Home / Percutian / Mendaki Gunung Tahan tanpa meninggalkan rumah

Mendaki Gunung Tahan tanpa meninggalkan rumah

Tidak apa-apa ada ungkapan bahasa Inggeris, “gunung untuk mendaki” merujuk kepada halangan yang amat sukar yang kita hadapi. Walaupun kita dapat mengatasi halangan-halangan yang besar itu, tidak semua daripada kita secara fizikal mampu mendaki sebuah gunung yang sebenar

Tetapi terima kasih kepada Google Street View mereka boleh hidup vicariously melalui orang-orang yang -. Dan kini mereka mempunyai pengalaman untuk mara ke puncak Gunung Tahan di Pahang tanpa benar-benar trekking sehingga 2,187m ke puncak tertinggi di Semenanjung Malaysia.

Ia ditayangkan hari ini, sehari sebelum hari Malaysia pada 16 September

ia mengambil sukarelawan dari Google Malaysia dan Persatuan Pencinta Alam Malaysia yang bekerja bersama-sama untuk merakam imej dengan menggunakan Street View Trekker, sistem kamera beg yang dipasang boleh pakai Google. Ia secara meluas dianggap sebagai salah satu daripada menjejaki laluan trek yang paling sukar bukan sahaja di Malaysia tetapi rantau ini.

Google Street View.

Lihat Street operasi membawa untuk Malaysia, Indonesia & Thailand Nhazlisham Hamdan. Photo: Google Malaysia

Terdapat tiga laluan ke puncak dan telah dimasukkan dalam Paparan Jalan koleksi khas baru: Kuala Tahan-Kuala Tahan; Merapoh-Kuala Tahan atau Kuala Tahan-Merapoh; dan Merapoh-Merapoh.

Kuala Tahan-Kuala Tahan denai ialah jejak tertua dan paling indah. Sebuah perjalanan pergi balik di laluan ini biasanya mengambil masa tujuh hingga lapan hari dengan jarak 53km dari Kuala Tahan ke puncak. Pendaki perlu berjalan seluruh rabung beralun dan membuat beberapa lintasan sungai sebelum akhirnya sampai ke kaki gunung untuk membuat pendakian akhir.

Kuala Tahan-Merapoh jejak mengambil masa lebih kurang tujuh hari dengan menaiki jip 14km dari Merapoh pintu masuk dan 32km daripada trekking ke puncak. The Merapoh-Merapoh jejak adalah yang paling singkat, dengan mengambil hanya tiga hingga empat hari untuk perjalanan balik.

“Kita sentiasa berusaha untuk memperluaskan lokasi dilindungi oleh Street View dan amat teruja membawa lebih daripada Malaysia ke kami perkhidmatan, “kata Nhazlisham Hamdan, Paparan jalan operasi membawa untuk Malaysia, Indonesia & Thailand. “Kami mahu mempamerkan banyak daya tarikan di Malaysia dan menarik lebih ramai pengunjung untuk melawat dan menikmati negara yang indah kami.”

Ini adalah imej Peta Jalan denai ke Gunung Tahan:

tambahan kepada imej baru Lihat Street untuk jejak Gunung Tahan, lokasi ini juga telah ditambah ke Peta Google dalam masa untuk Hari Malaysia 2016:

1. KL Sentral

2. KLIA dan KLIA2

3. Aquaria KLCC

4. Perpustakaan Negara

5. Galeria Sri Perdana

National Planetarium.

Planetarium Negara atau Planetarium Negara. Gambar Fail

6. Gandah Elephant Sanctuary Kuala

7. Planetarium Negara

8. Muzium Seni Asia

9. Kek Kuil Lok Si

10. Taman Persahabatan Kuching

Antara tempat tarikan seperti Taman Kinabalu, Mulu Park, Taman Negara Pahang dan majoriti jalan awam di Malaysia telah pun berada di Google Street View.

facebook LIKE UTK TERIMA UPDATE TERKINI & KLIK [X] UTK TUTUP--> Button Close

Like kami di facebook untuk menerima update terkini terus ke wall facebook anda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

kerja kosong malaysia