Home / Berita / Membatalkan perhimpunan lanjut, Baju Merah dan Bersih menggesa

Membatalkan perhimpunan lanjut, Baju Merah dan Bersih menggesa

JOHOR BAHRU: Penganjur kedua-dua Baju Merah dan Bersih digesa membatalkan lanjut perhimpunan, kerana kekurangan sokongan orang ramai.

Ketika membuat gesaan itu, Timbalan Menteri Dalam Negeri, Datuk Nur Jazlan Mohamed berkata kedua-dua pihak tidak mendapatkan nombor mereka dijangka pada perhimpunan mereka pada Sabtu.

“Ini menunjukkan bahawa rakyat tidak boleh tertipu dan menyertai perhimpunan tersebut. Oleh itu, ia adalah lebih baik untuk berhenti dan buang masa dan sumber polis.

“Setiap perhimpunan memerlukan kehadiran polis dan tenaga kerja yang boleh lebih baik dikerahkan memerangi jenayah,” katanya selepas melawat projek perumahan awam di Sungai Melana di Taman Perling di sini, semalam.

Pada hari Sabtu, ada ketika-ketika tegang di beberapa lokasi di seluruh negara apabila penyokong Baju Merah bertempur dengan kuning T-shirt memakai aktivis Bersih.

Polis berpecah kebuntuan antara kumpulan kuning dan merah kemeja-T di hadapan bangunan Majlis Bandaraya Johor Baru semasa flag-off konvoi Bersih 5.0.

Di George Town, Pulau Pinang, ahli exco Jagdeep Singh Deo menggesa polis memberkas mereka yang terbabit dalam perhimpunan Baju Merah, yang penyokong bertempur dengan aktivis Bersih di Gurney Drive.

Beliau berkata undang-undang yang diperlukan notis yang diberikan kepada pihak polis sebelum perhimpunan, selain mendapat permit.

Bercakap selepas majlis pecah tanah sebuah kuil Cina di Lengkok Free School semalam berbuka, Jagdeep berkata beliau tidak terhadap kebebasan berhimpun atau kebebasan bersuara, tetapi ini perlu dalam batasan undang-undang.

Kumpulan Baju Merah perhimpunan yang dianjurkan oleh Pemuda Umno, berkampung di Gurney Drive untuk meminta Ketua Menteri Lim Guan Eng meletak jawatan.

Polis mengarahkan orang ramai supaya bersurai kerana tidak ada permit untuk perhimpunan itu.

Artikel Yang Mungkin Anda Minati

jual beli kereta

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *