasukan ditambah

Jumlah dagangan, yang tidak termasuk apa-apa sumbangan daripada pemegang saham majoriti dan Mercedes ‘ibu bapa Daimler, telah berkembang 86 peratus sejak 2011 -.. a 213 juta pound semasa berbanding 115 juta

Operasi kos meningkat sebanyak 8.1 juta pound, atau 3.5 peratus, sebahagian besarnya disebabkan oleh kenaikan inflasi dalam kos gaji.

Mercedes berkata sehingga 31 Disember, syarikat itu mempunyai aset cair bersih negatif 130.100.000 pound, berbanding 90.1 juta pada tahun 2014, dengan aset bersih sebanyak 109.300.000 (vs 87 juta).

tahun lepas merupakan satu lagi musim memecah rekod di landasan yang betul untuk pemandu Lewis Hamilton dan Nico Rosberg, yang kekal dominan tahun ini juga.

Hamilton memenangi kejuaraan dunia ketiganya, dan Britain, yang kedua berturut-turut dengan Mercedes, pada tahun 2015 manakala Jerman Rosberg sekali lagi mendapat tempat naib juara.

Antara mereka, mereka memenangi 16 daripada 19 perlumbaan, dengan rekod 12 satu-dua kemasan. Pasukan itu juga menetapkan rekod untuk mata terbanyak dalam satu musim (703), kebanyakan satu-dua dalam yang layak (15), podium (32) dan menyamai rekod untuk petak pertama (18).

Mercedes meletakkan nilai pengiklanan pasukan setara (AVE) dari siaran sahaja pada $ 3 bilion pada 2015, yang mereka berkata diwakili 10 kali kos operasi pasukan.

kos bersih pasukan untuk Daimler adalah sekitar $ 30 juta, berkesan kerugian bersih .

“Kejayaan tidak pernah ke satu individu – ia adalah hasil usaha kolektif yang luar biasa,” kata sukan permotoran kepala Mercedes Toto Wolff, yang mempunyai 30 peratus pegangan dalam pasukan

. “sekarang kita boleh melihat bahawa syarikat itu meraih ganjaran di sisi perniagaan, seperti yang telah kita lakukan di landasan yang betul untuk musim-musim yang lalu.”

($ 1 = 0,7824 paun)

(Penyuntingan oleh Amlan Chakraborty)

facebook LIKE UTK TERIMA UPDATE TERKINI & KLIK [X] UTK TUTUP--> Button Close

Like kami di facebook untuk menerima update terkini terus ke wall facebook anda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

kerja kosong malaysia