Home / Kesihatan / Mengesahkan:. Tekanan yang menghalang anda daripada mendapat

Mengesahkan:. Tekanan yang menghalang anda daripada mendapat

hamil

Confirmed: Stress is stopping you from getting pregnant

Wanita yang diterapkan ialah 40% kurang kemungkinan untuk hamil

Kesihatan

Mengurangkan tekanan boleh membantu meningkatkan peluang untuk hamil menunjukkan penyelidikan baru

Mengesahkan apa yang ibu-to-be mungkin telah disyaki, satu kajian baru telah mendapati bahawa wanita dengan tahap yang tinggi tekanan merasa sukar untuk hamil.

Dijalankan oleh sepasukan penyelidik dari University of Louisville, kajian ini melihat 400 wanita yang aktif secara seksual berumur 40 tahun ke bawah, berikutan wanita sehingga 20 rakaat atau sehingga mereka menjadi hamil.

The mereka diminta untuk menyimpan diari melaporkan mereka kitaran haid, hubungan seks, kehamilan, alkohol, kafein dan merokok, dan dilaporkan pada tahap tekanan harian mereka menggunakan skala 3:59, dengan empat bulan yang yang paling tinggi.

Untuk melihat kesan tahap tekanan pada konsep pasukan kemudiannya dikira tahap tekanan min bagi setiap fasa kitaran haid.

Hari 14 adalah anggaran masa ovulasi, apabila telur dilepaskan dari ovari ke tiub fallopio, bersedia untuk persenyawaan.

hasil kajian menunjukkan bahawa stres mempunyai kesan negatif kepada kesuburan hanya semasa tingkap ovulasi, dengan wanita yang melaporkan tahap yang lebih tinggi tekanan semasa ini tetingkap kira-kira 40% kurang kemungkinan untuk hamil bulan itu berbanding bulan kurang tekanan lain.

pasukan itu juga mendapati bahawa keputusan masih memegang benar walaupun selepas mengambil kira faktor-faktor lain seperti umur, indeks jisim badan, alkohol digunakan dan kekerapan hubungan.

A woman's emotions and psychological wellbeing is linked to fertility says expert.

emosi seorang wanita dan kesejahteraan psikologi dikaitkan dengan kesuburan kata pakar.

Di samping itu, wanita yang lebih tertekan juga 45% kurang kemungkinan untuk hamil daripada wanita yang kurang tertekan.

Para penyelidik juga mendapati bahawa wanita melaporkan tahap tekanan yang lebih tinggi pada akhir bulan di mana mereka menjadi hamil, mungkin akibat daripada pembelajaran mereka hamil , atau mungkin disebabkan oleh perubahan hormon yang berkaitan dengan kehamilan yang juga menyebabkan perubahan dalam tahap tekanan.

Mengulas mengenai kepentingan kajian ini, dan apa keputusan boleh bermakna bagi mereka yang cuba untuk hamil, epidemiologi dan salah satu daripada penulis kajian itu Kira Taylor berkata, “Sesetengah individu yang ragu-ragu bahawa sifat-sifat emosi dan psikologi boleh memainkan peranan penting dalam mempengaruhi kesuburan. Saya berharap hasil kajian ini menyampaikan suatu panggilan untuk bangun untuk kedua-dua pakar perubatan dan orang awam bahawa kesihatan psikologi dan kesejahteraan adalah sama pentingnya dengan faktor-faktor lain yang lebih biasa menerima risiko seperti merokok, minum arak, atau obesiti apabila cuba untuk hamil. “

Taylor turut menasihatkan bahawa wanita cuba untuk hamil boleh mengambil langkah-langkah untuk mengurangkan tahap tekanan mereka dan oleh itu meningkatkan peluang mereka untuk hamil dengan bersenam, mengambil bahagian dalam program pengurusan tekanan, atau dengan mendapatkan nasihat daripada doktor mereka atau kesihatan profesional.

hasil kajian yang boleh didapati dalam talian yang diterbitkan dalam jurnal Annals of Epidemiologi . – AFP RELAXNEWS

Artikel Yang Mungkin Anda Minati

jual beli kereta

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *