Home / Pendidikan / Membuat muzik daripada sampah

Membuat muzik daripada sampah

Mereka adalah pelajar dan ahli-ahli Orkestra Recycled yang bermain alat dibuat daripada bahan terbuang dari pembuangan terbesar Paraguay.

membarah bersama pergunungan bau sampah di bawah matahari Amerika Selatan yang panas, Cateura perjalanan masih jauh dari Conservatory of Prague atau Vienna.

Namun perbandaran yang berkembang daripada pembuangan terbesar Paraguay kini semakin reputasi yang tidak mungkin sebagai rumah hijau untuk bakat muzik -. Dan untuk orkestra belia yang memainkan instrumen dilakukan dengan sampah dibuang

“Dunia hantar kita sampah. Kami menghantar kembali muzik, “kata Favio Chavez, pemimpin” Recycled Orchestra, “semasa lawatan baru-baru ini kumpulan itu ke Los Angeles.

Chavez melanda kepada idea menggunakan sampah untuk membuat muzik 10 tahun yang lalu.

ahli Orchestra, kanak-kanak kebanyakannya miskin dari Cateura, bermain biola jadikan dari dulang ketuhar dan gitar dilakukan dengan hidangan pencuci mulut.

Satu selo dibuat daripada tong minyak dengan sudu kayu dan tumit stiletto untuk pasak penalaan, manakala x-ray dibuang berfungsi sebagai kulit untuk gendang.

Isaac Tobias Armoa Ortiz and Alejandro Melgarejo both from Cateura, are now promising musicians. – AFP

Isaac Tobias Armoa Ortiz dan Alejandro Melgarejo kedua-duanya dari Cateura, kini menjanjikan pemuzik. . – AFP

orkestra ini menyediakan anak-anak muda yang keluar dan melarikan diri, peluang untuk mengatasi kemelut setinggan mereka melalui muzik Mozart, Vivaldi dan juga Sinatra

“Pada mulanya, ia adalah sukar untuk bermain, tetapi Favio membantu saya belajar dari masa ke masa. Dari Favio, saya telah belajar untuk lebih bertanggungjawab dan menghargai perkara yang saya ada, “kata pemain biola berusia 10 tahun Celeste Fleitas.

Cateura, yang Shantytown 40,000 orang di pinggir ibu negara Paraguay Asunción, adalah salah satu daripada komuniti yang paling miskin di Amerika Selatan.

Ia adalah di mana lebih daripada 1,500 tan sisa dibuang setiap hari. Tiada air minuman yang selamat dan akses sedikit untuk elektrik atau kebersihan, jadi penyakit bertiup kencang di kawasan itu. Miskin setinggan penghuni – ramai hanya kanak-kanak itu sendiri – bergeser melalui pembuangan di dataran banjir Sungai Paraguay untuk sisa mereka boleh menjual. Buta huruf berleluasa, dan anak-anak perbandaran sering jatuh ke tangan kumpulan-kumpulan dadah, samseng dan keganasan.

Chavez, ajaib muzik yang merupakan mengarahkan koir gereja pada usia 11, datang ke Cateura sebagai juruteknik alam sekitar pada tahun 2006 dan membuka sebuah sekolah muzik belia.

Dia tahu alat muzik adalah di luar kemampuan penduduk kampung yang pondok adalah bernilai kurang daripada biola, jadi dia mendekati tukang kayu Don “Cola” Gomez untuk membuat satu daripada serpihan dari pembuangan.

Ia bekerja, dan tidak lama lagi Gomez telah pembuatan cellos, gitar dan basses walaupun dua kali.

Orkestra ini menarik perhatian pembikin filem Paraguay Alejandra Amarilla, bekas isteri kepada bekas pemain bola keranjang LA Lakers Steve Nash, yang memulakan penggambaran pemuzik muda pada tahun 2010.

Amarilla dimuat naik klip pendek orkestra ke YouTube pada tahun 2012, dengan harapan untuk mendapatkan ramai-pembiayaan untuk apa yang akan menjadi “Landfill Harmonic,” dokumentari teater yang sedang kini dibebaskan di seluruh Amerika Syarikat.

masa depan Brighter

Dalam masa beberapa hari, berjuta-juta orang di seluruh dunia telah melihat rakaman itu, dan sumbangan dicurahkan sebagai anak-anak muda telah melontarkan ke pentas dunia.

“Landfill Harmonic” mengikuti kanak-kanak – ramai daripada mereka tidak pernah meninggalkan kawasan setinggan itu – kerana mereka memulakan lawatan dewan muzik di dunia, bermain untuk kerabat diraja Eropah dan juga Pope Francis

.

Co-pengarah Brad Allgood berkata beliau mahu penonton pergi berasa diilhamkan dan didorong oleh idea Chavez yang satu terpaksa berdedikasi, sanggup bekerja keras dan menjadi pemain pasukan.

“Terdapat satu baris dalam filem itu yang menonjol bagi saya, yang mana Chavez berkata ‘Untuk mempunyai apa-apa bukan alasan untuk berbuat apa-apa,” tambah pengarah berpangkalan di Los Angeles.

orkestra ini telah persembahan pembukaan bagi kumpulan heavy metal Metallica. Mereka juga telah tersekat dengan Stevie Wonder dan satu lagi band logam Megadeth.

Toby Armoa, 15, telah menjadi ahli selama empat tahun. Dia menjalankan amalan saksofon beliau jadikan dari drainpipe, puncak botol dan syiling selama dua jam setiap hari.

“Masyarakat telah banyak berubah, kerana sekarang anak-anak berfikir tentang tamat sekolah dan menjauhkan diri dari dadah. Mereka mahu mempunyai masa depan yang cerah, “katanya.

The Recycled Orchestra, yang membina sebuah sekolah muzik di Cateura, telah memberikan masyarakat yang berkenaan yang baru dicapai untuk kepentingan pendidikan dan kesucian zaman kanak-kanak.

“Sebelum ini, anak-anak akan berhenti belajar atau mereka akan mempunyai untuk pergi ke kerja tetapi kini pendidikan telah menjadi satu aspek penting dalam masyarakat,” kata Chavez dalam orkestra ini Los Angeles perjalanan.

“Jika tidak kerana peluang ini untuk mencungkil bakat muzik mereka, kanak-kanak mungkin telah jatuh ke dalam dadah atau maksiat yang lain,” katanya.

“Muzik adalah satu kuasa yang kuat bukan sahaja untuk pemuzik. Ia menyatukan rakyat. Ia melebihi halangan bahasa, “kata Chavez. – AFP

facebook LIKE UTK TERIMA UPDATE TERKINI & KLIK [X] UTK TUTUP--> Button Close

Like kami di facebook untuk menerima update terkini terus ke wall facebook anda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

kerja kosong malaysia