Home / Hiburan / Memberi nafas baru dalam muzik India berusia

Memberi nafas baru dalam muzik India berusia

facebook LIKE UTK TERIMA UPDATE TERKINI & KLIK [X] UTK TUTUP--> Button Close

Like kami di facebook untuk menerima update terkini terus ke wall facebook anda.

Breathing new life in to old Indian music

Soumik Datta hanya seorang anak muda apabila dia melihat goopy gyne Bagha Byne, sebuah filem fantasi pengembaraan oleh legenda India Bengali pembikin filem Satyajit Ray. Photo: Soumik Datta Arts

Entertainment

Soumik Datta hanya seorang anak muda apabila dia melihat goopy gyne Bagha Byne filem fantasi pengembaraan oleh legenda India pembikin filem Bengali Satyajit Ray.

“Ia merupakan satu pengalaman mani zaman kanak-kanak,” kata Soumik berpangkalan di London dalam temu bual e-mel. “Saya suka kesan khas yang asas digunakan dalam adegan teleporting,” tambah beliau.

Apa terkenal British kelahiran Bengali pemuzik tidak tahu adalah jenis kesan filem perlu kepadanya. Apabila Soumik kembali kepada filem fantasi ini tahun kemudian, ia akhirnya memukulnya. Ia bukan filem kanak-kanak pada semua.

“Ia adalah satu sindiran kepada kuasa di India kolonial, dan di tengah-tengah filem itu adalah mesej mendalam falsafah tentang keamanan.”

32 Huraian year-old filem Satyajit 1969 adalah tempat di. Cerita ini mengikuti dua pemuzik kampung dengan kuasa-kuasa khas (anugerahkan kepada mereka dengan ihsan Raja Hantu) semasa ia bergerak melalui masa dan ruang, di tengah-tengah monokrom luar bandar India.

“Itulah apabila saya tahu saya mahu untuk bekerja dalam projek ini, untuk memulihkan, untuk bekerjasama dengan ini kerja Satyajit Ray pada skrin, “kata Soumik, yang bermain Sarod, satu instrumen bertali India.

pada tahun 2014, Soumik, bersama konduktor Austria Johannes Berauer dan pemain Bodhran Irish Cormac Byrne, bersama terdiri dan disusun muzik baru untuk King Of Hantu projek. Apa yang menyebabkan adalah nilai baru jenama untuk filem, tenunan irama kaum India dan tekstur orkestra kaya ke dalam pengalaman yang lazat, atmosfera.

King Of Hantu pengalaman muzik dan sinematik, juga ditugaskan oleh Edinburgh Mela Festival pada tahun 2014. ia telah melawat beberapa bandar British, dan ia juga dimainkan di Sacred Festival Muzik Dunia di Fez, Maghribi pada awal tahun ini.

King Of Hantu bermain di Auditorium Dewan Bandaraya Kuala Lumpur pada 27 September dan 28 sebagai sebahagian daripada Pesta Seni Antarabangsa KL (KLIAF). Babak dari goopy gyne Bagha Byne akan dijangka di atas pentas dan disertakan dengan skor hidup Soumik ini.

Soumik, Berauer dan Byrne akan bekerjasama dengan ahli-ahli Orkestra Simfoni Kebangsaan dan bekas ahli-ahli Malaysian Philharmonic Orchestra untuk membawa penonton pada pengembaraan muzik yang ajaib.

Goopy Gyne Bagha Byne follows two village musicians with special powers (bestowed upon them by the benevolent King of Ghosts) as they travel through time and space, against the backdrop of a monochrome rural India.

goopy gyne Bagha Byne berikut dua pemuzik kampung dengan kuasa-kuasa khas (anugerahkan kepada mereka dengan ihsan Raja Hantu) semasa ia bergerak melalui masa dan ruang, di tengah-tengah monokrom luar bandar India.

Soumik adalah tidak asing kepada penonton Malaysia. pelancongan Malaysia pertama beliau membawanya ke Pulau Pinang untuk 2012 George Town Festival dan kemudian ke KL untuk Urbanscapes 2012.

Ketika itu, Soumik dan pemain drum Austria Bernhard Schimplesberger diperbadankan muzik secara langsung, filem dan perkataan yang dengan Circle Of Sound projek, prestasi yang pelbagai disiplin.

Bercakap tentang goopy gyne Bagha Byne Soumik percaya Satyajit “beralih paradigma” dengan menggabungkan instrumen klasik India solo dalam skor filem itu. Ini kemudiannya menjadi salah satu tanda dagangan pengarah pemenang anugerah Oscar itu. “Mereka menetapkan nada untuk filem-filem beliau,” kata Soumik.

Walau bagaimanapun, Soumik yang menamatkan Ijazah Sarjana dalam Kandungan di Trinity College of Music pada tahun 2009 dan telah dilatih oleh Sarod legenda Pandit Buddhadev Das Gupta, mengimbas kembali membaca bahawa Satyajit telah mahu dia mempunyai sumber-sumber untuk skor yang orkestra.

“dia sentiasa merasakan bahawa muzik Barat mempunyai kelebihan asas apabila ia datang untuk filem pemarkahan,” jelas Soumik.

“Saya mahu merapatkan kedua-dua pendekatan muzik – suara Barat dimainkan oleh orkestra, dan suara Hindi solo diwakili oleh Sarod saya, “dia menunjukkan

tidak seperti skor asal filem itu, Soumik berkata skor baru tidak akan membawa. mood dongeng aneh. “Apabila saya kembali kepada filem itu sebagai orang dewasa, saya tidak dapat melihat dongeng apa-apa lagi. Dan sebagainya, skor yang baru adalah lebih nuanced dan lebih gelap daripada yang asal. “

Soumik baru-baru ini bekerjasama dengan saudaranya Souvid Datta, perjalanan di seluruh India dan penggambaran pemuzik akar umbi. Hasil kerjasama ini adalah sebuah filem enam bahagian dipanggil Tuning 2 Anda: Lost Musicians Of India dan ia carta cabaran yang dihadapi oleh pemuzik di luar bandar India. Filem ini dijangka akan dikeluarkan pada tahun 2017.

Artikel Yang Mungkin Anda Minati

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *