Home / Percutian / Mengingati hari yang baik lama dengan lunchboxes kereta api

Mengingati hari yang baik lama dengan lunchboxes kereta api

facebook LIKE UTK TERIMA UPDATE TERKINI & KLIK [X] UTK TUTUP--> Button Close

Like kami di facebook untuk menerima update terkini terus ke wall facebook anda.

Setelah berkhidmat sebagai tanpa perkhidmatan lebih rezeki untuk penumpang kereta api di Taiwan, lunchboxes beras mudah menjual dalam berjuta-juta mereka di seluruh pulau ini, makanan yang trend didorong oleh nostalgia.

Dikenali sebagai kereta api “biandang”, yang bermaksud “kemudahan” dalam bahasa Cina, makanan telah berubah sedikit sejak beberapa dekad lalu.

Secara tradisinya gabungan pragmatik daging tumis atau goreng dan jeruk bertimbun ke kukus putih beras – bahan-bahan yang direka untuk bertahan perjalanan kereta api panjang -. mereka kini dilihat sebagai satu simbol lama bertahan “hari yang baik lama”, apabila perjalanan kereta api direka pesawat dan kereta

Walaupun mereka telah menjadi yang memelihara penumpang cari makan kos rendah, kini peminat memilih mereka sebagai makanan keselesaan, sama ada mereka mengambil perjalanan atau tidak. “Ia mengingatkan saya semasa kecil, apabila saya akan mengambil keretapi ke Yilan dengan keluarga saya,” kata seorang wanita berusia 42 tahun itu nama keluarga Chang, membeli kotak klasik nasi daging babi cop dari sebuah kedai di sebuah stesen Taipei untuk mengambil rumah.

Chang menganggarkan dia makan kotak makanan gaya kereta api kira-kira 10 kali sebulan, membuat satu titik untuk membeli satu setiap kali dia berlalu stesen.

The lunchboxes comes in various packaging, including the train engine.

The tengah hari yang dibungkus dibungkus dalam pelbagai kotak, termasuk satu berbentuk seperti enjin kereta api. Foto: AFP

Walaupun kini terdapat penjaga, pricier, lunchboxes mengandungi segala-galanya daripada beras quinoa merah untuk ayam rosemary, Chang masih lebih suka kombinasi tradisional. “Ia hanya sedap – beras rasa lebih baik,” katanya

The Taiwan Railways Pentadbiran (TRA) menjangka dapat menjual rekod 10 juta lunchboxes popular tahun ini, menarik dalam kira-kira Tw $ 700mil (RM91mil). .

The TRA masih menjual “biandang” pada kereta api dan di stesen – troli wend cara mereka melalui gerabak, atau penumpang boleh menempah mereka terlebih dahulu

vendor swasta juga menunaikan dalam, berjalan. kiosk mereka sendiri dalam atau stesen berdekatan, manakala rangkaian kedai serbaguna kini menjual “gaya keretapi” lunchboxes juga.

pada asalnya dibentangkan dalam tin logam bulat diletakkan di bawah tempat duduk untuk koleksi apabila selesai, mereka kini biasanya datang dalam kertas mudah atau kayu bekas.

Visitors line up to buy the Taiwan Railway lunch boxes during the 2016 Taiwan Culinary Exhibition in Taipei on Aug 5, 2016.

Pelawat beratur untuk membeli kotak makan tengah hari Taiwan Railway semasa 2016 Taiwan Pameran Culinary di Taipei pada 5 Ogos 2016.

The TRA ketika kotak popular adalah beras daging babi cop yang mudah, kata Michael Lee, Timbalan pengurus besar bahagian makanan dan perkhidmatannya

serta hit nostalgia, harga masih seri utama -. kos kombo klasik hanya Tw $ 60 (RM7.80). “Seperti harga tiket, harga biandang kita tidak meningkat selama bertahun-tahun,” kata Lee.

Idea makanan katering untuk pergi untuk pelancong kereta api berasal dari lokasi yang jauh di sepanjang pantai timur Taiwan, menurut kepada penulis makanan Wang Jue-yao. “Tempat yang lebih tidak boleh diakses adalah, semakin terdapat keperluan untuk biandang,” katanya.

Train attendants from the different routes showing off their lunch boxes.

atendan kereta api dari laluan yang berbeza mempamerkan kotak makan tengah hari mereka.

Beberapa vendor yang menjual mereka dari platform stesen akan termasuk plum jeruk untuk mengelakkan makanan dari rosak, silap mata yang dikutip di Jepun, katanya.

Jepun dibina banyak kereta api Taiwan semasa setengah yang peraturan abad ke pulau itu, yang berakhir dengan kekalahan dalam Perang Dunia II.

Nama “biandang” dianggap datangnya dari Jepun “bento”, digunakan untuk menggambarkan kotak makanan dengan pelbagai bahan-bahan.

Walaupun lebih daripada 230 juta orang masih perjalanan dengan kereta api di Taiwan setiap tahun, peningkatan kapal terbang dan perjalanan kereta telah melanda sesetengah penjual kotak makanan.

Untuk Tseng A-fa, jualan di kedai di tepi pantai Fulong utara kampung telah jatuh sejak terowong dibuka pada tahun 2006 membuat perjalanan kereta lebih mudah. “Kereta api Kurang dan kurang kini berhenti di Fulong,” katanya kepada AFP di sebuah pameran masakan baru-baru ini di ibu negara Taipei yang memaparkan bahagian yang khusus untuk kereta api “biandang”.

Berkaitan makan tengah Taiwan Railway . peti Majalah dipamerkan

Tetapi Tseng, 70, berkata, dia masih berjaya menjual 1,000 lunchboxes setiap hari dan akan meneruskan perniagaannya -. yang mempunyai pelanggan setia

beliau mempunyai hampir tidak berubah resipi selama 18 tahun, berkhidmat sehingga beras bertimbun dengan daging babi, tauhu, telur dan jeruk.

pengunjung Fair Vicky Chen, 32, dijauhi versi trendier untuk membeli salah satu lunchboxes tradisional Tseng. “Saya digunakan untuk membeli satu di platform untuk mengambil ke kereta api,” katanya, mengingatkan zaman berulang-alik rumah sebagai seorang pelajar universiti di daerah timur Hualien. “Saya terlepas perasaan itu.” – AFP

Artikel Yang Mungkin Anda Minati

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *