Home / Kesihatan / Memudahkan proses bersedih

Memudahkan proses bersedih

Easing the grieving process

perbuatan Mudah kebaikan dan selesa fakta yang bekerja keajaiban dalam penyembuhan hati yang cedera.

Keluarga

Apabila eksekutif kewangan M. Ratna Devi (nama telah ditukar) suami meninggal dunia dalam kemalangan pada tahun 2012, dia merasakan dunianya telah berkecai. Balu, yang bekerja di sebuah hotel di Kuala Lumpur, menyedari dia akan mempunyai masa yang mencabar. Serta-merta menjadi pencari nafkah tunggal keluarga, Ratna bimbang tentang perlu mengimbangi membesarkan tiga anak dan kerja yang masih bersekolah. Ratna hanya boleh menangis berputus asa.

“Ia adalah sukar untuk menerima kematian suami saya. Saya berasa bersendirian dan tidak berdaya. Bahagian paling sukar adalah perlu untuk menjadi kuat untuk anak-anak saya apabila saya juga bersedih, “kata Ratna, 40.

Memahami keadaan seorang janda, hotel jabatan sumber manusia melangkah masuk, dan menjadi tiang dia kekuatan.

“Walaupun jabatan sumber manusia tidak mempunyai program khusus mengenai bagaimana untuk berurusan dengan kesedihan, ia membimbing saya melalui pelbagai peringkat kesedihan – dari kejutan kepada penafian kepada penerimaan,” jelasnya

[

Selepas menjalani kaunseling untuk beberapa minggu, Ratna perlahan-lahan menerima kenyataan terhadap kerugian dan mula menyesuaikan diri dengan kehidupan barunya.

“Ia berasa selesa mengetahui ada seseorang untuk mendengar dan memujuk saya apabila saya rasa down. Syukurlah, kakitangan dari jabatan HR memberiku bahu untuk menangis. “

Kematian tidak dapat dielakkan tetapi apabila seseorang yang rapat dengan kita berlalu, kita menjalani siri keseluruhan ungkapan. Dalam buku beliau Pada Kematian dan Sekarat pakar psikiatri Elisabeth Kübler-Ross mengenal pasti lima peringkat kesedihan – penafian, kemarahan, tawar-menawar, kemurungan dan penerimaan. Jika dibiarkan, kesedihan boleh berkembang ke dalam kemurungan dan seterusnya, gangguan psikologi.

Banyak organisasi pada masa kini telah mengambil langkah-langkah untuk menyediakan kaunseling kesedihan dan terapi untuk pekerja berkabung. Kesedihan terapi Dr Edmund Ng menjelaskan apa-apa bantuan membantu orang yang terbabit menghadapi kesedihan mereka manakala mendidik rakan sekerja mengenai kepentingan sokongan pada masa-masa kesedihan.

“Beberapa syarikat menjangkakan” perniagaan seperti biasa ‘sikap daripada kakitangan tanpa mengira masalah yang mereka menjalani dalam kehidupan peribadi mereka. Tetapi ia adalah penting untuk kedua-dua pihak pengurusan dan kakitangan untuk menjiwai kesedihan rakan sekerja. Ini boleh mengelakkan perasaan pengasingan dan tekanan lain di tempat kerja. “

Walaupun ada yang boleh mempertimbangkan untuk membincangkan pantang kematian, Dr Ng menggalakkan rakan sekerja untuk melangkah ke hadapan dan menunjukkan belas kasihan terhadap bersedih rakan sekerja.

” manusia berwayar untuk bersedih atas kerugian sebagai satu proses semula jadi. Bagaimanapun, kesakitan yang datang dengan kesedihan yang tidak menyenangkan. Kebanyakan orang akan cuba untuk memintas proses dengan menekan perasaan mereka.

Death is inevitable but when someone close to us passes on, we undergo a gamut of expressions.

Kematian tidak dapat dielakkan tetapi apabila seseorang yang rapat dengan kita berlalu, kita menjalani siri keseluruhan ungkapan.

Apabila kesedihan tidak dapat diselesaikan, bagaimanapun, ia kekal sebagai bagasi emosi yang akhirnya boleh menjejaskan kesihatan, hubungan dan kerja prestasi seseorang, “kata Dr Ng.

Beliau menambah bahawa tindakan mudah untuk kebaikan dan kata-kata nasihat keajaiban kerja dalam penyembuhan hati yang cedera.

“Tanya rakan-rakan bersedih anda bagaimana mereka lakukan, dan jika mereka berbuat bercakap, mendengar kepada mereka dengan penuh perhatian. Menunjukkan keprihatinan tentang perjuangan mereka, bagaimanapun remeh mereka mungkin kelihatan kepada anda. Ingatkan mereka bahawa mereka tidak perlu menanggung kesedihan sahaja, kerana ada rakan-rakan yang menjaga mereka. Beri rakan sekerja anda kebenaran untuk menangis di hadapan anda jika dia berasa seperti ia. Menangis adalah terapeutik. “

Menunjukkan belas kasihan

Memandangkan kepentingan sokongan selama masa kesedihan, syarikat minyak dan gas Shell Malaysia Limited menawarkan Program Bantuan Pekerja (EAP), perkhidmatan kaunseling untuk pekerja yang sedang menjalani masalah peribadi (tekanan berkaitan keluarga, penyalahgunaan dadah, rungutan dan isu-isu kesihatan mental) yang boleh menjejaskan prestasi kerja.

jurucakap Shell Malaysia berkata perkhidmatan itu memastikan pekerja mempunyai akses kepada yang betul bantuan dalam masa yang diperlukan.

Pekerja boleh menghubungi talian bebas tol untuk mencapai perkhidmatan yang sulit, disediakan melalui perundingan luaran dengan pakar psikologi klinikal. Satu juga boleh mengatur pertemuan muka-ke-muka jika diperlukan.

Maryam berkata, “Perkhidmatan ini diperkenalkan pada tahun 2006 apabila kita menyedari bahawa pekerja tidak selesa tentang bercakap dengan penyelia langsung mereka atau pengurus HR mengenai peribadi isu. Pengurus juga dibenarkan untuk merujuk ahli pasukan untuk mencari bantuan di bawah EAP. “

Walaupun sambutan daripada kakitangan Shell ke arah EAP adalah menggalakkan, mencari bantuan profesional tidak sentiasa menjadi sebahagian daripada budaya Malaysia.

“perlahan-lahan, kita melihat lebih pekerja mengakses perkhidmatan ini. Dua tahun lalu, Shell Malaysia terkejut apabila mereka menerima berita bahawa rakan-rakan mereka berada dalam penerbangan Malaysia Airlines MH17 malang. sokongan EAP telah disediakan untuk membantu ahli-ahli pasukan langsung daripada mangsa, untuk memproses kesedihan mereka melalui masa yang sukar ini, “katanya.

Pada tahun 2014, Malaysia Airlines menjalani tempoh yang bergelora selepas kehilangan pesawat MH370 (dengan 239 penumpang di atas kapal) dalam perjalanan ke Beijing dan menembak jatuh MH17 di Ukraine, yang meragut nyawa 298 penumpang. Kerugian terjejas kehidupan ahli penumpang keluarga, rakan-rakan, dan juga rakan-rakan dari awak kapal yang terlibat dalam tragedi.

Syarikat penerbangan melangkah masuk untuk menawarkan sesi kaunseling untuk pekerja, terutamanya anak-anak kapal yang bekerja dengan mangsa.

“rakan-rakan kita berhadapan dengan pertempuran emosi berhadapan dengan dua tragedi besar dalam bulan (Mac dan Julai 2014). Kedua-dua kejadian terjejas pekerja untuk darjah yang berbeza, terutama anak-anak kapal dan kakitangan teknikal yang mengenali mangsa, “kata jurucakap, sambil menambah bahawa sesi kaunseling dilengkapi ini MAS di-rumah perkhidmatan psikiatri disediakan di pusat perubatan syarikat penerbangan itu di Lapangan Terbang Antarabangsa Sultan Abdul Aziz di Subang, Selangor.

Walaupun setiap orang boleh bertindak balas kepada kehilangan yang berbeza, terdapat banyak benang biasa yang menenun melalui pengalaman kesedihan. Maklum balas emosi, fizikal, kognitif dan rohani kepada kematian mungkin mengejutkan dan sengit.

Di The Westin Kuala Lumpur, bersedih rakan-rakan yang mencari kesukaran menumpukan perhatian kepada kerja-kerja adalah dinasihatkan untuk mengambil masa dari pejabat.

“Kesedihan adalah sesuatu yang tidak dapat dielakkan. sokongan sosial yang kuat adalah penting. Untuk memberi ruang rakan-rakan kita untuk bercakap tentang kesedihan mereka adalah baik – untuk mendengar suara mereka dan kemudian membolehkan perasaan untuk membiarkan ia tenggelam, “kata pengarah sumber manusia Anita Selvi

.” Biarlah mereka melepaskan, menyatakan kemarahan dan kesedihan tanpa menahan apa-apa; alam sekitar mesti selamat bagi mereka untuk bersedih. Masa akan sembuh, tetapi kesakitan itu hanya akan mengurangkan dan tidak hilang sepenuhnya, supaya pengamal sumber manusia, kita perlu peka dengan itu juga. “


untuk lebih banyak sumber mengenai cara untuk mengatasi kesedihan, pergi ke starcherish.com

Artikel Yang Mungkin Anda Minati

jual beli kereta

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *