Home / Teknologi / Meningkatkan kesedaran mengenai cyberbullying

Meningkatkan kesedaran mengenai cyberbullying

Get tough: Albern (left) and Quah feel digital resilience must be instilled in kids so they are not easily cyberbullied. — TAN KIT HOONG/The Star

Dapatkan sukar: Albern (kiri) dan Quah merasa daya tahan digital mesti dipupuk dalam anak-anak supaya mereka tidak mudah cyberbullied. -. TAN KIT HOONG / The Star

Digi Albern Murty bercakap tentang cyberbullying dan usaha syarikat itu untuk membendung isu ini

Menurut kajian yang dijalankan oleh Digi pada 2014, yang ditinjau kira-kira 14,000 kanak-kanak sekolah di seluruh Malaysia, kira-kira 37% daripada pelajar sekolah sama ada telah cyberbullied talian atau telah menjadi subjek cyberbullying.

“Ramai kanak-kanak tidak tahu mereka dibuli dan berfikir bahawa ia adalah sebahagian daripada kehidupan sekolah,” kata Albern Murty, Ketua Pegawai Eksekutif Digi, menunjukkan bahawa mengusik pada WhatsApp atau diminta untuk menghantar atau menerima gambar yang tidak betul juga cyberbullying dipertimbangkan.

Apa yang lebih buruk, kata Albern, tidak seperti pada zaman dahulu, buli itu berterusan walaupun kanak-kanak itu di rumah, terima kasih kepada rangkaian sosial dan mesej segera.

Isu cyberbullying mungkin menjadi lebih buruk pada masa akan datang kerana penggunaan telefon pintar semakin meningkat -. Pada tahun 2020, ia dijangka bahawa 90% daripada kanak-kanak akan mempunyai telefon mudah alih mereka sendiri

Digi berkata dalam beberapa tahun kebelakangan ini ia telah bekerjasama dengan pihak-pihak seperti Unicef ​​(Dana Bangsa-Bangsa Bersatu kanak-kanak), Polis Diraja Malaysia, SKMM (Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia), MDEC (Malaysia Ekonomi Digital Corporation) dan Generasi Gemilang (yang NGO ditubuhkan untuk membantu kanak-kanak yang kurang mendapat) untuk menyebarkan perkataan di cyberbullying di sekolah.

Maka apa yang boleh dilakukan apabila seseorang itu cyberbullied, terutama apabila ia tidak melanggar mana-mana undang-undang?

“Nah, itu yang sama empat atau lima langkah yang boleh diambil jika anda telah dibuli dalam kehidupan sebenar,” kata Albern.

Ini termasuk sama ada berdiri untuk diri sendiri, atau jika ia escalates, untuk memberitahu guru atau ibu bapa dan jika buli melintasi garisan, untuk membuat laporan polis.

Tetapi ia sentiasa mengambil langkah pertama untuk menghentikan buli itulah yang paling sukar.

“Kita perlu mempunyai satu ekosistem di mana kanak-kanak akan berasa selamat untuk mendekati ibu bapa mereka atau tahu apa yang perlu dilakukan. Dengan kata lain, kita perlu membina daya tahan digital di kalangan anak-anak kita, “kata Quah Yean Nie, kepala Digi komunikasi. Ibu bapa dan pendidik, terus Quah, juga perlu belajar untuk mengenali apabila kanak-kanak dibuli.

Sebagai sebahagian daripada syarikat-syarikat telekomunikasi terus memberi tumpuan kepada mewujudkan kesedaran mengenai isu itu, Digi adalah yang mempunyai acara yang dipanggil Kami Vs Cyberbullying pada esok PJ Boulevard (Okt 1) di mana pelbagai rakan kongsinya, termasuk polis, Unicef ​​dan SKMM, akan mempunyai gerai mereka sendiri.

acara akan menampilkan permainan yang menjurus ke arah mewujudkan kesedaran mengenai pembulian siber.

facebook LIKE UTK TERIMA UPDATE TERKINI & KLIK [X] UTK TUTUP--> Button Close

Like kami di facebook untuk menerima update terkini terus ke wall facebook anda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.