Home / Berita / Menandatangani perjanjian damai, ketua perang Afghan panggilan untuk ‘menamatkan krisis semasa

Menandatangani perjanjian damai, ketua perang Afghan panggilan untuk ‘menamatkan krisis semasa

KABUL (Reuters) – Presiden Afghanistan Ashraf Ghani memformalkan perjanjian kontroversi dengan salah satu panglima perang yang paling terkenal Afghanistan pada hari Rabu, perjanjian harapan kerajaan akan membawa kepada perjanjian damai lebih lanjut.

Dikelilingi oleh beratus-ratus pegawai Afghanistan, ramai bekas panglima perang dan saingan diri mereka sendiri, Ghani menandatangani perjanjian yang membuka pintu kepada puak militan Hezb-i-Islami, yang dipimpin oleh Gulbuddin Hekmatyar, memainkan peranan yang aktif dalam politik.

Walaupun retorik perpaduan, Hekmatyar tidak hadir dan dialamatkan suatu perhimpunan di Kabul dalam satu mesej video yang dirakam , muncul dengan sendiri untuk menandatangani dokumen itu dalam sebuah bilik kecil.

“dengan perjanjian ini, saya berharap untuk meletakkan satu pengakhiran kepada krisis semasa di negara ini,” kata Hekmatyar dalam perutusannya.

“Saya menyeru kepada semua pihak untuk menyokong perjanjian damai ini dan saya menyeru supaya parti pembangkang kerajaan untuk menyertai proses damai dan mengejar matlamat mereka secara aman.”

Seorang tokoh kontroversi dari pemberontakan terhadap Soviet pada 1980-an dan perang saudara tahun 1990-an, Hekmatyar telah ditetapkan “pengganas global” oleh Amerika Syarikat, yang telah mengetuai misi ketenteraan antarabangsa di Afghanistan sejak 15 tahun yang lalu.

“Kami berharap hari itu datang apabila campur tangan asing telah berakhir, tentera asing telah hilang lenyap sepenuhnya daripada Afghanistan, dan keamanan yang telah dicapai, “kata Hekmatyar.

Hekmatyar, yang berkhidmat sebagai Perdana Menteri pada tahun 1990-an, sebelum kenaikan kepada kuasa Taliban, telah lama dikenali sebagai berhampiran dengan jiran Pakistan.

puak-Nya Hezb-i-Islami telah memainkan peranan yang agak kecil dalam konflik semasa, di mana Taliban mempunyai peranan utama dalam melawan kerajaan yang disokong Barat di Kabul.

Tetapi pegawai kerajaan berharap perjanjian itu akan menjadi satu langkah pertama ke arah akhirnya membuat perjanjian damai sama dengan Taliban dan kumpulan lain

“Ini adalah peluang untuk Taliban dan kumpulan militan lain untuk menunjukkan apa keputusan mereka ialah:. untuk dengan orang ramai dan menyertai kafilah dihormati keamanan, seperti Hezb-i-Islami, atau berhadapan dengan rakyat dan terus pertumpahan darah, “kata Ghani.

Rundingan damai dengan Taliban, kumpulan pemberontak terbesar, masih belum mendapatkan dari tanah, tetapi kedua-dua pihak berkata, mereka terbuka kepada idea.

kumpulan hak asasi manusia serta banyak Afghanistan menyatakan kekecewaan yang Hekmatyar tidak mungkin menghadapi apa-apa hukuman kerana peranannya yang didakwa dalam penyalahgunaan lalu, termasuk menembak roket ke kawasan-kawasan awam semasa perang saudara dalam serangan yang membunuh dan beribu-ribu cedera penduduk.

kembali Hekmatyar “akan mengkompaun budaya sewenang-wenangnya,” kata Human Rights Watch penyelidik Patricia Gossman, yang memanggil ia satu “penghinaan” kepada mangsa-mangsa penganiayaan apabila perjanjian awal terpegun minggu lepas.

(Penulisan oleh Josh Smith; Penyuntingan oleh Robert Birsel)

facebook LIKE UTK TERIMA UPDATE TERKINI & KLIK [X] UTK TUTUP--> Button Close

Like kami di facebook untuk menerima update terkini terus ke wall facebook anda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.