Home / Pendidikan / Membesar

Membesar

Malaysia

The writer (second from right) with her teammates at the international camp in Leicestershire.

Penulis (dua dari kanan) bersama rakan sepasukan di kem antarabangsa di Leicestershire.

Memandangkan sambutan Hari Kebangsaan dan Hari Malaysia baru-baru ini, kami bertanya Penulis remaja kita untuk memberitahu kita apa yang ia adalah seperti untuk membesar sebagai rakyat Malaysia.

artikel mereka akan dipaparkan dalam isu esok bagi barangan @ sekolah .

Sebagai pratonton, baca bahagian yang berikut oleh Tan Ejin, peserta kami Starstruck selama setahun! Program Writers Young.

Diterbitkan pada hari Isnin, barangan @ sekolah yang ditulis oleh para remaja untuk remaja, dan didedikasikan kepada hal ehwal semasa, budaya pop dan cerpen. Ia boleh didapati hanya melalui langganan sekolah The Star .

Untuk melanggan, memanggil nombor bebas tol 1-300-88-7827 (Isnin hingga Jumaat) 9:00-17:00.

Lawati www.stuffatschool.com.my untuk maklumat lanjut. Atau, menyertai komuniti remaja dalam talian kami di www.facebook.com/stuffatschool .

Oleh TAN ejin, 16

SMK Gajah Berang, Melaka

AS seorang warganegara Malaysia, dilahirkan dan dibesarkan, bagaimana anda tahu ? negara kita

Mari kita mulakan dengan sesuatu yang semua orang suka – makanan. Dari nasi lemak dan tandoori ayam kepada pelbagai Nyonya kuih s, saya suka makanan tempatan kami!

Setiap menggigit bibir-smackingly baik dan anda tidak mungkin dapat mencari apa-apa yang rasanya seperti rumah di tempat lain.

Yang mungkin menjelaskan beberapa inci tambahan di pinggang saya. Tidak seorang pun dapat menahan godaan kegembiraan gastronomi

Dalam sebuah negara berbilang kaum seperti negara kita, saya mempunyai rakan-rakan dari latar belakang budaya yang berbeza.

bekas jiran saya yang juga rakan sekelas tadika saya, adalah seorang gadis Melayu yang berpindah ke Thailand ketika kami ada di sekolah rendah.

Walaupun jarak, kami sentiasa berhubung melalui e-mel dan Facebook.

Tetapi ia tidak sentiasa mudah apabila saya perlu bergaul. Sebagai introvert, saya gementar ketika cuba untuk memulakan perbualan.

Saya masih ingat mendaftar untuk pelajaran renang apabila saya berumur tujuh tahun. Abang saya dan saya adalah satu-satunya Cina di kalangan pasukan anak-anak Melayu.

Seperti yang kita tidak fasih dengan kami Bahasa Malaysia, kita jarang bercakap dengan rakan sepasukan kami yang lain, yang saya perlu mengakui dicipta semacam kejanggalan.

Secara jujur, saya amat ditakuti setiap pelajaran kami terpaksa kerana saya merasakan kesepian sepanjang masa. Walau bagaimanapun, saya gembira untuk mengatakan bahawa sepanjang tahun, dinding besar di antara kami telah dipecahkan.

Kami berazam untuk bergaul antara satu sama lain dan tidak membiarkan halangan bahasa saya mendapat di jalan. Entah bagaimana membuat saya berasa seperti sebahagian daripada pasukan dan saya tidak lagi mempunyai kaki sejuk sebelum setiap sesi latihan.

Baru-baru ini, saya mempunyai peluang keemasan untuk mengambil bahagian dalam kem antarabangsa di Leicestershire, England.

Daripada 4000 camper, 59 adalah rakyat Malaysia. Walaupun kami datang dari negara yang sama, kami adalah dari pelbagai latar belakang dan kepercayaan agama.

Terdapat Melayu, Cina, India, Punjabi dan dua Dusun dari Sabah.

Walaupun kita tahu hampir apa-apa tentang gadis-gadis dari negeri-negeri lain, kami sentiasa mencari satu sama lain.

Rasa kebersamaan dicipta satu ikatan khas di antara kita dan saya bangga untuk mengatakan bahawa terdapat sama sekali tidak ada konflik antara kaum atau isu-isu di kalangan kita.

Membesar di Malaysia saya merasakan bahawa ia adalah tanggungjawab semua orang untuk menjadi sensitif kepada perasaan orang lain dan sedar akan pantang larang budaya yang lain.

Kami tidak boleh membiarkan prasangka membutakan kita. Mengapa melihat orang lain dalam cahaya penghinaan apabila terdapat begitu banyak untuk suka tentang perbezaan budaya kita?

Semua dalam semua, saya bangga menjadi rakyat Malaysia.

facebook LIKE UTK TERIMA UPDATE TERKINI & KLIK [X] UTK TUTUP--> Button Close

Like kami di facebook untuk menerima update terkini terus ke wall facebook anda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

kerja kosong malaysia