Home / Pendidikan / Membawa sains kepada kehidupan

Membawa sains kepada kehidupan

LAXSHNA Saraswaaty Raj bangun semua bersedia untuk hari yang penuh dengan keseronokan saintifik di Petrosains Sains Festival 2016.

Digelar sebagai acara berkaitan sains yang terbesar di negara ini, festival yang berlangsung selama enam hari bermula dari 13 Sept, bertujuan untuk mempopularkan sains dengan menyampaikan ia dalam cara yang menarik untuk mencetuskan minat orang ramai ini.

festival yang bertemakan “Discover. Cipta. Inovasi “, berkhidmat sehingga suatu kegembiraan bagi aktiviti pendidikan termasuk pameran interaktif, forum, pertunjukan sains dan persembahan pentas sesuai untuk semua peringkat umur di Petrosains Galleria serta Esplanade di taman Suria KLCC.

Laxshna, 10, yang datang untuk tahu tentang perayaan melalui sepupunya, telah pestering ibu bapanya lama sebelum acara itu bermula.

Gadis teruja yang berminat dalam bidang sains makanan, kata dia tidak sabar untuk menghadiri perayaan untuk belajar dan meningkatkan pengetahuan beliau.

“Sains adalah menarik kepada saya. Kemagnetan ia begitu mengagumkan bahawa ia mencetuskan minat saya, “katanya.

Ibunya, Vinnie Raviraj berkata datang ke festival itu membantu beliau dan anak perempuannya untuk mengembangkan fikiran mereka.

“banyak perkara di sini memberi anak-anak dan ibu bapa faktor wow.

” Sebagai ibu bapa, kita belajar dan belajar semula bersama anak-anak kita, yang kadang-kadang mengajar kita perkara yang kita tidak tahu, “katanya.

Aryu Siti Baharam dan Metta Pan berkongsi sentimen Vinnie.

Aryu Siti berkata datang ke festival sains yang dibenarkan semua orang terutamanya kanak-kanak untuk belajar dan bermain pada masa yang sama.

“Mereka tidak boleh membayangkan apabila mereka belajar di sekolah, tetapi mereka boleh melihat, merasa , dan memahami lebih baik di sini berbanding dengan hanya membaca buku-buku teks, “katanya.

Visualisasi mata pelajaran itu mungkin boleh menggalakkan mereka untuk menikmati sains dan bukan memikirkan ia sebagai hanya subjek lain mereka perlu lulus, katanya.

Beliau juga mendedahkan bahawa anak-anaknya pada mulanya diberi pilihan renang, pergi untuk berkelah dan aktiviti-aktiviti lain, tetapi mereka berkeras melawat festival sains.

Metta Pan berkata festival itu telah dibenarkan beliau untuk menyegarkan pengetahuan beliau dalam fizik dan fakta lain yang dia boleh memohon di rumah.

“Ia memberi manfaat kepada anak-anak saya dan saya seperti yang kita belajar fizik, matematik dan banyak perkara lain bersama-sama di sini.

“Maklumat yang saya terima daripada setiap lawatan membolehkan saya untuk mengajar anak-anak saya ke rumah,” katanya, sambil menambah bahawa dia juga bersetuju untuk menjadi ahli Petrosains.

Bathmavathi Danarajan, sains guru dari SJKT Sungai Ara, berkata festival itu merupakan platform yang baik bagi murid-murid untuk mengetahui apa yang sains adalah benar-benar tentang.

“Ia meningkatkan pengetahuan am yang boleh digunakan dalam kehidupan kita,” katanya, sambil menambah bahawa murid-murid beliau yang datang ke sini dapat meningkatkan bahasa mereka kerana kebanyakan penjelasan dikendalikan dalam bahasa Inggeris.

Ketua pegawai eksekutif Petrosains, Tengku Nasariah Tengku Syed Ibrahim menyifatkan acara itu sebagai “satu perayaan sains”.

“di sini, kita meraikan sains dengan cara yang paling menyeronokkan, mudah didekati dan boleh diakses.

“Bekerja dengan lebih 60 rakan industri dan ahli akademik, kita mendekati rakyat untuk melibatkan diri mereka dan mudah-mudahan memberi inspirasi kepada mereka untuk melihat bahawa sains merupakan menyeronokkan, relevan dan penting dalam kehidupan seharian mereka,” katanya.

“literasi saintifik digunakan untuk membuat keputusan yang baik setiap hari dalam hidup anda.

“Sama ada ia adalah memasak untuk keluarga anda untuk bekerja di sebuah firma teknologi tinggi, setiap peringkat memerlukan sains,” katanya.

Tengku Nasariah menggesa orang ramai supaya tidak takut dengan ia atau menganggapnya sebagai sukar, mengatakan bahawa sains berkisar seseorang ingin tahu yang sentiasa berfikir, keajaiban dan soalan.

facebook LIKE UTK TERIMA UPDATE TERKINI & KLIK [X] UTK TUTUP--> Button Close

Like kami di facebook untuk menerima update terkini terus ke wall facebook anda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.