Home / Pendidikan / Memberi tumpuan kepada mewujudkan pelajar sepanjang hayat

Memberi tumpuan kepada mewujudkan pelajar sepanjang hayat

Students choosing a course out of thousands offered through the MOOC platform.

Pelajar memilih kursus daripada ribuan ditawarkan melalui platform MOOC.

BARU-BARU ini, Menteri Pengajian Tinggi, Datuk Seri Idris Jusoh, melancarkan Garis Panduan Pentauliahan Anugerah Kredit Pengalaman Terdahulu Learning, yang disebut sebagai APEL (C), dan Pemindahan Kredit untuk MOOC (Massive Terbuka Kursus Online) Garis Panduan.

saya ingin memuji Kementerian dan Agensi Kelayakan Malaysia (MQA) untuk inisiatif berpandangan jauh ini sebagai sebahagian daripada strategi untuk menyokong pendidikan fleksibel.

Bagi saya, ini adalah satu kejayaan besar dalam sejarah pendidikan tinggi di Malaysia dan telah menjadikan Malaysia negara pertama di dunia untuk membangunkan dasar negara pada pengiktirafan kredit untuk MOOC.

Kementerian telah memberi mandat kepada Agensi Kelayakan Malaysia (MQA) untuk menerajui dan melaksanakan “MOOC plus kredit pengiktirafan dan memindahkan” Inisiatif, yang akan membolehkan semua kursus MOOC dari Malaysia dan platform lain seperti Coursera, Edx, kanvas, untuk menjadi didaftarkan ke dalam platform MOOC Malaysia dan diberi kredit.

Semua ini akan menyediakan dan menyokong pembelajaran sepanjang hayat untuk rakyat Malaysia.

Persoalannya, adakah kita bersedia? Sebagai seorang yang terlibat secara langsung di atas tanah, membantu untuk membawa inisiatif Malaysia MOOC untuk 20 universiti awam Malaysia, saya dapat melihat cabaran di hadapan, tetapi sebagai pengarang Anthony Robbins berkata, “Satu-satunya perjalanan mustahil adalah yang anda tidak pernah bermula.”

saya percaya MOOC mempunyai potensi untuk mengubah landskap pendidikan. Malah, 22 top 25 universiti Amerika di US News & World Report kedudukan kini menawarkan kursus dalam talian secara percuma.

Pada tahun 2014, besar tiga pembekal MOOC, Coursera, Udacity dan EDX, memperkenalkan kelayakan mereka sendiri.

Tahun lepas, University of Illinois Kolej Perniagaan melancarkan talian sahaja program Imba yang bernilai satu pertiga sebanyak ijazah sarjana dari sebuah institusi, setaraf.

Pada bulan Oktober tahun lepas, MIT mengumumkan program perintis yang membolehkan pelajar di seluruh dunia untuk mengambil bernilai semester kursus dalam satu tahun Pengurusan Rantaian Bekalan program top-kedudukan mereka, (SCM) sarjana yang dijalankan dalam talian.

Ia juga membolehkan mereka untuk kemudian melengkapkan ijazah MIT sarjana dengan menghabiskan semester tunggal di kampus.

Semua perkembangan ini dilakukan kerana adanya ICT.

Tetapi yang lebih penting ialah kesediaan pemimpin akademik di institusi untuk mengemas kini konsep pendidikan tinggi – mengemas kini konsep model pendidikan dan proses -. Model kemasukan, kurikulum, penghantaran, penilaian dan perniagaan, antara lain

The MOOC untuk inisiatif kredit diumumkan oleh kementerian itu adalah di luar apa institusi di Amerika Syarikat telah dilakukan. Ia adalah sangat berani sesungguhnya!

Kementerian itu sudah mengorak langkah dengan model Malaysia MOOC yang unik kerana ia adalah satu agenda negara yang melibatkan 20 universiti awam di negara ini.

Ia merupakan salah satu daripada jenis dan telah menjadi bualan terutama di bahagian ini di dunia.

The MOOC sebenarnya memberikan gambaran sepintas lalu apa yang universiti boleh menawarkan dari segi pendidikan yang berkualiti.

Ia boleh menyerlahkan kekuatan institusi. Oleh itu, mana-mana universiti memulakan projek MOOC mestilah bersedia untuk dimasukkan ke dalam beberapa pelaburan untuk memastikan kursus-kursus yang dibangunkan untuk standard tertinggi.

Sebagai contoh, Harvard mempunyai studio pengeluaran kursus dalaman dengan lebih 50 kakitangan termasuk pakar dalam reka bentuk pengajaran, pengeluaran, penyelidikan, operasi teknikal, dan program sokongan. MOOC untuk kredit memerlukan perubahan minda dan paradigma – Konsep Baru pendidikan tinggi.

Bagi saya, ia hampir Unbundling sistem tradisional seperti yang kita tahu.

PROF DR ABD KARIM ALIAS

Universiti Sains Malaysia, Pulau Pinang

Artikel Yang Mungkin Anda Minati

jual beli kereta

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *