Home / Pendidikan / Membina asas yang kukuh

Membina asas yang kukuh

(From left) Kamarudin, George and Fernandes plant a symbolic rainbow gum tree at ECiM to mark the launch of the scholarship.

(Dari kiri) tumbuhan Kamarudin, George dan Fernandes pelangi gula-gula getah pokok simbolik di ECiM untuk menandakan pelancaran biasiswa.

THE Tune Libra Biasiswa telah dilancarkan di Epsom College di Malaysia (ECiM) oleh lembaga pengerusi gabenor Tan Sri Tony Fernandes dan ahli Datuk Kamarudin Meranun serta ECiM guru besar Martin George.

“Ia adalah visi para pemegang saham kami untuk memberi peluang kepada pelajar yang layak; pelajar pintar dan bijak tanpa sumber kewangan, untuk menerima pengalaman yang paling menyeluruh, semua pusingan pendidikan di rantau ini.

“Apabila kita membina kolej itu, kami mahu kanak-kanak untuk mengalami apa yang kita lakukan apabila kita berada di sekolah berasrama diri kita sendiri.

” Kami mahu mengambil langkah seterusnya dengan memberi peluang kepada pelajar-pelajar yang mungkin tidak mampu membayar yuran pengajian, “kata Fernandes

sebagai kolej tumbuh, beliau berkata ia bertujuan adalah untuk mengekalkan kuota 30% daripada jumlah pelajar di Epsom College di Malaysia sebagai subsidi.; sama ada melalui biasiswa penuh atau sebahagian.

Worth RM20 juta, sasaran Biasiswa Tune Libra untuk memanfaatkan kira-kira 100 orang pelajar.

Ia ditubuhkan khusus untuk menyediakan pelajar Malaysia dengan peluang untuk melanjutkan pelajaran mereka di ECiM.

Fernandes menggesa pelajar untuk memohon biasiswa dan tidak digalakkan oleh sesiapa atau apa-apa halangan yang mungkin datang cara mereka.

“Jika anda gagal, cuba lagi.

“Jangan biarkan impian anda hilang,” katanya.

Untuk menandakan pelancaran Biasiswa Tune Libra, Fernandes, Kamarudin dan George ditanam pokok getah pelangi simbolik di ECiM di Bandar Enstek untuk menggambarkan kepentingan memupuk ke arah dandanan individu yang berjaya.

George berkata pendidikan adalah lebih daripada keputusan akademik.

“Pada Epsom College, sementara memberi tumpuan kepada kecemerlangan akademik, kami juga memberi penekanan kepada kesejahteraan mental, kebahagiaan, kerja berpasukan, hidup dalam masyarakat dan tanggungjawab,” katanya.

Tune Libra Biasiswa ini dibahagikan kepada dua kategori iaitu Seed Ulama dan Cawangan Ulama.

Ulama Seed adalah pelajar cemerlang yang layak pendidikan yang terbaik tetapi tidak mempunyai sumber kewangan untuk berbuat demikian.

Ulama-ulama ini akan menjadi cara-diuji dan sepenuhnya dibiayai untuk pengajian A Level mereka di ECiM. Dana itu meninjau untuk meletakkan 20 Seed Ulama pada tahun 2017.

Ulama Cawangan dinamakan demikian kerana kohort pertama ulama berbakat dalam akademik akan mendaftar dalam Program IGCSE dua tahun bermula pada Tahun 10 dan 18 bulan A Programme Level pada Januari 2017. Para ulama, melalui permohonan, akan menerima sehingga 30% biasiswa ke atas yuran diterbitkan.

untuk maklumat lanjut, sila layari www.epsomcollege.edu.my .

facebook LIKE UTK TERIMA UPDATE TERKINI & KLIK [X] UTK TUTUP--> Button Close

Like kami di facebook untuk menerima update terkini terus ke wall facebook anda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Incoming search terms:

kerja kosong malaysia