Home / Makanan / Menu kaiseki bercita-cita tinggi di Xenri

Menu kaiseki bercita-cita tinggi di Xenri

Hanya di arteri yang sibuk lalu lintas di sepanjang Jalan Klang Lama, di sepanjang yang paling dekat dengan OUG turn-off, terletak restoran yang dikenali sebagai Xenri. Memanggil “restoran” bagaimanapun adalah sedikit kesilapan nama kerana ia lebih hampir menyerupai tempat perlindungan.

abah-abah dalaman Xenri ini tenaga positif dan Zen, lulling anda ke dalam keadaan tenang menenangkan. Terdapat dua kawasan utama ke restoran – salah satu yang anda lihat apabila anda mula-mula berjalan di dalam, dan yang tersembunyi. Yang pertama adalah bersalut dalam lantai ke siling kaca, jadi cahaya matahari tumpah percikan kaleidoscopic iaitu emas mana-mana. Di luar, pokok sempurna terawat beratur jalan.

Dalam ruang belakang itu, ia adalah malap, sejuk dan tenang, dengan kolam koi mencuri perhatian. Diners perlu mengambil kasut mereka di luar untuk duduk di tempat duduk ceruk sekitar ciri-ciri air ini.

Di tempat lain, panel pandai dan tawaran kain tipis yang berbeza-beza darjah pemisahan, dan rasa Jepun jelas sahih.

Xenri telah menjadi kuat di kawasan itu selama 13 tahun yang lalu, dan juga mempunyai kota kara di Hong Kong, yang memenangi Pingat emas dalam kategori Pasukan paling kreatif di Hong Kong Anugerah Grand Cuisine pada tahun 2008.

sushi counter at Xenri. RAYMOND OOI/ The Star

The sushi kaunter di Xenri.

Yeoh makes the best use of fresh, seasonal produce in his celebratory kaiseki menu.

Yeoh membuat penggunaan terbaik hasil bermusim yang segar dalam menu kaiseki meraikan beliau.

untuk meraikan 13 tahun di Kuala Lumpur, restoran ini telah memperkenalkan 13 hidangan baru untuk menu Kaiseki Artistry kemuncak, dengan harga bermula dari RM230 seorang untuk lima hingga enam hidangan makan. Menu kaiseki boleh disesuaikan mengikut bajet dan termasuk pembuka selera, sup, sashimi, makanan laut, daging dan pencuci mulut.

Kaiseki asalnya bermula di Jepun sebagai santapan yang utilitarian diambil sebelum upacara minum teh. Tetapi kemudian makanan kaiseki formal mula menjadi popular, perjalanan sepanjang jalan pada kalangan diraja, di mana kebesaran, kehebatan dan majlis mengambil alih dan hidangan ini kemudian menjadi peluang untuk chef untuk menunjukkan apa yang mereka mampu.

Untuk membezakan antara kedua-dua varian utama kaiseki, satu dipanggil cha-kaiseki, yang merupakan masakan yang dihidangkan dengan upacara minum teh dan satu lagi dipanggil kaiseki-ryori dan seperti jamuan di mana demi dihidangkan. Ini adalah jenis hidangan kaiseki yang berleluasa hari ini, bersamaan Jepun menu sajian.

makanan Kaiseki boleh sering mengambil jam sebagai tetamu menikmati banyak kursus (sehingga 15!), Menikmati keseimbangan perisa dan keindahan plat diletakkan di hadapan mereka. Kesegaran bahan-bahan adalah paling utama tetapi rayuan estetik dan penguasaan teknik adalah sama penting, dan setiap hidangan menunjukkan off banyak kekuatan chef.

Menurut Andrew Yeoh, kumpulan ketua chef Xenri ini, makanan perlu bermula dengan kerang, kemudian makanan laut dan akhirnya, daging merah.

Yeoh menganggarkan bahawa import restoran kira-kira 80% daripada bahan-bahan dari Jepun, yang juga persembahan mengapa bermusim seperti kekapis Hokkaido, Bluefin tuna dan daun Momiji (untuk hiasan) adalah pada menu pada masa ini. Datang musim sejuk di Jepun, menu sekali lagi akan berubah untuk mencerminkan apa yang ada di musim di sana.

The Seared Hokkaido Diver Scallop with Purple Sea Urchin Glaze offers perfectly cooked scallops juxtaposed against a creamy, sweetly addictive sea urchin glaze.

The aurat Hokkaido Diver Scallop dengan Purple Sea Urchin sayu menawarkan kekapis sempurna dimasak berjajaran terhadap berkrim, manis ketagihan landak laut menjadi sayu.

Mungkin persembahan yang paling menarik pada menu kaiseki adalah aurat Hokkaido Diver Scallop dengan Purple Sea Urchin sayu (RM63 a la carte). Kekapis telah terpanggang dengan teliti di luar tetapi masih lut di tengah, dengan tekstur yang lembut dan baldu.

Bintang hidangan adalah landak sayu laut, yang jelas buruh cinta. Sayu dibuat oleh pertama pengeringan landak laut untuk mengeluarkan rasa pekat. Maka ia adalah dicampur untuk membentuk pes, selepas mana minyak zaitun dan miso ditambah. Hasilnya adalah berkrim dan manis, dengan, nota landak laut halus lembut yang menawarkan cahaya bulu, pecah masin.

If you're after something you won't be able to stop eating, the Mountain Pepper Baby Sardine Rice Wrapped with Magnolia Leaf ticks all the right boxes and then some.

Jika anda selepas sesuatu yang anda tidak akan dapat untuk berhenti makan, Mountain Pepper Baby Sardine Rice dibalut dengan Magnolia Leaf kutu semua tempat yang tepat dan kemudian beberapa.

kemudian ada Mountain Pepper Baby Sardine Rice dibalut dengan Magnolia Leaf (RM28 a la carte), hidangan yang sorotan bagaimana hanya beberapa komponen pilihan boleh menjadi asas pembinaan yang, hidangan cantik penuh musnah.

The sardin adalah makhluk kecil tipis dengan aksen masin yang mewarnai beras kembang dengan rasa manakala lada dalam persamaan ini kejutan lelangit anda apabila anda-kurangnya mengharapkan ia, yang menawarkan sepakan enak yang kedua-dua menyenangkan dan (literal!) yang membuka mata.

The smoky flavours in the Smoked Blue Mackarel Bisque are a delight and the soup underneath is every bit as good too.

rasa berasap di Smoked Blue Mackarel Bisque adalah kegembiraan dan sup bawah adalah setiap bit sebagai baik juga.

Untuk persembahanmu akuatik, Smoked Blue Mackerel Bisque (RM38 a la carte) adalah cerah. ikan kembung ini salai dengan serbuk Jepun 7-rempah (shichimi togarashi) dan serpihan kayu epal. Sebelum berkhidmat, ia panggang.

Akibatnya, ikan mempunyai undertones berasap dan kerak ringan segar diperolehi dari memanggang. sup dr burung ini agak baik juga dan mempunyai asas miso yang pasangan baik dengan ikan.

The tuna in this rendition of Braised Bluefin Tuna Collar Belly with Arima Mountain Pepper is cooked perfectly, although the sauce spooned over it is a smidgen too sweet.

The tuna dalam rendition ini tumis Bluefin Belly Tuna kolar dengan Arima Mountain Pepper dimasak dengan sempurna, walaupun sos spooned atasnya adalah smidgen yang terlalu manis.

Meneruskan tema makanan laut ini adalah Belly Tuna kolar tumis Bluefin dengan Arima Mountain Lada (RM68 a la carte). Perut tuna adalah betul-betul masak dan kepingan selain mudah. Lapisan sos sedikit manis, tetapi sayur-sayuran segar di sebelah menawarkan pecah kesegaran yang merentasi kemanisan itu.

Mungkin hidangan yang paling dinanti-nantikan pada menu kaiseki adalah Sous Vide Wagyu dengan Rikyuyaki Sauce (RM88 a la carte). Berharga untuk marbling tinggi dan tekstur yang sering disamakan dengan mentega cair, anda tidak boleh membantu tetapi menetapkan harapan anda tinggi untuk satu ini.

Although expectations are high for the Sous Vide Wagyu with Rikyuyaki Sauce, it doesnt quite deliver in terms of taste and texture.

Walaupun harapan yang tinggi untuk Sous Vide Wagyu dengan Rikyuyaki Sauce, ia doesnt agak menyampaikan dari segi rasa dan tekstur

Tetapi ia ternyata menjadi sedikit beg bercampur-campur -. daging lembu, dimasak vide sous selama satu jam sebelum menjadi pan aurat, mempunyai baik terpanggang luar dan tekstur yang lembut tetapi tidak cukup cair-in-your-mulut. Masalahnya ialah bahawa ia juga mempunyai rasa yang weirdly diproses, mengingatkan spam, yang sukar untuk melepaskan

Di sebalik itu, sos Rikyuyaki manis adalah menarik -.. yang kaya dan penuh bersemangat

lawatan ke sebuah restoran Jepun lengkap tanpa paling lazat melayan mentah yang – sashimi. Xenri ini Chef Sashimi Piring boleh disesuaikan mengikut bajet anda dan menawarkan makanan laut segar bermusim seperti perut tuna, Hokkaido kerang, salmon, salmon perut, ikan Amberjack dan udang manis, antara godaan lain.

The Chef’s Sashimi Platter at Xenri features the freshest seafood from Japan, like Hokkaido scallops, tuna, tuna belly, amberjack fish, salmon and prawns.

The Chef Sashimi platter di Xenri menawarkan makanan laut segar dari Jepun, seperti kekapis Hokkaido, tuna, tuna perut, ikan Amberjack, salmon dan udang

kesegaran sajian makanan laut ini adalah bebas dari kesalahan -. semuanya lemah gemalai , lembut dan begitu segar, anda boleh dikatakan boleh mendengar terhempas ombak seperti yang anda makan ini. Mungkin kemuncak pinggan adalah tuna perut baldu dengan daya tarikan lemak dan berisi itu, udang manis yang menawarkan apa-apa kaitan halus rasa dan tekstur yang anda perlu mengambil masa untuk menghargai sepenuhnya.

Rich, sumptuous flavours coat the Oyster Teppanyaki, which has got loads of butter in it and is so decadent, youll feel like youve had a feast even if youve only had four oysters

Rich, perisa mewah kot tiram Teppanyaki, yang telah mendapat banyak mentega di dalamnya dan begitu picisan, anda akan merasa seperti anda telah mempunyai hari raya walaupun anda hanya mempunyai empat tiram

Jika anda ingin menukarkan perkara dan mencuba sesuatu dari menu a la carte (anda boleh memilih untuk mempunyai ini dalam menu kaiseki anda juga), cuba tiram Teppanyaki (RM42). Tiram disalut dalam tepung dan goreng dalam banyak mentega, imbuing dengan kaya, rasa pedas. The soya dan mentega sos beribadah di seberang sungai, berfungsi untuk meningkatkan semua rasa, dan anda akan berakhir dengan perasaan seperti anda mempunyai hidangan yang agak besar, walaupun jumlah keseluruhan hidangan yang sebenarnya hanya empat moluska kecil.

untuk pencuci mulut, anda boleh mempunyai apa sahaja tukang masak telah direka untuk menu kaiseki, tetapi anda juga boleh cuba housemade sangat baik teh hijau ais krim (RM10) dan kacang bermusim mentega ais krim (RM10).

Akhirnya, anda akan berjalan ke Xenri perasaan tenang dan meninggalkan perasaan kenyang, disokong oleh hidangan kaiseki yang mengisi perut anda dan persekitaran yang tenang yang memakan jiwa anda.

Dalam ruang dalaman , panel pandai dan tawaran kain tipis yang berbeza-beza darjah pemisahan dan rasa Jepun jelas sahih.

10 Lorong 4 / 137c
Bedford Business Park
off Jalan Klang Lama
58200 Kuala Lumpur
Te: 03-7783 8118
Terbuka Isnin hingga Sabtu, tengah hari hingga 10:30; Ahad, tengah hari hingga 2.30 petang dan 18:00-22:30

facebook LIKE UTK TERIMA UPDATE TERKINI & KLIK [X] UTK TUTUP--> Button Close

Like kami di facebook untuk menerima update terkini terus ke wall facebook anda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.