Home / Berita / ‘Mengalu-alukan untuk atlet paralimpik

‘Mengalu-alukan untuk atlet paralimpik

SEPANG: atlet Paralimpik Malaysia menerima wira meriah’ Heroes rumah dialu-alukan apabila mereka mendarat di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur ( KLIA) pada Khamis.

Oleh 2:00, beratus-ratus orang berkumpul di KLIA Kompleks Bunga Raya, dua jam menjelang ketibaan atlet pada kira-kira jam 4 petang.

Atlet bertemu dengan keluarga mereka di luar kompleks, di mana mereka bertukar-tukar pelukan dan mengambil gambar dengan orang yang disayangi.

Setelah berjalan melalui pintu, atlet telah disambut dengan tepukan gemuruh dari orang ramai.

Seluruh kontinjen, termasuk jurulatih, disampaikan dengan kalungan oleh Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak dan berdiri di atas pentas bersama-sama menyanyikan Negaraku.

Turut hadir pada majlis rumah selamat datang yang dianjurkan oleh Kementerian Belia dan Sukan adalah isteri Najib, Datin Seri Rosmah Mansor, bekas Perdana Menteri Tun Abdullah Ahmad Badawi dan isteri Tun Jeanne Abdullah, Menteri Pengangkutan Datuk Seri Liow Tiong Lai dan Belia dan Sukan Menteri Khairy Jamaluddin.

Para atlet akan meninggalkan Kompleks Bunga Raya bagi Jalan Tun Razak pada jam 5.30 petang, di mana mereka akan menjadi sebahagian daripada perarakan perayaan di sekitar Kuala Lumpur.

Malaysia memenangi tiga pingat emas dan satu pingat gangsa di Rio Paralimpik.

Mohamad Ridzuan Mohamad Puzi, Muhammad Ziyad Zolkefli dan Abdul Latif Romly mencipta sejarah apabila memenangi dua pingat emas di Sukan Paralimpik tahun ini, kali pertama Malaysia memenangi pingat emas pada temasya.

putter Shot Muhammad Ziyad, 26, memecahkan rekod dunia dua kali dalam lontar peluru acara F20 (masalah pembelajaran).

lontaran yang kelima mencecah jarak 16.84m, mengatasi rekod dunia yang lebih awal daripada 16.40m.

jumper Long Abdul Latif, 19, sementara itu, memecahkan rekod dunia tiga kali (masalah pembelajaran) yang T20 lelaki lama melompat akhir.

Abdul Latif dibersihkan 7.47m, 7.54m dan akhirnya 7.60m dalam lompat akhir.

Satu lagi emas disumbangkan oleh Mohamad Ridzuan, 29, yang mencatat masa 12.07s dalam acara pecut 100m T36 (cerebral palsy).

Pingat gangsa dimenangi oleh Siti Noor Radiah Ismail dalam T20 Long Jump wanita (kecacatan intelektual) acara dengan lompatan 5.20m, menjadi pemenang pertama Malaysia perempuan Paralimpik pingat.

facebook LIKE UTK TERIMA UPDATE TERKINI & KLIK [X] UTK TUTUP--> Button Close

Like kami di facebook untuk menerima update terkini terus ke wall facebook anda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

kerja kosong malaysia